Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu si Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli, au semnat marti, 29 iulie, un memorandum in vederea acordarii de asistenta tehnica pentru transformarea structurii institutionale si organizationale a ASF. Costul programului comun ASF - Banca Mondiala este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezinta contributia Autoritatii de Supraveghere Financiara, diferenta fiind o finantare nerambursabila acordata de Banca Mondiala.

Program comun ASF-Banca MondialaFoto: Hotnews

Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF in urmatoarele directii:

  • optimizarea arhitecturii organizationale in linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiara multi-sectoriala integrata;
  • imbunatatirea cadrului de reglementare simultan cu intarirea mecanismului de supraveghere din cadrul ASF.

Conform memorandumului, o echipa de experti ai Bancii Mondiale va evalua si va oferi recomandari ASF pe mai multe paliere legate de structura organizationala si pentru optimizarea proceselor interne.

Un prim obiectiv este intarirea capacitatii institutionale integrate si intarirea functiei de supraveghere in cele trei sectoare: asigurari, piata de capital si pensii private. De asemenea, expertii vor analiza functiile de suport si arhitectura multi-departamentala si vor face recomandari pentru eficientizare din punct de vedere al costurilor si resurselor alocate. Analiza va urmari si evaluarea infrastructurii de tehnologie a informatiei si va examina modalitatile prin care anumite procese pot fi automatizate. Nu in ultimul rand, analiza va identifica zonele de expertiza comuna pentru cele trei piete supravegheate de ASF si va propune abordari de supraveghere integrata si recomandari pentru cadrul de reglementare, astfel incat ASF sa poata asigura sustenabil atat dezvoltarea pietelor, cat si mentinerea stabilitatii financiare.

  • "Acest memorandum face parte din viziunea de dezvoltare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca autoritate integrata. Vrem sa crestem capacitatea de supraveghere eficienta si vrem sa beneficiem de cele mai bune strategii pe care expertii Bancii Mondiale le pot oferi. La final vor castiga atat consumatorii de servicii financiare non-bancare, cat si entitatile supravegheate. Eficienta inseamna costuri mai mici pentru toti pe termen lung si rezultate mai bune atat in ceea ce priveste dezvoltarea pietei, cat si stabilitatea financiara", a declarat Misu Negritoiu, Presedintele ASF.
  • "Banca Mondiala a semnat astazi un acord pentru o analiza-diagnostic la nivel inalt pe probleme de reglementare, de supraveghere si de organizare, astfel incat Autoritatea de Supraveghere Financiara sa aiba cea mai buna structura si cele mai eficiente procese institutionale. Noi credem ca eforturile de reforma ale ASF vor da tonul pentru modernizarea celor trei piete pe care Autoritatea are atat un rol de dezvoltare, cat si unul de supraveghere. Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintata in urma comasarii celor trei institutii autonome cu atributii si prerogative in piata de capital, asigurari si pensii private. O abordare institutionala integrata si eficienta va fi utila pentru toti participantii de pe piata, asigurand stabilitatea si dezvoltarea acestor sectoare", a declarat Elisabetta Capannelli, Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale.

Proiectul de evaluare si analiza se deruleaza pana la data de 28 august 2014, iar rezultatele complete si recomandarile expertilor Bancii Mondiale vor fi disponibile si se vor putea implementa dupa data de 1 septembrie 2014.