Le-am spus angajatilor ASF ca avem nevoie de fiecare dintre ei dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine are initiativa, este eficient are un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru nimeni, nici pentru mine, locul de munca se castiga prin performanta, a declarat vineri Misu Negritoiu, noul presedinte al ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va intra intr-un proces de realiniere si ajustare, in urma caruia numarul personalului va fi revizuit si se vor face reduceri masive de cheltuieli cu personalul, in urmatoarele 3-6-9 luni, a spus acesta.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

Iata principalele declaratii ale lui Misu Negritoiu in prima sa conferinta de presa:

- Am trecut in aceasta saptamana printr-o serie de consultari cu organizatia, cu piata si cu partenerii internationali. De la deiscutiile in Parlament si cu aceste discutii mi s-au conturat obiectivele.

- In aceasta saptamana m-am vazut si am lucrat cu conducerea executiva ASF si cu tot personalul ASF, ceea ce as vrea sa se intample si in viitor.

- Sunt trei directii pe care am si inceput sa actionam: cadrul institutional, cadrul normativ si dezvoltarea unui parteneriat cu piata pt dezvoltare economica. In privinta cadrului institutional, un prim un nivel este autoritatea de supraveghre financiara, al doilea nivel sunt institutiile pietei mai precis jucatorii din piata pe care ii supraveghem si al 3-lea nivel e infrastructura pietei si operatorii care sustin tranzactiile.

- ASF-ul va intra intr-un proces de realiniere si ajustare, care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor atat sub aspectul costurilor cat si al comunicarii cu piata si sustinerii disciplinate a dezvoltarii pietelor. Acest proiect presupune continuarea integrarii si un prim nivel refacerea organigramei - redefinirea atributiilor pana la redefinirea pozitiilor de conducere si executie in cadrul ASF.

Pentru acest lucru avem consultanta de la PWC. Primul raport a si fost prezentat, este in proiect, va fi definitivat saptamana viitoare si vom lucra pe acest raport. In paralel am fost sustinuti si de partenerii internationali.

- Acest raport propune revizuirea numarului de personal de executie in baza unei organigrame mai simplificate, eliminarea unor nivele de conducere nenecesare si simplificarea circuitelor, proceselor si procedurilor in cadrul ASF.

- Nu am si nu pot sa va dau cifre exacte. Aici avem in vedere 2 obiective: reducerea cheltuielilor cu personalul, reducerea masiva a cheltuielilor cu personalul si imbunatatirea substantiala a personalului autoritatii. Am discutat aceste lucruri si cu salariatii ASF. Le-am spus ca avem nevoie de fiecare dintre ei dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine are initiativa, este eficient are un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru nimeni, nici pentru mine, locul de munca se castiga prin performanta.

- Tot acest proiect vizeaza revizuirea sistemului de compensare. Aici avem 2 niveluri. 1. Al conducerii - membrii si conducerea executiva. Noi am operat deja o reducere substantiala a salariilor, am aliniat salariile sub cele ale autoritatilor romane comparabile. Legal ne incadram sub salariile BNR asa cum au fost stipulate in Ordonanta de organizare a ASF, am redus substantial indemnizatiile pt sedintele Consiliului sub ale BNR dar si ale celorlalte entitati de stat, precum societatile de stat.

- Va promit ca noi vom prezenta cheltuielile cu conducerea ASF in raportul anual al ASF. Pot sa va zic ca ne incadram legal si dpdv al institutiilor surori din celelalte tari.

- Am facut o analiza si in autoritati similare din UE si probabil ne aflam cu mult sub medie. Avem de alfel si o recomandare de la partenerii internationali ca ar trebui sa mentinem ASF competitiva dpdv al atragerii personalului de conducere si executie din entitatile din piata pentru a imbunatati nivelul profesional.

- Conducerea executiva si personalul, in proiectul de realiniere avem in vedere un sistem introdus deja de BNR de redefinire a pozitiilor si compensatiei corespunzatoare. Estimarea mea este ca si acolo salariile vor scadea substantial dar vor ramane competitive. Acest proces se va desfasura in 3-6-luni in functie de cum putem fundamenta toate propunerile. Vor fi discutate cu sindicatul din ASF si vom avea argumente pro si contra.

- Cu privire la sporuri si prime au fost blocate toate sporurile si primele pana la o revedere in cadrul aceluiasi proces a sporurilor si a primelor.Cred ca va trebui sa instituim numai o prima de performanta pe baza evaluarii anuale a intregului personal si probabil nu mai mult de un salariu si va trebui sa avem prime execeptionale pt rezultate deosebite pe proiecte individuale.

- Al treilea nivel - au fost blocate toate angajarile. Au fost suspendate angajarile in cadrul ASF pana venim pana venim cu noua organigrama, probabil in urmatoarele 3-6-9 luni.

- Al doilea nivel la ASF este revederea normelor dupa care functioneaza ASF. Vream sa elaboram un regulament al consiliului, cel de regula interioara, sa introducem regulament de integritate si etica sa revedem toate procedurile, inclusiv procedurile de achizitie.

- Acesta este primul nivel de revizuire a cadrului institutional si vrem sa incepem cu noi, iar in ASF incep cu mine de la dimensiunea scaderii salariilor si a indemnizatiilor pana la scaderea departamentelor care imi raporteaza direct, pana la 1 august.

Despre salariul sau:

- Am cea mai mare scadere salariala. Nu va dau procentele. Deocamdata nu va dau procentele si sumele. Trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul salariilor individuale, vom publica salariile conducerii in raportul anual. Salariul meu il stabileste Legea, piata si autoritatea, Consiliul ASF.

- n-am adus pe nimeni, nici nu vreau pe nimeni din afara pana nu revizuim cadrul organizatoric, functiile si atributiile, si nu vom vedea ca cei din organizatie nu se ridica la nivelul necesar de performanta.

- Vrem sa recastigam increderea romanilor, a pietelor, a investitorilor atat in instrumentele financiare romanesti, in operatori, in jucatori de piata.

- In ASF avem proape 630 de angajati si va fi o reducere de personal dar nu pot sa va spun cat.

HotNews.ro a transmis LIVE-TEXT principalele declaratii de presa ale noului presedinte ASF.

Plenul comun al celor doua Camere a aprobat, in 2 aprilie, cu 333 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva", numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte, membru executiv al Consiliului ASF. Acesta il inlocuieste pe Dan Radu Rusanu, trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie.

Curtea de Apel Bucuresti a admis vineri, 25 aprilie, propunerea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestarii preventive in cazul lui Dan Radu Rusanu, Ilie Carabulea si Marian Mirzac, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie in dosarul ASF - Carpatica, potrivit Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.