Veniturile din primele brute subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte vor depasi pragul de 100 milioane lei in acest an fata de 60 milioane lei in 2013, in conditiile in care toti asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa pot sa vanda si polite care acopera cele trei riscuri obligatorii prin lege: cutremure, alunecari de teren si inundatii, a declarat sambata Adrian Marin, membru in comitetul de directie al UNSAR (Uniunea Asiguratorilor).

Adrian Marin, CEO Generali AsigurariFoto: Hotnews

Principala modificare adusa anul trecut Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren este ca polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie in continuare intre PAID, societatea care emite aceste polite, si proprietarul locuintei, dar prin mijlocirea tuturor asiguratorilor autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa, nu doar prin firmele de asigurari actionare ale PAID.

Altfel spus toti asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa pot sa vanda si polite care acopera cele trei riscuri obligatorii prin lege, dar acestia pot vinde si polite de asigurare facultativa care nu au incluse cele trei riscuri. Pentru cineva care vrea sa-si asigure casa impotriva celor trei riscuri naturale obligatorii prin lege dar si impotriva unor riscuri suplimentare - incendiu spre exemplu - asiguratorul emite practic doua polite.

Obligatia legala este pentru proprietarii de locuinte de a-si asigura casele impotriva celor trei riscuri naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii, nu pentru asiguratori.

"Nu cred sa existe cazuri in care cineva sa vrea polita facultativa si fara polita obligatorie PAD. Cel putin la noi in Generali nu am intalnit. Este obligatie pentru tine client sa-ti faci polita PAD. Daca nu-ti asumi cele trei riscuri riscuri si vrei ca asigurarea sa acopere alte riscuri pot fi cumparate alte tipuri de polite facultative", a declarat sambata Adrian Marin, CEO Generali asigurari si membru in comitetul de directie al UNSAR in cadrul unui seminar organizat la Sinaia.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.

Primele brute subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte s-au majorat in 2013 cu 149%, pana la 60,25 milioane lei (fata de 24,2 milioane lei in 2012), conform datelor ASF.

Primele brute subscrise pentru asigurari facultative de locuinte au fost in 2013 de 568,85 milioane lei, cu 0,5% mai mari decat in 2012 (stagnare).

In privinta numarului de contracte in vigoare pentru asigurarile facultative de locuinte, la data de 31.12.2013, acesta era de 3.370.766, in crestere cu 1,38% fata de 31.12.2012.

Totusi, fata de 31.12.2011, numarul de contracte in vigoare pentru asigurari facultative de locuinte este cu 1.021.881 mai mic, respectiv cu 23,26%. La 31.12.2011 erau in vigoare 4.392.647 contracte pentru asigurari facultative de locuinte.

In ceea ce priveste numarul de contracte in vigoare pentru asigurari obligatorii de locuinte (PAID), la data de 31.12.2013 au fost raportate 736.318 contracte.