Groupama Asigurari a anuntat luni ca isi va majora in medie cu 7% tarifele RCA pentru persoanele fizice, in cursul lunii octombrie din acest an. "RCA este o piata care inregistreaza pierderi si de aceea am decis reducerea expunerii pe aceasta linie de business. Dupa primele opt luni din acest an suntem insa pe profit net, pe fondul cresterii veniturilor din vanzarea asigurarilor CASCO si bunuri si cladiri, dar si din reducerea cu 16% a costurilor si cheltuielilor", a declarat Calin Matei, director general adjunct in cadrul companiei, care pentru prima data dupa 5 ani in piata a trecut pe profit net.

Calin Matei, director general adjunct Groupama AsigurariFoto: Groupama
  • "In 2013 am luat decizia de a vinde asigurari RCA la pretul corect, adica fara sa mai subventionam tarifele RCA din alte linii de business. In 2013 a existat o scumpire semnificativa a tarifelor RCA. In primele opt luni din acest an nu am crescut tarifele RCA, insa in luna octombrie tarifele RCA vor fi majorate in medie cu 7% pentru persoanele fizice", a declarat luni Calin Matei, director general adjunct in cadrul companiei.

Veniturile au scazut cu aproape 9%, dar compania este pe profit net dupa primele 8 luni din 2014

Asiguratorul a raportat venituri din primele brute subscrise de peste 451 milioane lei in primele opt luni din acest an, in scadere cu 8,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In perioada de referinta, veniturile din activitatea RCA a fost de 63 milioane lei, in scadere cu 35,8%. Cmpania mizeaza pe alte linii de business care, spun acestia, sunt profitabile - CASCO si Proprietati.

Veniturile inregistrate din activitatea CASCO au depasit 221 milioane lei in primele opt luni din acest an, in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada din 2013. Pe de alta parte, veniturile din vanzarea de polite pentru bunuri si cladiri au fost de 105 milioane lei, in scadere cu 3,1% fata de perioada similara din 2013.

  • Care este explicatia?

"Dupa introducerea obligativitatii incheierii de polite obligatorii pentru locuinte (polite PAD), la sfarsitul lunii iulie 2014, pretul asigurarilor facultative a scazut si o parte a clientilor a ales sa ramana asigurati doar cu polite PAD si sa nu-si mai cumpere asigurare facultativa", a spus Calin Matei.

In primele opt luni din acest an, asiguratorul a inregistrat venituri de 28 de milioane lei din vanzarea de asigurari de viata, in crestere cu 7,1% fata de aceeasi perioada de referinta.

  • "Dupa primele opt luni din acest an suntem pe profit net. Rezultatul se datoreaza si reducerii cu 16% a costurilor si cheltuielilor, insemnand introducerea de noi tehnologii, reducerea numarului de agentii si a locurilor de munca redundante. In prezent suntem cel mai mare angajator de pe piata asigurarilor din Romania cu 1700 de angajati, cu 100 de noi persoane angajate in acest an", a spus Francois Coste, director general al Groupama Asigurari.

Numarul angajatilor este insa in scadere. La sfarsitul anului 2013 compania avea 1856 de angajati.