Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a recuperat in 2013 sumele acordate, fara temei legal in anul 2012, salariatilor CSSPP (n.a fostul arbitru al pietei de pensii private), sub forma de prima de vacanta, premii, prime cu ocazia casatoriei, precum si a tichetelor cadou, se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013. La solicitarea HotNews.ro, conducerea ASF a precizat ca "din cele 99 de persoane de la care se impune recuperarea acestor sume, 14 persoane au semnat angajamente de plata, obligandu-se sa restituie sumele primite". Pentru restul a fost deschis proces in instanta. Presedintele CSSPP in 2012 a fost Marian Sarbu, in timp ce vicepresedinte era Ion Giurescu, care in prezent este vicepresedinte executiv in ASF si responsabil de sectorul sistemului de pensii private. Ion Giurescu a incasat in 2013 venituri salariale de peste 216.000 euro.

Ion Giurescu a incasat 216.000 euro in 2013, ca vicepresedinte ASFFoto: AGERPRES

In raportul Curtii de Conturi pe 2013, publicat joi, 12 februarie 2015, se arata ca ASF nu a dus la indeplinire recomandarile anterioare ale Curtii de Conturi privind:

  • "recuperarea sumelor acordate, fara temei legal in anul 2012, salariatilor entitatii, sub forma de prima de vacanta, premii, prime cu ocazia casatoriei, precum si a tichetelor cadou acordate, precum si regularizarea cu bugetele publice a impozitelor si contributiilor virate; reglementarea prin lege a tuturor drepturilor de natura salariala care se acorda personalului CSSPP, autoritate administrativa autonoma, de specialitate, pentru a se asigura principiul suprematiei legii potrivit caruia drepturile de natura salariala se stabilesc numai prin norme juridice de forta legii; extinderea verificarilor asupra tuturor sumelor de aceasta natura acordate".

Raportul Curtii de Conturi pe 2012 mentiona aceasta neregula in cadrul auditului facut la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fosta autoritate care reglementa piata pensiilor private, inainte de a fi absorbita de ASF. In acest raport se mentiona:

  • "plata, fara temei legal, a sumei totale estimata la 1.784 mii lei, reprezentand premii, prime de vacanta si prime cu ocazia casatoriei si contributiile aferente angajatorului, datorate bugetelor publice, precum si tichete cadou".

HotNews.ro a solicitat ASF sa mentioneze daca a facut demersuri in 2014 pentru a recupera aceste plati nelegale, iar raspunsul autoritatii a fost urmatorul:

"Autoritatea de Supraveghere Financiara a intreprins demersurile necesare pentru recuperarea sumei mentionata ca prejudiciu in Raportul Curtii de Conturi a Romaniei care face referire la fostele autoritati care intra in componenta A.S.F.

Din cele 99 de persoane de la care se impune recuperarea acestor sume, 14 persoane au semnat angajamente de plata, obligandu-se sa restituie sumele primite. Pentru restul persoanelor mentionate, in vederea recuperarii sumelor considerate de catre Curtea de Conturi ca fiind prejudicii, A.S.F. a formulat actiune la Tribunalul Bucuresti, pentru obtinerea titlului executoriu, care face obiectul dosarului nr. 41924/3/2014, aflat pe rol".

In plus, oficialii ASF au mai precizat ca intr-adevar prejudiciul a fost in cadrul CSSPP si toate cele 99 de persoane care trebuie sa returneze aceste sume au fost angajatii acestei autoritati.

ASF s-a infiintat ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Data incheierii Protocolului de predare a patrimoniului celor trei entitati mentionate catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost 29.04.2013.

  • Ion Giurescu - vicepresedinte executiv  in ASF - responsabil de sectorul sistemului de pensii private a incasat in 2013 venituri de natura salariala de peste 216.093 de euro

Ion Giurescu - vicepresedinte executiv in ASF - responsabil de sectorul sistemului de pensii private a incasat in 2013 venituri de natura salariala in valoare totala de 954.917 lei, echivalentul a 216.093 de euro, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul autoritatii. Ion Giurescu a fost vicepresedinte al CSSPP in perioada 2006-2013.

In 2012, presedinte al CSSP a fost Marian Sarbu. In 2013, cand a fost membru neexecutiv in ASF, Marian Sarbu a incasat 682.068 lei, echivalentul a 154.348 euro, in timp ce Dan Radu Susanu, fost presedinte executiv in ASF in 2013 si care acum este in arest la domiciliu in dosarul de coruptie ASF-Carpatica Asigurari, a incasat 651.509 lei, echivalentul a 147.433 euro.

In luna februarie 2014, cand HotNews.ro a prezentat in premiera veniturile brute uriase incasate in 2013 de angajatii ASF, care au scandalizat opinia publica, primii doi oameni din ASF aveau cele mai mari venituri.

Astfel, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rusanu, era cel mai bine platit angajat al ASF, cu venituri brute de 72.094 euro in ultimele doua luni din 2013, urmat de prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in aceeasi perioada.

Dupa venirea lui Misu Negritoiu la conducerea ASF, autoritatea a prezentat in luna septembrie a anului trecut un plan de restructurare si de reducere a angajatilor si salariilor. La acel moment, Negritoiu a precizat ca cel mai mic salariu in ASF a fost de 2.000 de lei in 2013.

La inceputul lunii decembrie 2014, ASF anunta ca va avea 500 de angajati la sfarsitul anului, mai putin cu 110 angajati fata de inceputul lui 2014, ca urmare a procesului de restructurare a institutie.