Proprietarii de locuinte care detin o polita de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), emisa prin firma de asigurare OMNIASIG, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe site-ul PAID, societatea care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. PAID a anuntat vineri ca Omniasig a inceput sa emita astfel de polite din data de 29.08.2013, iar pana la data de 15.05.2014 a emis 66.896 de polite. Mai multi angajati Omniasig sunt in prezent urmariti penal pentru ca ar fi vandut asigurari facultative pentru locuinte antedatate, creand aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.

Cum poti verifica polita PADFoto: Hotnews
  • "Proprietarii de locuinte care detin o polita de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), emisa prin societarea de asigurare OMNIASIG, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe site-ul PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, unde exista o rubrica speciala denumita "Verifica online polita PAD!". Pentru a verifica valabilitatea politelor PAD emise prin societatea OMNIASIG, asiguratii trebuie sa introduca urmatoarele date: serie polita, numar polita, CNP/Numar identificare asigurat", a anuntat vineri PAID.

Societatea a mai comunicat ca OMNIASIG a inceput sa emita polite PAD din data de 29.08.2013, iar pana la data de 15.05.2014 aceasta societate a emis 66.896 asigurari obligatorii de locuinta, din care polite PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro pentru constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic): 64.197 si polite PAD de tip B (prima obligatorie de 10 euro pentru constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic):2.620.

Compania de asigurare OMNIASIG nu este actionar PAID, dar are incheiat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, ca urmare a modificarii legislatiei privind asigurare obligatorie a locuintelor din 17 iulie 2013, fiind societate de asigurare autorizata sa subscrie riscuri de catastrofa.

Pana in prezent PAID are in vigoare 1.194.884 polite PAD.

  • Ce vizeaza ancheta procurorilor la Omniasig:

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a venit joi, 15 mai, cu detalii despre ancheta demarata la Omniasig, precizand ca din probatoriul administrat pana la acest moment in cauza a reiesit ca mai multi angajati ai asiguratorului au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie. Iata acuzatiile procurorilor:

  • "In exercitarea atributiilor de serviciu, mai multi angajati ai unei firme de asigurare au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.
  • Astfel, incepand cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD - polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.
  • Prin modificarile aduse Legii nr. 260/2008 de dispozitiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. In aceste conditii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor).
  • Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.
  • Daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virata in contul PAID. Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.
  • In cauza au fost audiate mai multe persoane, iar in urma efectuarii perchezitiilor au fost identificate si ridicate mai multe inscrisuri, care urmeaza a fi analizate in cadrul probatoriului administrat".

In replica, Omniasig a comunicat joi ca toate politele emise de companie sunt sigure si valide si ca isi mentine angajamentul de a respecta toate obligatiile contractuale fata de clienti indiferent de rezultatul acestei investigatii.

Despre PAID

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasii nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.