Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a anuntat marti ca organizeaza un miting de protest in data de 2 decembrie la adresa comportamentului protectionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari. Mitingul, avizat deja de Primaria Bucuresti, va avea loc incepand cu orele 11.00 in fata Palatului Parlamentului si a sediului ASF numarul estimat al participantilor fiind cuprins intre 700 si 1000 de persoane.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

ASSAI protesteaza la adresa modului de functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara si solicita printre altele:

  • - stoparea cresterii preturilor RCA, asa cum s-a intamplat pe parcursul ultimului an, crestere care ar fi "nejustificata si necontrolata".
  • - Abrogarea de urgenta a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de catre ASF care ar permite firmelor de asigurari sa subevalueze cu pana la 30% plata despagubirii acordate pagubitului RCA in caz de dauna totala.
  • - Abrogarea de urgenta a Normei 24/2014 privind reclamatiile depuse de catre petenti;
  • - Eliminarea "despagubirilor subevaluate" platite pagubitilor de catre Asiguratori. In 85% din cazuri, firmele de asigurari ar achita plati partiale (subevaluate) ale despagubirii, sustine ASSAI.
  • - Respectarea termenului legal de despagubire la nivel national de catre firmele de asigurari. ASSAI acuza ca in peste 83% din cazuri, firmele de asigurari ar achita plata despagubirii dupa expirarea termenului legal.
  • - Retragerea licentelor de functionare pentru zona RCA a societatilor de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile de solvabilitate minima stabilita prin lege si care functioneaza ilegal de peste 6 luni de zile pe piata din Romania. Concret, este vorba despre Astra Asigurari si Carpatica Asig, societati de asigurari aflate in procedura de redresare financiara.
  • - Retragerea dreptului de constatare si evaluare inspectorilor de daune auto platiti de firmele de asigurari care nu ar avea studiile, experienta si neutralitatea obligatorii instrumentarii unui dosar de dauna in mod competent si impartial. ASSAI acuza ca "actualii angajati ai firmelor de asigurari au ca obiectiv tergiversarea si ingreunarea instrumentarii dosarului de daune, fiind bonusati la salariu proportional cu valoarea sumelor "salvate de la plata". Prin urmare, ASSAI solicita inlocuirea de urgenta a acestor inspectori de dauna platiti de societatile de asigurari cu experti independenti CEETAR.

In acest sens, Asociatia solicita adoptarea de urgenta a Legii 400/2014 privind 'constituirea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR)', proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara.

Pentru remedierea acestor situatii, ASSAI mai solicita Parlamentului "demiterea de urgenta a intregii conduceri a ASF, precum si "desfiintarea ASF si infiintarea unei noi institutii cu adevarat profesioniste, independente, in care angajariile sa se faca pe criterii obiective, strict profesionale. Noua institutie va trebui sa-si respecte propriile norme de functionare si sa isi desfasoare in mod autentic misiunea de promovare a stabilitatii activitatii de asigurare si de aparare a drepturilor asiguratilor".

HotNews.ro a solicitat ASF sa raspunda punctual acuzatiilor aduse de asociatia service-urilor auto si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

  • De la 1 ianuarie 2015, tarifele RCA ar putea creste si mai mult: ASF nu va mai permite asiguratorilor sa vanda RCA in pierdere

Amintim ca potrivit Normei RCA 23/2014, adoptata recent de ASF si contestata acum de ASSAI, asiguratorii RCA vor fi obligati de la 1 ianuarie 2015 sa utilizeze tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA si nu vor mai avea voie sa-si acopere pierderile pe activitatea RCA din vanzarea altor tipuri de asigurari.

Acest lucru ar putea duce la cresterea preturilor RCA, in conditiile in care pana acum, anumite firme de asigurari vindeau polite RCA la preturi foarte mici, pierderile si le acopereau din vanzarea altor tipuri de asigurari si aveau intarzieri mari la plata despagubirilor. Oficialii ASF au spus ca preturile RCA au crescut deja in medie cu 20%-50% in ultimele 10 luni.

Citeste si: Tarifele RCA ar putea creste si mai mult de la 1 ianuarie 2015: ASF nu va mai permite asiguratorilor sa vanda RCA in pierdere