Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara care a fost modificata saptamana trecuta astfel incat sa permita din nou asiguratorilor sa vanda RCA in pierdere a fost publicata luni, 19 ianuarie, in Monitorul Oficial. Un lucru pe care ASF nu l-a anuntat saptamana trecuta este ca, prin execeptie de la aceasta norma, asiguratorii pot proceda la modificarea tarifelor de prima notificate deja catre autoritate, pana la data de 28 februarie 2015.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat miercuri, 14 ianuarie, modificarea Normei RCA nr. 23/2014, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, prin abrogarea prevederii care obliga asiguratorii de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele din contractele de asigurare pe acest segment. "Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", explica autoritatea. Totusi, la sfarsitul anului trecut, cand a fost adoptata, vicepresedintele ASF Coca Constantinescu spunea despre aceasta prevedere ca "este extrem de importanta pentru ca nu mai permite acoperirea pierderilor din vanzarea RCA din alte forme de asigurare".

Norma RCA modificata

Norma RCA modificata

Foto: Hotnews

Documentul publicat luni, 19 ianuarie 2015, in Monitorul Oficial arata ca in urma deliberarilor Consiliului ASF din data de 14 ianuarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis norma modificata in 16 ianuarie 2015.

Cum a fost modificat art. 21 (1) prin abrogarea obligatiei de a fi stabilite tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele din contractele de asigurare:

  • "Art. 21. - (1) Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24"'.

Anterior modificarii, acest articol arata asa:

  • Art. 21. - (1) Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24, astfel incat sa sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare".

Cum a fost modificat art. 21 (5):

  • "(5) Tarifele de prima nu pot fi modificate decat dupa minimum 6 luni de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri"

Anterior, acest articol arata asa:

  • "(5) Tarifele de prima pot fi modificate dupa minimum un an de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a majorarilor pe anumite categorii de riscuri.

Alte modificari: Ce trebuie mentionat intr-un contract de intermediere:

O alta modificare este cea a art. 23, alineatul (4):

  • (4) Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA direct intr-un cont colector al asiguratorului, iar in cazul platilor in numerar sau cu cardul, de a vira prima de asigurare incasata in contul asiguratorului, in cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii. Plata comisionului de intermediere se va efectua conform conventiei intre parti".

Anterior, acest articol prevedea:

  • (4) Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului, sau in cazul platilor in numerar, de a vira prima de asigurare incasata integral in contul asiguratorului, in cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii.

O alta modificare: Art. 51, alineatul (5) a fost aprobat. Iata ce era prevazut:

  • "(5) Preturile practicate de unitatile de specialitate utilizate in stabilirea cuantumului pagubei nu pot fi mai mari decat preturile practicate de catre unitatile de specialitate autorizate de catre producatorii de vehicule, respectiv reprezentantii din Romania ai acestora".

In final, norma prevede o exceptie de la art. 21. alin (5), astfel incat asiugratorii care au apucat sa notifice tarifele de prima catre RCA sa poata sa le modifice, pana la data de 28 februarie 2015.