Noua organigrama a Autoritatii de Supraveghre Financiara (ASF) prevede reducerea numarului de posturi de la 609 la 495 de posturi, din care 467 angajati ASF si 28 angajati ai Fondului de Garantare a Asiguratilor, a anuntat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF. 91 de angajati ASF au optat pentru incheierea voluntara a raporturilor de munca, pana la 30 septembrie 2014, sumele nete platite acestora fiind de 9.267.709 lei, ceea ce inseamna ca in medie acestia au primit aproape 23.000 de euro.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

HotNews.ro a prezentat LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale lui Misu Negritoiu:

- Suntem dupa o activitate de 3 luni de zile am finalizat planul nostru de restructurare. Scopul acestui exercitiu este sa facem o organizatie functionala, europeana, moderna si mai eficienta.

Decizia se ia mai repede. Scopul este sa aju ngem la nivelul BNR-ului

- Am spus ca in urmatoarele 3-6 luni ne concentram pe constructia institutionala. Nu am fost singuri in acest demers. Vreau sa le multumesc celor de la Banca Nationala pentru asistenta, celor de la Banca Mondiala cu care stiti ca am semnat un acord in acest sens, celor de la PwC, Hay Group, de la Deloitte si Tuca, Zbarcea si Asociatii.

- Am vazut opinii ca de ce nu desfiintam institutia. Trebuie sa respectam drepturile oamenilor. Am apelat si la o firma juridica.

- Toata aceasta consultanta ne-a costat exact 606.154 de lei, folosind un curs de schimb de 4,4.

- de maine sau poate chiar azi afisam pe site Regulamentul de organizare si functionare al ASF. Am separat atributiile Consiliului si ale Comitetului Executiv (format din membrii executivi ai Consiliului). Toate functiile de suport de pe toate cele trei sectoare pe care le monitorizam se integreaza.

- reducem nivelele ierarhice la trei. Inainte erau cinci nivele si unul informal.

- Politica de recrutare si promovare: Instituim concursul si impunem mediatizarea interna si externa a posturilor. Pentru toate functiile de conducere, limba engleza este obligatorie. Este aproape imposibil sa-ti faci treaba in aceasta institutie daca nu stii engleza.

- Codul de etica si integritate: personalul ASF are obligatia de a se conforma dispozitiilor codului si sa completeze o serie de declaratii pe propria raspundere (participatii, cadouri, relatia de rudeni, interese).

- Organigrama si statul de functii: Am avut sase nivele ierarhice. Cel de consilier era al saselea. Consilierul este un specialist pe o anumita problema

- Reducem numarul directiilor de la 25 la 13 (fiecare directie va avea intre 30-40 salariati)

- reducem numarul serviciilor de la 102 la 53 (reducere cu 48%) - fiecare serviciu va avea 9-10 salariati

- se desfiinteaza pozitiile de sef departament (6) si de director adjunct (24)

- se reduce numarul total al consilierilor de la 33 la 10 (-70%)

se reduce numarul pozitiilor de conducere cu 91, de la 161 la 70 (-58%)

- numarul total al personalului ASF se reduce cu 20% pana la 467 angajati.

- Fondul de Garantare a Asiguratilor reduce numarul de personal, de la 36 la 28 si a functiilor de conducere de la 10 la 4.

- Plan de incetare voluntara a raporturilor de munca:

- inceteaza de drept raporturile de munca 8 salariati, pana la sfarsitul anului.

- 91 de angajati ASF au optat pentru incheierea voluntara a raporturilor de munca, pana la 30 septembrie, din care: consilieri/consultanti (14); sectorul de piete de capital (21); sector economic si administrativ (21); sector asigurari (12); sector pensii private (6); persoane de conducere (3).

Efortul financiar total - 13.296.904 lei (cu 2 milioane lei sub buget). Din aceasta valoare, sumele nete platite angajatilor - 9.267.709 lei, iar contributiile la stat - 4.029.194 lei.

- Au optat pentru incheierea raporturilor de munca cu Fondul de Garantare a Asiguratilor 7 salariati - efort financiar de 606.782 lei

- Planul de restructurare: Vor fi desfiintate 114 posturi, din care 91 functii de conducere si 23 posturi de executie.

- Prin aprobarea organigramei si a statului de functii, se infiinteaza posturi de conducere si de executie noi (cc 100), potrivit misiunii, obiectivelor si functiilor noi ale autoritatii.

- in prima etapa (septembrie - noiembrie 2014), posturile nou infiintate (cc. 100) si posturile vacante (cc. 100), urmeaza sa fie oferite, cu prioritate, salariatilor afectati de concedieri , sub rezerva indeplinirii criteriilor prevazute in Politica de recrutare si promovare (concurs intern).

- in etapa a doua (decembrie 2014- ianuarie 2015) - organizarea concursului cu participare interna si externa, pentru ocuparea posturilor de conducere si executie ramase vacante dupa desfasurarea primei etape (concurs extern).

- Impactul financiar: impactul total al transformarii ASF atinge economii de 70 de milioane lei pana la sfarsitul anului 2015. Pentru acest an avem bugetate cheltuieli anuale cu personalul de peste 118,258 milioane lei, in scadere cu 3% fata de 2013. Din cele peste 118,2 milioane lei, pentru prime si alte drepturi de natura salariala (exclusiv sporuri) este bugetata suma de 7,25 milioane lei, in scadre cu 72% fata de 2013. Pentru 2015, este bugetata suma de 5,2 milioane lei la capitolul prime, in scadere cu 28% fata de 2014.

- In 2014 s-au platit pana la sfarsitul anului august la capitolul prime am platit - 2,9 milioane lei - ajutoare medicale casatorie, inmormantare,etc. Am introdus prime de evaluare la sfarsitul anului si prime pe proiecte. Nu am platit pana acum nici o prima.

- Primele de performanta sunt pana la un salariu si primele pe proiecte pot sa fie pana la un salariu sau un salariu si jumatate.

- Politica salariala: In semestrul II 2014, salariile si indemnizatiile individuale ale membrilor Consiliului s-au reajustat sub nivelul BNR, inregistrand o scadere cu 40% fata de 2013.

- Eu am acum un salariul net lunar cuprins intre 30.000-35.000 de lei si reprezinta o scadere cu 47% comparativ cu cat avea inainte fostul presedinte ASF. Pentru 70 de angajati ai ASF, care au functii de conducere, salariile nete lunare sunt cuprinse intre 10.000 de lei si 35.000 de lei. Pentru restul angajatilor, salariile sunt mai mici.

- Anul trecut salariul minim in ASF a fost de 2.000 de lei. Cu siguranta acest nivel va scadea in perioada urmatoare.

- Referitor la relatiile de rudenie dintre angajatii ASF: Inainte erau 53 de angajati in aceasta situatie, iar dintre acestia 13 au plecat, inclusiv 3-4 cupluri si se subtiaza continuu inclusiv prin aplicarea codului de etica.