Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare pentru societatea Carpatica ASIG, incepand cu data publicarii deciziei in Monitorul Oficial, a anuntat vineri autoritatea. Decizia a fost comunicata si societatii Carpatica ASIG.

Ina Crudu, directorul general al Carpatica AsigurariFoto: Hotnews

Conducerea Carpatica ASIG are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara, in cel mult 20 de zile de la data primirii de catre societate a deciziei ASF.

Consiliul de Administratie al Societatii Carpatica ASIG raspunde de ducerea la indeplinire in mod corespunzator a dispozitiilor deciziei de redresare financiara pe baza de plan de redresare.

Toate politele emise de Carpatica ASIG sunt si raman valabile, de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea poate sa emita in continuare polite.

Amintim faptul ca patronul si conducerea Carpatica Asigurari sunt anchetati de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Procurorii DNA - Sectia de combatere a coruptiei au dispus in 25 aprilie 2014 trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, in dosarul Carpatica - ASF a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asigurari, a lui Mirzac Marian, fost membru ASF, si a lui Dan Radu Rusanu, fost presedinte ASF.

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a altor noua persoane printre care Laura Chitoiu, sotia fostului Ministru de Finante, Daniel Chitoiu, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asigurari, Corneliu Moldoveanu, care in prezent este vicepresedinte ASF si a Inei Crudu, actualul director general al Carpatica Asigurari.

Citeste si:Omul de afaceri Ilie Carabulea, fostul presedinte ASF Dan Radu Rusanu si Mirzac Marian, fost membru ASF, trimisi in judecata, in stare de arest preventiv, de catre DNA/Alte noua persoane, printre care Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante, Daniel Chitoiu, trimise in judecata, in stare de libertate

Carpatica Asig a anuntat in 13 mai 2014 ca si-a majorat subscrierile cu peste 30% in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada din 2013, totalul acestora fiind de peste 164 milioane lei. Procentul de majorare a primelor brute subscrise este mai mare decat cresterea de peste 22% a daunelor achitate. Valoarea absoluta a despagubirilor platite de companie este de aproape 94 milioane lei, in intervalul analizat.

  • Si Astra Asigurari se afla in procedura de redresare financiara

Amintim ca in 18 februarie 2014, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, administratorul special al Astra, numit de catre ASF, fiind KPMG Advisory.

KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, a prezentat catre ASF un plan de redresare al asiguratorului care prevede necesitatea majorarii capitalului social al Astra in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 lei, a anuntat in 7 aprilie administratorul special. Planul a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014.

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai asiguratorului, KPMG a identificat si nevoia implementarii in urmatoarele luni a unui set de masuri de catre Astra Asigurari.