Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au efectuat miercuri perchezitii la locuinta si la firmele omului de afaceri Dan Adamescu, in cadrul unei anchete legate de cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti arestati pentru coruptie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Anchetatorii cauta documente la domiciliul lui Dan Adamescu, DNA avand suspiciuni ca acesta ar fi incercat sa rezolve ilegal problemele pe care le avea societatea Baumeister, au precizat pentru HotNews.ro surse juridicare. DNA a anuntat miercurica a efectuat "perchezitii domiciliare in 9 locatii - sedii ale unor societati comerciale - precum si la domiciliul unei persoane fizice, toate situate in Bucuresti. Precizam ca, in cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de alte persoane, pe langa cei patru judecatori fata de care s-a dispus masura arestarii preventive, de catre Curtea de Apel Bucuresti".

Dan Adamescu, patronul Astra AsigurariFoto: Hotnews

Patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, acuzati de procurorii DNA ca au primit mita de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, au fost arestati pentru 30 de zile, a decis marti Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerea de arestare preventiva formulata de DNA pentru Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII civila, insa decizia nu este definitiva iar cei patru judecatori au facut contestatie.

Potrivit DNA, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata sume de bani, bunuri, servicii in scopul de a indeplini/a nu indeplini sau a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu ori pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori, de la diverse instante din Bucuresti sau din tara, utilizand informatii detinute prin prisma atributiilor deduse judecatii, pe care le-au pus la dispozitia lichidatorilor judiciari implicati sau interesati in procedura insolventei unor societati comerciale.

  • Ce spune comunicatul DNA dat miercuri, 21 mai:

"In continuarea comunicatelor nr. 614 si 616 din 19 mai 2014 si nr. 618 din 20 mai 2014, in cauza in care se efectueaza cercetari penale fata de patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, aflati in acest moment in stare de arest preventiv, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

In cursul zilei de 21 mai 2014, ca urmare autorizarii de catre instanta competenta, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei efectueaza perchezitii domiciliare in 9 locatii - sedii ale unor societati comerciale - precum si la domiciliul unei persoane fizice, toate situate in Bucuresti.

Precizam ca, in cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de alte persoane, pe langa cei patru judecatori fata de care s-a dispus masura arestarii preventive, de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare".

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Dan Grigore Adamescu, unul dintre romanii cu avere ce graviteaza in jurul miliardului de euro, este cel care controleaza ASTRA Asigurari, compania la care ASF a introdus administrator special. Adamescu mai detine ziarul Romania Libera, AXA Life Insurance, Unirea Shopping Center, Medien Holding (trustul care detine ziarul Romania Libera) si FC Otelul Galati prin intermediul companiei The Nova Group. Actionar la Baumeister (constructii), Mega Construct (energie), City Business Center, Modern Business Center, Rex, InterContinental si Pullman (industria hoteliera), dar si retailerul de electrocasnice MegaVision.