Fostul prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, isi continua activitatea in cadrul insitutiei in calitate de consilier, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie in vederea continuarii unor proiecte pe care le-a initiat inainte de incetarea mandatului, informeaza Mediafax. Daniel Daianu a fost si presedinte interimar al ASF, in locul lui Dan Radu Rusanu - arestat in dosarul de coruptie 'Carpatica Asigurari'. Daianu a castigat peste 68.000 de euro in lunile noiembrie si decembrie din 2013, fiind al doilea cel mai bine platit angajat din ASF, dupa Radu Rusanu, iar dupa scandalul veniturilor uriase ale angajatilor ASF, Daianu a declarat ca a returnat primele incasate in 2013. In martie 2014, Daianu si-a cerut scuze public cetatenilor pentru salariu si castigurile primite la ASF si a declarat ca isi va reduce salariul.

Daniel DaianuFoto: AGERPRES

Daniel Daianu a fost prim-vicepresedinte ASF in perioada aprilie 2013-iunie 2014 si a fost votat de Parlament in data de 16 iunie 2014, pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR. Mandatul noului Consiliu de Administratie al BNR va incepe la 1 octombrie.

  • "Mandatul de prim-vicepresedinte al domnului Daniel Daianu a incetat la data la care a fost aprobat de catre Parlament ca membru neexecutiv in viitorul Consiliu de Administatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Intrucat domnul Daianu a initiat o serie de proiecte in calitate de prim-vicepresedinte, atat interne cat si externe, pe care trebuie sa le continue si pentru ca ASF nu are alte resurse, a fost incadrat la ASF, in baza unui contract temporar, pana la 30 septembrie, in calitate de consilier (si cu salariu de consilier)", se arata intr-un raspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX.

Ulterior informatiilor Mediafax, si HotNews.ro a solicitat ASF sa precizeze daca Daniel Daianu mai este angajat in ASF, pe ce functie si care este explicatia, iar raspunsul ASF pentru HotNews.ro a fost urmatorul:

  • ''Da, domnul Daniel Daianu este angajat la Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitate de consilier. Mandatul de Prim-Vicepresedinte al domniei sale a incetat la data la care a fost aprobat de catre Parlamentul Romaniei ca membru in viitorul Consiliu de Administratie al BNR.
  • Contractul domniei sale este unul temporar si se incheie la data de 30 septembrie 2014. Domnul Daniel Daianu a initiat o serie de proiecte interne si externe pentru ASF, in calitate de Prim-Vicepresedinte, proiecte pe care trebuie sa le continue. Pentru ca ASF nu are alte resurse, domnul Daianu a fost incadrat in functia de consilier, in baza contractului temporar la care am facut referire.''

Cine este Daniel Daianu:

Fost economist sef al BNR (1992-1997) si pentru scurta perioada ministru al Finantelor (decembrie 1997 - sepembrie 1998), Daniel Daianu a cochetat de-a lungul vremii cu mai multe formatiuni politice, cea mai notabila realizare fiind pozitia de europarlamentar din partea PNL (2007-2009). Daianu a fost numit anul trecut prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, anterior fiind consilier si consilier onorific al premierului Victor Ponta. Imaginea lui de bun finantist a fost umbrita de scandalul fugii brokerului Cristian Sima, care l-a lasat fara cateva sute de mii de euro in conturi.

Licentiat in stiinte economice la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti (1975), Daianu a obtinut titlul de doctor in economie, tot la ASE, in 1988. Daianu si-a inceput cariera in 1976 la Directia de Informatii Externe, unde a lucrat exclusiv pe probleme economice pana in 1978, si a recunoscut public ca parintii sai au activat in Directia Securitatii Statului. A iesit din DIE in 1978, la cerere, devenind in deceniul urmator cunoscut pentru scrieri impotriva politicii economice a lui Ceausescu, care au fost evocate la Radio Europa Libera.

Cu toate acestea, Daianu este cunoscut ca un monetarist cu inclinatii spre stanga. El este membru corespondent al Academiei Romane, a fost presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si membru al American Economic Association.

Citeste si: