KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, a prezentat catre ASF un plan de redresare al asiguratorului care prevede necesitatea majorarii capitalului social al Astra in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 lei, a anuntat luni administratorul special. Planul a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014. Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai asiguratorului, KPMG a identificat si nevoia implementarii in urmatoarele luni a unui set de masuri de catre Astra Asigurari.

Conform mandatului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Administratorul Special a efectuat o analiza diagnostic asupra situatiei financiare a Astra SA, care a avut drept scop, printre altele, identificarea masurilor necesare in vederea redresarii financiare a societatii. Planul de redresare a fost prezentat catre ASF in cadrul raportului depus de Administratorul Special in data de 25 martie 2014 si a fost aprobat in sedinta Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.

Astfel, in scopul imbunatatirii indicatorilor prudentiali ai societatii, a reiesit necesitatea majorarii capitalului social in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 RON, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 RON.

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai societatii, pe langa majorarea capitalului social, Administratorul Special a identificat si necesitatea implementarii unui set de masuri care includ, fara limitare, urmatoarele:

  • Solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai Societatii;
  • Recuperarea, in conditiile legii, a anumitor imprumuturi acordate de Societate si ajunse la scadenta, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai Societatii;
  • Reducerea necesarului de capital pentru acoperirea riscurilor de natura catastrofala prin cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de Societate pentru transferul acestui tip de riscuri si prin plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating A sau superior, acordat de agentii de rating cu reputatie internationala;
  • Implementarea unor masuri de imbunatatire a mediului de guvernanta corporativa, cu scopul stabilizarii modelului de afaceri sustenabil pe termen lung, care sa asigure respectarea cerintelor legale cu privire la indicatorii prudentiali si evitarea aparitiei unor situatii de dificultate financiara.

In urma aprobarii de catre ASF a planului de redresare, Administratorul Special a decis convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Astra SA, avand ca punct principal pe ordinea de zi delegarea catre Administratorul Special a atributiei de majorare a capitalului social, in conditiile prevazute de lege.

Reprezentantii KPMG Advisory au declarat: "Aprobarea planului de masuri de catre ASF reprezinta un pas important in procesul de redresare financiara a societatii. In etapa urmatoare, este necesar ca toate partile implicate sa contribuie la succesul implementarii planului. In acest sens, ne bazam pe suportul actionarilor in vederea sustinerii demersurilor de recapitalizare a societatii, precum si pe cel al angajatilor si colaboratorilor Astra SA pentru a asigura in continuare desfasurarea in conditii normale a activitatii".

Despre KPMG

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 155 de tari si avem 155.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ('KPMG International'), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de 700 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.