AXA a anuntat joi ca a incheiat un acord cu Certinvest si SIF Transilvania pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, parasind astfel piata locala. Conform termenilor acordului, Certinvest va achizitiona o participatie de 70% din filiala AXA din Romania - AXA Life Insurance S.A., in timp ce SIF Transilvania va achizitiona 30%.

Partile au convenit ca termenii si conditiile tranzactiei sa nu fie facute publice.

  • "Asigurarile de viata si sanatate creeaza o sinergie puternica cu activitatea de acum a Certinvest, atat in privinta portofoliului de produse cat si in privinta intereselor clientilor. Noii actionari vor creste activitatea companiei si vor lansa noi produse destinate, in special, antreprenorilor", a declarat Eugen Voicu, Actionar Fondator SAI Certinvest.
  • "Prin aceasta achizitie SIF Transilvania isi diversifica detinerile cu o companie intr-un domeniu nou in portofoliul societatii si afirma interesul strategic pentru serviciile financiare non-bancare, segment de activitate unde estimam ca potentialul de crestere este substantial pe termen mediu si lung", a declarat Radu Toia, Vicepresedinte Executiv SIF Transilvania.

Tranzactia se supune indeplinirii conditiilor de finalizare obisnuite, inclusiv obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare.

SAI Certinvest este cea mai mare companie romaneasca independenta de asset management, cu active in administrare de peste 250 milioane de lei si o experienta de peste 20 de ani in investitii pe piata din Romania. Compania are in administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de actiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum si un numar important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

SIF Transilvania este o societate listata la Bursa de Valori Bucuresti si administreaza active in valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politica de investitii diversificata, cu expuneri semnificative in domeniul financiar, turism si imobiliar.

  • Achizitia AXA de catre Astra Asigurari a picat dupa ce firma lui Dan Adamescu a intrat in administrare speciala si ASF nu a vrut sa parafeze tranzactia

In luna septembrie din acest an, grupul francez AXA a anuntat ca acordul cu Astra Asigurari pentru vanzarea operatiunilor de asigurari de viata si pensii ale Axa Asigurari din Romania, acord anuntat in 29 noiembrie 2013, a expirat, si AXA isi reevalueaza optiunile strategice in interesul clientilor si angajatilor din Romania.

Scurtul anunt a venit in contextul in care la cateva luni dupa anuntul tranzactiei, in februarie 2014, asupra Astra Asigurari a fost deschisa procedura de administrare speciala, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a mai avizat aceasta tranzactie.