Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat miercuri, 14 ianuarie, modificarea Normei RCA nr. 23/2014, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, prin abrogarea prevederii care obliga asiguratorii de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele din contractele de asigurare pe acest segment. "Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", explica autoritatea. Totusi, la sfarsitul anului trecut, cand a fost adoptata, vicepresedintele ASF Coca Constantinescu spunea despre aceasta prevedere ca "este extrem de importanta pentru ca nu mai permite acoperirea pierderilor din vanzarea RCA din alte forme de asigurare".

Misu NegritoiuFoto: Hotnews
  • Comunicatul integral transmis miercuri, 14 ianuarie 2015, de ASF:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat astazi modificarea Normei RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor.

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5).

Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

  • "Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment" a declarat Misu Negritoiu, Presedintele ASF.

Conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara va prezenta, pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzatoare pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate"

  • Prevederea abrogata a fost considerata anul trecut extrem de importanta pentru piata RCA de catre prim-vicepresedintele ASF

Norma RCA nr.23/2014 a fost adoptata in luna noiembrie a anului trecut, dupa ce a fost supusa dezbaterii publice. ASF a facut si o conferinta de presa in 6 noiembrie 2014, in care Cornel Coca-Constantinescu, Prim-vicepresedinte ASF, a subliniat tocmai importanta acestei prevederi:

  • "Obligatia asiguratorilor RCA de a utiliza tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg don contractele de asigurare este un lucru extrem de important. Prevederea aceasta in fapt nu permite acoperirea pierderilor din vanzarea RCA din alte forme de asigurare pe care le promoveaza  respectivul asigurator. RCA-ul nu trebuie sa fie un produs care sa produca pierderi si sa transfere aceste pierderi in sistem. RCA-ul trebuie  sa fie un produs sustenabil, stabilit la nivelul pietei ca un produs de baza al asiugratorilor pentru ca din cate constatam expunerea pe asigurarile obligatorii este semnificativa astazi in piata comparativ cu asigurarile facultative sau cu cele de viata", a spus prim-vicepresedintele ASF.

Dincolo de masura benefica pentru sistem, prevederea ar fi putut duce la cresterea preturilor RCA, in conditiile in care pana acum, anumite firme de asigurari vindeau polite RCA la preturi foarte mici, pierderile si le acopereau din vanzarea altor tipuri de asigurari si aveau intarzieri mari la plata despagubirilor.

Decizia anuntata miercuri de ASF vine in contextul in care Misu Negritoiu, presedintele autoritatii de supraveghere financiara a fost tinta mai multor luari de pozitii din partea unor politicieni pe tema tarifelor RCA exagerat de mari aplicate de asiguratori tinerilor.

Deputatul liberal Mircea Dolha a precizat luni, 12 ianuarie 2015, ca se impune rechemarea presedintelui Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, in Parlament pentru a da explicatii in legatura cu situatia asigurarilor RCA. Premierul Victor Ponta a scris duminica, 11 ianuarie 2015, pe contul sau de Facebook ca sprijina initiativa ministrului Finantelor, Darius Valcov, de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat ca politele RCA pentru tineri sunt exagerat de mari.

  • "Rog Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) sa regandeasca sistemul RCA in privinta tinerilor sub 25 de ani. Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc! Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei! Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor", a scris Valcov pe Facebook.

Sub presiunea acestor declaratii politice, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat ca desfasoara in prezent un proces de analiza a modului in care sunt stabilite, de catre societatile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor, si vrea ca pana la sfarsitul lunii februarie sa identifice, in dialog cu industria, o solutie acceptabila pentru aceasta categorie de asigurati, potrivit unui raspuns comunicat in 12 ianuarie 2015 catre HotNews.ro. ASF a mai spus ca asiguratorii au modalitati diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, dar ca vrea sa actioneze - prin instrumentele pe care le are la indemana - in directia eliminarii diferentierilor excesive.

Mona Cucu, sefa directiei de asigurari obligatorii din ASF, a subliniat intr-un interviu acordat HotNews.ro luna trecuta ca "tarifele RCA sunt liber stabilite de asiguratori astfel incat sa-si poata permite ca din ce incaseaza sa plateasca ce obligatii au asumat. ASF nu are posibilitatea de a interveni in tarifele pe care asiguratorii le notifica. Singura modalitate in care noi putem sa intervenim este prin faptul ca noi primim de la asiguratori tot calculul actuarial care sta in spatele acestor tarife si avem posibilitatea de a verifica acest calcul si acolo unde consideram ca este necesar putem solicita asiguratorilor refacerea acestor calcule".

HotNews.ro a solicitat miercuri ASF sa explice de ce in noiembrie 2014 aceasta prevedere RCA a fost considerata extrem de importanta, iar acum s-a renuntat la ea si daca pentru adoptarea acestei modificari in legislatia RCA a fost facuta dezbatere publica. Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

  • UPDATE ASF pentru HotNews.ro: Amendamentele au avut in vedere tocmai reactiile din dezbaterea publica intensa din ultimele doua luni (..). Totodata, am avut si analize interne, dupa doua saptamani de aplicare a normelor, care au identificat nevoia unei mai bune pregatiri a aplicarii normei si un grad sporit de flexibilitate.

Iata raspunsul integral al ASF:

”Amendamentele au avut in vedere tocmai reactiile din dezbaterea publica intensa din ultimele 2 luni, la care au participat publicul consumator direct prin mass-media si mediile de socializare; ziaristi si formatori de opinie; asociatiile profesionale si institutiile pietei; politicieni si parlamentari direct prin Comisia de Buget Finante sau Guvern, in urma carora s-a conturat nevoia unor ajustari la nivel normativ, dar si ale calculelor actuariale, identificarea mai buna a riscurilor si resegmentarea pietei. Totodata, am avut si analize interne, dupa doua saptamini de aplicare a normelor, care au identificat nevoia unei mai bune pregatiri a aplicarii normei si un grad sporit de flexibilitate.

Impactul mediatic si public al acestei masuri a fost mult mai mare decat am estimat noi in noiembrie. Introducerea acestei obligatii era de natura sa mai repete ceea ce exista in Norma anterioara si in legislatie. Societatile de asigurari sunt obligate in continuare sa constituie rezervele de daune si sa se incadreze in indicatorii de solvabilitate. Abrogarea prevederii din Norma le da o mai mare flexibilitate comerciala intre categorii de riscuri si produse.

ASF va urmari direct in procesul de supraveghere ca situatia financiara a societatilior si plata daunelor sa se imbunatateasca. Avem si alte instrumente la dispozitie.

Interventia politicului a fost numai in cadrul dezbaterilor publice si in consonanta cu consumatorii, institutiile pietei si mass media. Nu am avut nici un fel de alte interventii directe, scrise sau verbale, din partea Guvernului sau altor institutii”.