Transportatorii au sesizat DNA in privinta cresterii "aberante" a preturilor RCA si a unor nereguli care ar fi generate de ASF si de unii asiguratori

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:04 Economie | Asigurari


 documente
(10 Dec 2014) PDF, 225KB
Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), cea mai mare organizatie patronala a transportatorilor, a transmis catre cele mai importante institutii ale statului - Presedintie, Parlament, Directia Nationala Anticoruptie, Guvern, Consiliul Concurentei, Ministerul de Finante, ANAF - Directia Mari Contribuabili - o scrisoare deschisa prin care semnaleaza neregulile grave generate atat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cat si de unele societati de asigurari din Romania. Acestia acuza cresterea "aberanta" a preturilor RCA, dau exemple in care acestea au crescut cu 600% si ameninta cu un protest general daca nu se iau masuri concrete pana in data de 31 ianuarie 2015.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri, COTAR aminteste ca "polita de asigurari RCA are caracter obligatoriu si trebuie tratata strict din perspectiva sociala de protejare a soferului roman, nicidecum sa devina motorul prin care asiguratorii isi asigura profituri consistente. Acest produs de asigurari cu caracter obligatoriu are rolul de a completa si sustine alte clase de asigurari mai profitabile".

COTAR a facut o analiza pentru a identifica sursele folosite ca motivatie pentru cresterea RCA de catre societatile de asigurari. Elementele analizate au condus la identificarea unor nereguli grave in modul de functionare a pietei de asigurari si a arbitrului acestei piete, sustine Confederatia.

Iata aspectele evidentiate in analiza COTAR:

 • 1. Datele oficiale publicate de ASF confirma faptul ca exista o diferenta importanta intre sumele incasate de catre societatile de asigurari pentru produsul obligatoriu RCA si sumele achitate ca  despagubire de catre acestia. Dar este o situatie care ridica doua intrebari: sunt banii colectati in mod obligatoriu de catre societatile de asigurari cheltuiti in mod corect? Sunt cheltuielile invocate de asiguratorii RCA eligibile si transparente?
 • 2.  UNSAR a invocat pretextul fals al 'vanzarii a 30.000 de polite RCA pentru a acoperi prejudiciul unei despagubiri majore '. Trebuie reamintit ca societatile de asigurari functioneaza pe principiul reasigurarii, ceea ce presupune ca despagubirile acordate sunt suportate in solidar de catre un reasigurator. Faptul ca o societate de asigurari pretinde ca plateste intregul prejudiciu este o dezinformare folosita pentru a justifica majorarea constanta a pretului politei RCA.
In Romania, exista peste 5,9 milioane de autovehicule inmatriculate, iar accidentele soldate cu despagubiri importante reprezinta doar 4-5 cazuri/an, ceea ce reprezinta sub 0,0001% din totalul politelor RCA vandute.
 • 3.  Pretul corect al RCA. In Romania, pe segmentul RCA functioneaza 11 societati de asigurari, iar  costurile de vanzare ale produselor RCA difera cu 400% intre toate aceste companii. Asadar, care este de fapt pretul corect al politei RCA in conditiile in care dauna medie este aproximativ egala intre acestea, iar cheltuielile administrative nu difera semnificativ de la o societate la alta?
 • 4. Fondul toxic al normei RCA care intra in vigoare de la 1 Ianuarie 2015. Sunt doua aspecte:
a.    prin prevederile sale, noua norma RCA ofera ca instrument de despagubire indicatori variabili si indoielnici ai valorii de piata a autovehiculelor la mana a doua din Romania, din urmatoarele motive:
- Ofertele de vanzare intre produse similare difera cu peste 30%;
- Peste 70% dintre autovehiculele tranzactionate din Romania au kilometrajul falsificat;
- Nu exista un istoric al daunelor (masini care au fost avariate de mai multe ori grav sunt repuse in circulatie fara o verificare tehnica riguroasa), iar pretul de revanzare poate fi semnificativ alterat;
- Pretul difera in functie de puterea de cumparare a zonei de raportare;
- Pretul difera in functie de nevoia de bani a vanzatorului, etc

Asiguratorul poate uza de orice valoare identificata si poate deveni 'judecator' al valorii de despagubire ce va fi acordata pagubitului RCA. Aceste valori de despagubire sunt mai mici cu 30% - 50% fata de actualul sistem de calcul matematic prin aplicarea coeficientilor de uzura;

b.  Norma RCA plafoneaza costul reparatiilor pentru unitatile reparatoare
Aceasta situatie incalca prevederile Articolul 81, al.1 TCE care prevede a fi incompatibila
"fixarea directa sau indirecta a preturilor de cumparare sau de vanzare sau a altor conditii ale tranzactiilor comerciale;(..)"
 • 5.  Actuala legislatie in domeniul asigurarilor favorizeaza exclusiv societatile de asigurari
Polita RCA este emisa de asiguratorii RCA pentru o perioada de minim 6 luni, indiferent de nevoile reale de asigurare ale proprietarului de autovehicule.

 • 6.  Legea 400/2014 privind constituirea si functionarea expertilor si evaluatorilor tehnici din Romania (C.E.E.T.A.R.) este o necesitate urgenta in actualul context de plata a despagubirilor de catre societatile de asigurari
De notat ca o buna parte a actualilor inspectori de daune:
- nu au studiile tehnice in domeniul auto
- nu au experienta tehnica in domeniul reparatiilor auto
- nu urmeaza cursuri periodice de reimprospatare a cunostiintelor tehnice pentru a fi la curent cu noile tehnologii aparute in domeniul auto
- sunt bonusati la salariu proportional cu sumele salvate la plata sau penalizati de catre angajatori, daca depasesc o anumita valoare medie a daunei stabilita de conducerea societatii (vezi si document atasat  -  extras din fisa postului inspectorului de daune)

 • "Asteptam masurile concrete de corectare ale acestor grave probleme din partea autoritatilor romane pana in data de 31 ianuarie 2015. In situatia in care acestea vor intarzia sa apara, urmeaza sa anuntam data unui nou protest general al tuturor transportatorilor membri COTAR,la care presupunem ca vor adera toate patronatele din transport precum si cetatenii platitori ar acestor taxe , protest ce re il vom declansa  dupa data de 1 Februarie 2015", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Vedeti atasat Scrisoarea deschisa transmisa de COTAR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4590 vizualizari

 • -10 (10 voturi)    
  cine nu are ce face... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:09)

  Dedalus [utilizator]

  E hai sa ne mai potolim...

  DNA nu este echivalentul fostei Securitati (sau nu ar trebui sa fie...).

  "Am, n-am treaba eu la doispe trecute fix sunt la tribunal!"
  • +9 (9 voturi)    
   aberezi (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:38)

   ToXRM [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   fiind implicate institutii ale Statului, cum e ASF, se suspecteaza combinatii intre conducerea ASF si societatile de asigurari adica SPAGA. SPAGA data unui sef de institutie de stat e de competenta DNA-ului, asa ca lasa propaganda pesedista, mai bea niste apa ca altfel creierul functioneaza prost. (e 80% apa)
   • 0 (0 voturi)    
    DNA e de vina (Joi, 11 decembrie 2014, 18:07)

    DianaGhioc [anonim] i-a raspuns lui ToXRM

    ASF-ul a fost de la un bun inceput creat ca un organism ce va avea grija de interesele asiguratorilor si nicidecum a asiguratilor, a cetatenilor! DNA-ul trebuia sa se sesizeze singur de mult timp, dar pana la urma si acum ar fi bine, niciodata nu e prea tarziu! Numai sa afca ceva, ca devine absurd sa fie diferentele astea atat de mari la RCA-uri. Ca sa nu mai spun de toata spalarea de bani pe care o fac asiguratorii cu anumite service-uri "agreate" cum le spun ei si cu furnizorii de piese auto...
 • +8 (8 voturi)    
  Foarte bine COTAR (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:31)

  Punctul_8 [utilizator]

  Dupa ce au devalizat societatile de asigurari, smecherii sunt acum ajutati sa se redreseze financiar de catre ASF, lasandu-i sa practice ce tarife doresc, in dauna asiguratilor.
  Banii au fost extrasi din firmele de asigurari prin mai multe metode. Descriu aici cateva.
  1. Imprumuturi intre firme (vezi cazul ASTRA)
  2. Deconturi pentru reparatii mult mai mari decat daunele, prin service-uri "agreate". Probabil ca banii incasati de service-uri erau apoi redistribuiti.
  3. Comisioane uriase pentru brokeri. Probabil ca si aceste comisioane se imparteau in final intre cei implicati.
  • 0 (0 voturi)    
   Clar! (Joi, 11 decembrie 2014, 17:44)

   SerbanNastasescu [anonim] i-a raspuns lui Punctul_8

   Chiar aveam nevoie de o initiativa de acest gen! Eu chiar nu imi mai permit acest RCA...stau cu masian in garaj ca prostu si merg cu autobuzu, pai e normal ? Ma duc la protest daca va fi cazul! Desi imi doresc sa nu fie cazul, sa se faca ceva si la noi...
  • 0 (0 voturi)    
   Pai (Joi, 11 decembrie 2014, 18:09)

   DianaGhioc [anonim] i-a raspuns lui Punctul_8

   e normal ca ASTRA care e in faliment si indisponibilitate de plata, deci despagubire, sa aiba inca dreptul de a elibera polite RCA? Asta mie mi se pare fals in acte sincer...ASF ce a pazit ? Macar de ochii lumii....
 • +7 (7 voturi)    
  Transportatorii vaca de muls a asigurarilor. (Miercuri, 10 decembrie 2014, 15:04)

  andreesanu [utilizator]

  Cum asigurarile nu-s gindite pe pierdere ci pe cistig ,iar ASF conceput ca un zapciu imputernicit de mai marii in politica deocheata ,isi ea si el caimacul la ce mulg asigurarile de la pirlitii de romani.
  Cistiguri nesimtite ,evaziune fiscala,averi cu banii asiguratilor asta caracterizeaza patronajul firmelor de asigurare cit si a ASF lui.
  Restul dumnezeu cu mila.
 • +1 (1 vot)    
  RCA (Miercuri, 10 decembrie 2014, 15:44)

  geel [utilizator]

  Daca ASF invoca ca motiv pentru cresterea pretului asigurarilor (afirmatie facuta la stiri pe un canal TV), starea proasta a drumurilor, care conduce la accidente (corect), cota parte aferenta acestor daune trebuie achitata de proprietarul drumului sau cel care nu-l repara desi are contract pentru aceasta si nu pusa in 'spinarea' conducatorului auto care se asigura RCA pentru evenimente produse exclusiv din cauza sa.
  • 0 (0 voturi)    
   Poftim??? (Joi, 11 decembrie 2014, 18:00)

   IrinaJecu [anonim] i-a raspuns lui geel

   Cum adica rca-ul se scumpeste din cauza starii drumurilor? ce vina au soferii ca drumurile nu sunt intretinute? Nu platim rovinieta pentru asta ? Nu platim taxe la primarie ? cate sa mai platim? noi avem cumva un buzunar fara fund plin cu bani ? noi, care avem salarii de 10 milioane si ei de sute de milioane ???
 • +1 (1 vot)    
  RCA pe CNP (Miercuri, 10 decembrie 2014, 15:48)

  Je__ [utilizator]

  ASF mai bine introduce asigurarea pe sofer, si nu pe masina.
  Nu are nici un sens.
  • +1 (1 vot)    
   Asigurarea RCA tine cont si de CNP/varsta (Miercuri, 10 decembrie 2014, 17:05)

   Dl.Gica [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Stiu de la fratele meu care platea in jur de 350 lei RCA prin 2009-2010, apoi a urcat brusc la 800 lei in 2011 dupa care 2200 lei. Da ai am scris corect 2200 lei RCA la aceeasi masina, el avand varsta de 20 ani in 2010 si masina fiind pe numele lui. Valorile difereau si atunci foarte mult de la un asigurator la altul.
   De asemena, mai stiu ca RCA tine cont si de localitatea unde locuiesti. Daca locuiesti in Bucuresti sau orese mari platesti mai mult decat daca locuiesti in provincie.
   Daca masina ar fi fost trecuta pe numele unui parinte pensionar atunci, chiar daca o conduce cineva de 20 de ani pretul ar fi fost de 350 lei in loc de 2200 lei.
 • +2 (2 voturi)    
  "Mana invizibila" ♥ "Mana lunga" (Miercuri, 10 decembrie 2014, 16:03)

  CetateanLogat [utilizator]

  Se pare ca "mana invizibila" a lui Adam Smith este sora buna cu "mana lunga" romaneasca.
 • +1 (1 vot)    
  excelent (Joi, 11 decembrie 2014, 13:53)

  domnu [utilizator]

  Un document excelent documentat!!!!Bravo ASSAI,Bravo Cotar!
 • +1 (1 vot)    
  Preturi ridicate (Joi, 11 decembrie 2014, 15:26)

  AlinaTrofin [anonim]

  Sunt aberante preturile RCA si trebuie sa se vada ca stim asta si ca protestam ca sa nu ne ia de prosti
 • 0 (0 voturi)    
  Pret prea mare (Joi, 11 decembrie 2014, 15:40)

  AngelaGiurumescu [anonim]

  pretul RCA e cat doua plinuri de benzina. Va intreb - e normal asa ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  ASF (Joi, 11 decembrie 2014, 15:47)

  DanielVinau [anonim]

  ASF, nu uita, RCA e spaga ta
 • 0 (0 voturi)    
  Numai la noi (Vineri, 12 decembrie 2014, 8:20)

  MalvinaZamfir [anonim]

  Numai la noi poti sa vezi astfel de acte de hotie pe fata
 • 0 (0 voturi)    
  Asiguratori (Vineri, 12 decembrie 2014, 8:24)

  MariaValea [anonim]

  O totala lipsa de transparenta si abuzuri nenumarate practicate de ASF si de asiguratori. Cat o sa mai induram?
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie (Vineri, 12 decembrie 2014, 8:32)

  MihaiGheorghe [anonim]

  Hai sa semnam petitia impotriva abuzurilor companiilor de asigurare

  http://www.petitieonline.net/petitie/stop_abuzurilor_companiilor_de_asigurare-p00782149.html
 • 0 (0 voturi)    
  Clientul (Vineri, 12 decembrie 2014, 8:42)

  MonicaRotaru [anonim]

  In Romania, clientul e victima perfecta pentru ca nu se poate apara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by