Romania ar avea o pierdere de 6,13 miliarde euro, care ar insemna 4% din produsul intern brut, daca s-ar confrunta cu inundatiile catastrofale care au avut loc in acest an in Serbia si Bosnia, a declarat miercuri, Nicoleta Radu Neacsu, directorul general al PAID, societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte. Aceasta a precizat ca astfel de evenimente au loc o data la 120 de ani, iar calculele au fost facute de catre brokerul de reasigurare Willis Re.

Scenariu posibil pentru RomaniaFoto: Hotnews

"In contextul anului 2014 nu am fost singurii afectati de inundatii. Au fost zone mult mai afectate. Ceea ce s-a intamplat in Bosnia, Serbia si o parte din Albania a fost catastrofal - inundatii care se pot intampla o data la 120 de ani, pagubele materiale au fost enorme si greu de suportat de tarile respective. Acolo gradul de asigurare este foarte mic de 1,5%. ", a declarat Nicoleta Radu Neacsu, in cadrul ICAR 2014, forum dedicat pietei asigurarilor.

In Bosnia, pierderea generata de inundatii a fost de 1,3 miliarde euro, adica 9,09% din PIB-ul tarii, iar in Serbia pierderea a fost de peste doua miliarde euro, adica 5,72% din PIB, conform datelor prezentate de sefa PAID.

"Daca aceste evenimente s-ar intampla in Romania, evenimente care intra in categoria celor care se intampla o data la 120 de ani, pierderea Romaniei ar fi de 6,13 mld euro, care ar insemna 4% din produsul intern brut. Calculele au fost facute cu ajutorul Willis Re si cred ca ar trebui sa dea de gandit tuturor autoritatilor. Nu cred ca exista multe state care sa poata face fata acestor pagube", a spus aceasta.

  • Inundatiile care au avut loc in Romania in 2014:

La inundatiile care au avut loc la noi in tara in din 27-31 iulie au fost afectate 33 de localitati, au fost inundate 448 de gospodarii si au fost evacuate 150 de persoane, conform datelor ISU. Astfel de evenimente au loc o data la 20 de ani.

In privinta PAID, societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii a locuintelor impotriva celor trei riscuri naturale: inundatii, cutremur si alunecari de teren, la sfarsitul lunii august 2014 erau in vigoare 1.569.541 polite. Pana la data de 30 septembrie 2014, PAID a platit despagubiri de peste 1,24 milioane lei in baza contractelor de asigurare obligatorie a locuintelor.

La nivel national, gradul de cuprindere in asigurare era de 18,72%.

Intrebata cate reclamatii se primesc la PAID, Neacsu a spus:

"Anul acesta nu am avut de regula 2-3 reclamatii pe luna. Princiala problema semnalata este legata de instrumentarea dosarelor de dauna care este in responsabilitatea societatilor de asigurare", a precizat Nicoleta Radu Neacsu, directorul general al PAID.

Aceasta a mai spus ca in prezent PAID indeplineste in momentul de fata toate conditiile de conformitate stabilite de normele ASF, inclusiv pe cele de slvabilitate si necesra de capital.

PAID are in vigoare, din 15 iulie 2014, un program de reasigurare de 450 milioane euro, program care incepand cu 15 noiembrie 2014 se va majora la 500 milioane de euro (acoperit numai cu reasiguratori de rating A).

  • UPDATE Asiguratorii: In cazul unui cutremur s-ar deschide brusc aproape 400.000 dosare de dauna

Reprezentantii UNSAR (Uniunea Asiguratorilor) prezenti la eveniment au prezentat si ei scenarii pe care le iau in calcul in cazul unui eveniment major - in speta un cutremur.

Activitatea curenta la nivelul asigurarilor RCA, CASCO si comercial, implica 740.640 de dosare da dauna deschise anual. Practic aproxcimativ 62.000 de dosare sunt deschise in fiecare luna.

  • "Estimarile noastre indica faptul ca in cazul unui cutremur se vor deschide intr-un timp foarte scurt 15.00 de dosare de dauna pe CASCO, 320.000 de dosare pe locuinte si 55.000 de dodare pe segmentul comercial - in total 390.000 de dosare de dauna, suplimentar peste cele aproximativ 700.000 dosare din activitatea curenta. Trebuie luat in calcul si faptul ca solutionarea unui dosar de dauna bunuri necesita in mod normal un timp de instrumentare dublu fata de o dauna materiala casco/rca. Nu conteaza pentru client ca nu a platit Generali sau PAID. El are doua polite in mana (una de asigurare obligatorie a locuintei si alta de asigurare facultativa) si trebuie sa-si primeasca banii si noi ar trebui sa facem un flux coerent de lucru. Acest lucru se intampla, discutam cu ASF si PAID si este in curs de realizare", a precizat Adrian Marin, seful Generali Romania si membru in comitetul de directie al UNSAR (Uniunea Asiguratorilor).

Despre PAID

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren.Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.