Grupul ING a anuntat joi, 5 iunie, intentia de a lista NN Group, divizia de asigurari cu operatiuni si in Romania, pe bursa Euronext Amsterdam. Grupul olandez va distribui printr-o oferta publica initiala (IPO), un pachet minoritar de actiuni astfel incat, la finalul acestui proces, va ramane actionar majoritar al NN Group. De asemenea, asa cum a fost anuntat anterior, ING intentioneaza sa listeze pachetul de actiuni ramas inainte de 31 decembrie 2016.

Oferta se refera doar la pachetul detinut de ING Group, ceea ce inseamna ca nu vor fi emise noi actiuni. Urmatorul pas al procesului de IPO va consta in publicarea prospectului.

ING Grup a anuntat in luna octombrie 2013 ca NN este numele sub care va opera, dupa anul 2014, compania care va reuni operatiunile de asigurari, pensii si management al investitiilor ale grupului in Europa. In Romania, NN va integra activitatile ING Asigurari de Viata, liderul pietei de profil, ING Pensii si ING Investment Management. Ca parte a strategiei anuntate la nivel european, toate aceste divizii vor continua sa opereze sub brandul ING pana la demararea procesului de rebranding, care a avea loc cel mai devreme in 2014.

"Asa cum a fost anuntat in trecut, pregatirile ING pentru realizarea scenariului de baza de separare a diviziilor europene de asigurari, pensii si managementul investitiilor prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO) sunt in plina desfasurare. Tranzactia este planificata pentru anul 2014, in functie de conditiile de piata", se arata in comunicatul de presa dat de asigurator in octombrie 2013.

In practica, se precizeaza in comunicat, procesul operational de rebranding va incepe doar dupa listarea cu succes pe piata de capital. Pana atunci, diviziile care includ ING Insurance, ING Investment Management si Nationale-Nederlanden vor continua sa isi desfasoare activitatea sub numele actuale.

In Romania, NN va integra activitatile ING Asigurari de Viata, liderul pietei de profil, ING Pensii si ING Investment Management. Ca parte a strategiei anuntate la nivel european, toate aceste divizii vor continua sa opereze sub brandul ING pana la demararea procesului de rebranding, care a avea loc cel mai devreme in 2014.

In primul trimestru din 2014 ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut estimat de 10,14 milioane de lei, comparativ cu 1,81 milioane de lei in aceeasi perioada a anului 2013. Volumul primelor brute subscrise in aceeasi perioada de referinta a fost de 146,2 milioane de lei, in crestere cu 7,3%, iar despagubirile platite clientilor pentru evenimente asigurate si contracte finalizate de 30,8 milioane de lei, cu 6,4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproape 80% din aceasta suma, respectiv 24,4 milioane de lei, reprezinta beneficii pentru contracte ajunse la maturitate.