Deputatul liberal Mircea Dolha sustine ca se impune rechemarea presedintelui Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, in Parlament pentru a da explicatii in legatura cu situatia asigurarilor RCA, informeaza Agerpres. Premierul Victor Ponta a scris duminica pe contul sau de Facebook ca sprijina initiativa ministrului Finantelor, Darius Valcov, de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor.

  • "Cred ca se impune ca presedintele ASF, Misu Negritoiu, sa fie rechemat la Comisia pentru buget-finante pentru a da explicatii de ce, in urma audierii ASF cerute de la inceputul lunii decembrie, situatia asigurarilor RCA nu s-a schimbat cu nimic in favoarea cetatenilor. Totodata, daca raspunsul ASF va confirma ca nu au existat demersuri concrete pentru ieftinirea asigurarilor auto, se impune o comisie de ancheta in Parlamentul Romaniei in care sa fie analizat cum este posibil ca, in Romania, companiile de asigurari sa vanda polite la preturi exorbitante, dar si modul in care se produc decontarile intre service-urile auto si asiguratori", a afirmat Dolha, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

In opinia sa, sunt politici "abuzive" ale marilor companii de asigurari care "fac legea" pe o piata care, teoretic, ar trebui sa fie reglementata si supravegheata de catre ASF, institutie care "nu isi face treaba".

  • "ASF nu a facut nimic in privinta RCA-ului pentru tineri. Salariile fabuloase ale acestor salariati nu se justifica. Guvernul Romaniei, prin vocea premierului Victor Ponta si a ministrului Darius Valcov, da dovada de slabiciune cu privire la scumpirea asigurarilor RCA, scumpire care afecteaza mai ales tinerii, populatia activa a tarii, care depinde de masina personala pentru a se deplasa la locul de munca sau pentru a-si finaliza studiile superioare", a aratat deputatul liberal.

Premierul Victor Ponta a anuntat duminica, 11 ianuarie, pe contul sau de Facebook, ca sprijina initiativa ministrului Finantelor, Darius Valcov, de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor.

  • "Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita", a scris duminica premierul pe Facebook.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat ca politele RCA pentru tineri sunt exagerat de mari.

  • "Rog Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) sa regandeasca sistemul RCA in privinta tinerilor sub 25 de ani. Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc! Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei! Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor", a scris Valcov pe Facebook.

In decembrie anul trecut, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat la comisia pentru buget din Camera Deputatilor ca va reanaliza pana in februarie situatia politelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atat de mari.

El a aratat ca in anul 2015 va fi o monitorizare permanenta a acestei probleme, aratand ca va trebui sa se defineasca notiunea de tineret.

  • "Toti au standarde diferite si vrem sa uniformizam si vrem sa punem o presiune si sa eliminam excesele si tratamentele diferentiale. Vrem sa tratam problema tinerilor ca fiind una speciala si noi ne propunem o analiza la nivelul societatilor de asigurari, va fi in trimestrul I anul viitor, cand incep sa ne notifice cu pretul si o sa ne uitam eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societatilor de asigurari a acestor preturi", a afirmat atunci Negritoiu.

Citeste si: Ministrul Finantelor solicita ASF sa regandeasca tarifele la RCA pentru tinerii sub 25 de ani