Cea mai mare confederatie patronala a transportatorilor din Romania (COTAR) a anuntat joi ca va participa alaturi de service-urile auto membre ASSAI la protestul din data de 2 decembrie impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acestia acuza lipsa de implicare a ASF fata de majorarea continua a preturilor RCA si fata de subevaluarea sau plata cu mare intarziere a despagubirilor de catre companiile de asigurari.

Protest de amploare impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: AGERPRES

COTAR aminteste ca a avut o intalnire in acest an cu reprezentantii ASF carora le-a atras atentia asupra problemelor tot mai numeroase cu care se confrunta transportatorii romani. Acestea nu numai ca nu si-au gasit rezolvarea, dar s-au si acutizat, sustin acestia.

Cele mai importante probleme reclamate de transportatori:

  • Majorarea continua a primei RCA pentru transportatorii romani a condus la o valoare prohibitiva a acesteia;
  • Despagubirile acordate de societatile de asigurari sunt efectuate de catre inspectori de daune care emit in mod deliberat solutii tehnice incorecte, dar care implica costuri reduse de despagubire din partea societatilor de asigurari;
  • Subevaluarea platilor de despagubire din partea societatilor de asigurari face imposibila efectuarea unor reparatii care sa asigure siguranta in trafic a autovehiculelor;
  • Plata cu mare intarziere a despagubirilor in afara termenului legal are ca efect blocarea masinilor in service si implicit a activitatii de transport;
  • Rezolutiile primite de la ASF la reclamatiile inaintate avantajeaza de fiecare data si exonereaza raspunderea societatilor de asigurari;
  • Transportatorii romani isi exprima totodata nemultumirea cu privire la noua Norma RCA recent adoptata de ASF, care permite societatilor de asigurari subevaluarea daunelor totale si limiteaza valoarea costurilor de reparatii, ceea ce pune in mare pericol activitatea de transport.

"Noua norma RCA protejeaza mai degraba interesele financiare ale societatilor de asigurari, motiv pentru care solicitam de urgenta abrogarea acesteia. Consideram ca vina majora a acestor dezechilibre si probleme specifice intregii piete de asigurari apartine tocmai institutiei care ar fi trebuit sa vegheze la protejarea asiguratilor romani si asupra modului de functionare a sistemului de asigurari private din Romania", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Confederatia ameninta ca, daca ASF nu va demara discutii cu privire la aceste solicitari in cel mai scurt timp, va anunta in perioada urmatoare calendarul de protest la nivel national al transportatorilor din Romania si va solicita ca la aceste actiuni sa protestam cu toate utilajele asigurate (autoturisme, autobuze, microbuze, autocare, camioane) de acestia.

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care este membra a COTAR, a anuntat marti, 25 noiembrie, ca organizeaza un miting de protest in data de 2 decembrie la adresa comportamentului protectionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari. Mitingul, avizat deja de Primaria Bucuresti, va avea loc incepand cu orele 11.00 in fata Palatului Parlamentului si a sediului ASF numarul estimat al participantilor fiind cuprins intre 700 si 1000 de persoane.

HotNews.ro a cerut un punct de vedere ASF in legatura cu aceste acuzatii, insa pana in prezent nu am primit nici un raspuns.