Euroins Romania a anuntat marti ca, la sfarsitul lunii mai din acest an, avea un grad de solvabilitate (n.a capacitatea firmei de a-si plati la timp obligatiile asumate) de 1,24 peste indicele actual de solvabilitate cerut de lege, respectiv 1, si foarte aproape de limita planificata de ASF. Conform unui proiect al ASF, asiguratorii care vor sa mai vanda polite RCA de la 1 ianuarie 2015 ar trebui sa aiba un grad de solvabilitate de cel putin 1,3. Datele autoritatii arata ca la sfarsitul lui 2013, trei firme (n.a Astra, Carpatica si Euroins) nu indeplineau cerinta de solvabilitate, alte trei aveau gradul de solvabilitate intre 1 si 1,05 si alte 16 aveau un grad de solvabilitate cuprins intre 1,05 si 1,5.

In comunicatul de presa transmis marti, compania de asigurari mai precizeaza:

"De asemenea, la inceputul lunii iunie 2014, Euroins Romania a finalizat prima etapa a cresterii de capital anuntata pentru 2014, planificand o a doua marire de capital de peste 50 de milioane de lei pana la finalul anului in curs. Astfel, cresterea totala de capital va fi de peste 100 de milioane de lei (22,7 milioane euro) pentru intreg anul 2014.

Aceste masuri si faptul ca indicele de solvabilitate este deja la valoarea 1,24, foarte aproape de limita planificata de ASF, denota faptul ca Euroins Romania este intr-o pozitie solida fata de orice noua reglementare a activitatii din domeniul asigurarilor in Romania, cu sprijinul si angajamentul Euroins Insurance Group de a dezvolta compania pe termen lung".

Conform unui proiect de decizie supus dezbaterii publice la sfarsitul lunii trecute de catre ASF, asiguratorii care emit polite RCA ar trebui sa detina pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3. Norma ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015.

  • Care era situatia solvabilitatii firmelor de asigurari la sfarsitul lui 2013

Conform datelor din raportul ASF pe anul 2013, "la data de 31.12.2013 dintr-un numar de 28 de societati care practica asigurari generale:

- 6 asiguratori au un grad de solvabilitate peste 1,5;

- 16 asiguratori au un grad de solvabilitate cuprins intre 1,05 si 1,5;

- 3 asiguratori au gradul de solvabilitate intre 1 si 1,05;

- 3 societati nu indeplinesc cerinta de solvabilitate. Dintre acestea 2 se afla in procedura de redresare financiara (n.a Astra si Carpatica), iar un asigurator (n.a Euroins) si-a majorat capitalul social in perioada urmatoare indeplinind astfel cerinta de solvabilitate".