Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a decis luni revocarea din functia de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a lui Corneliu Silviu Moldoveanu, care a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), informeaza Agerpres. Corneliu Moldoveanu fusese trimis in judecata de procurorii DNA, in stare de libertate, inca din luna aprilie 2014 in dosarul de coruptie ASF-Carpatica.

Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu SovianiFoto: Hotnews

"Parlamentul a primit de la ASF solicitarea de a dispune masurile legale necesare ca urmare a trimiterii in judecata de catre DNA a domnului Moldoveanu Corneliu Silviu, avand functia de vicepresedinte. Comisiile pentru buget si cele economice de la Camera Deputatilor si Senatului au decis sa propuna plenului Parlamentului revocarea din functie a lui Moldoveanu Silviu intrucat acesta nu mai intruneste conditiile prevazute de lege", a precizat presedintele Comisiei economice de la Camera, Mihai Tudose.

Rezultatul votului a fost - 380 de voturi pentru si 12 impotriva.

Fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor, fost director al Directiei Avizari ASF, si omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimisi in judecata alaturi de alti 9 inculpati, pentru coruptie in dosarul ASF - Carpatica.

Printre cei trimisi in judecata se mai afla Marian Mirzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustatea, membru in CA al SC Carpatica Asig si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Ina Crudu, director general la Carpatica Asig, Corneliu Moldoveanu, vicepresedinte ASF, si Dan Odobescu, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a Elenei Rusu, membru in conducerea Carpatica Asig, Ioan Opris, expert tehnic auto, Ioan Dacian Vinereanu, persoana din anturajul lui Mustatea Radu, Georgel Calin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, in 2012, Carpatica Asig, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Incepand cu mai 2013, Ilie Carabulea, impreuna cu Mustatea si Mirzac, au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Marian Mirzac pentru a fi ales in conducerea ASG.

Gruparea respectiva a fost sprijinita de Rusanu, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpatii Calin, Chitoiu, Moldoveanu si Odobescu.

  • Acuzatiile aduse de procurorii DNA lui Corneliu Moldoveanu:

In perioada 11-17 decembrie 2013, inculpatul Rusanu Radu Dan a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al ASF, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea lui Mustatea Radu, membru al consiliului de administratie al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), asociatie care administreaza fondul la care contribuie toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde. (Valoarea acestui fond se ridica la momentul de fata la circa 15.000.000 euro).

Astfel, la solicitarea formulata de catre inculpatul Mustatea Radu, atat direct, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mirzac Marian, in intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul RUSANU RADU DAN 'l-a mandatat' pe vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - conducatorul Sectorului Asigurari, Moldoveanu Corneliu Silviu, sa contacteze asiguratorii din Romania, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, acestia sa ii dea voturile lui Mustatea Radu, in detrimentul contracandidatului sau.

In data de 16 decembrie 2013, conformandu-se acestei solicitari, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari, sa intervina pe langa diversi asiguratori, astfel incat sa le schimbe intentia de vot in favoarea lui Mustatea Radu. In baza acestei intelegeri infractionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv sa determine persoanele imputernicite reprezentand 3 societati de asigurari sa il voteze pe Mustatea Radu.

Ca urmare a acestei intelegeri frauduloase, dar si a influentei exercitate de Rusanu Radu Dan si de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate si directionate, in favoarea inculpatului Mustatea Radu, un numar total de 91 voturi. Activitatea infractionala a condus la alegerea, ca presedinte al BAAR, a inculpatului Mustatea Radu, cu un numar total de voturi de 270 voturi, fata de 139 voturi cat a obtinut contracandidatul sau.