Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri ca a aprobat Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si reasigurare si ca "a hotarat majorarea capitalului social pentru brokerii de asigurare la 150.000 lei pana la 31.12.2015. Norma urmeaza sa fie publicata in zilele urmatoare". Cand a fost lansat in dezbatere publica, in octombrie 2014, acest proiect de norma a socat brokerii de asigurari, in conditiile in care se mentiona ca acestia ar trebui sa aiba un capital social minim de 250.000 de lei pana la sfarsitul anului 2015, de 10 ori mai mult decat capitalul minim necesar in prezent. La sfarsitul anului trecut, in Romania erau autorizati 595 de brokeri de asigurare.

Bogdan Andriescu, presedintele UNSICARFoto: AGERPRES
  • "A fost aprobata Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare, care urmareste imbunatatirea cadrului legislativ aplicabil si o mai buna adecvare a activitatii de intermediere l a cerintele existente la nivel european. Consiliul a hotarat majorarea capitalului social pentru brokerii de asigurare la 150.000 lei pana la 31.12.2015. Norma urmeaza sa fie publicata in zilele urmatoare", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de ASF cu privire la deciziile luate in Consiliul de conducere.

UPDATEContactat de HotNews.ro in legatura cu aceasta decizie a ASF, Bogdan Andriescu, seful UNSICAR (uniunea brokerilor de asigurare) a declarat:

  • "Decizia Consiliului ASF, de a impune un nivel minim al capitalului brokerilor la 150.000 de lei, până la data de 31 decembrie 2015, va produce efecte doar asupra brokerilor ale căror cifre de afaceri nu le vor permite acestora să își suplimenteze capitalul cu peste 25.000 de euro. Pentru brokerii cu venituri mari din activitatea de intermediere, nivelul de 150.000 de lei nu va reprezenta o problema. Este posibil sa asistam la o contractare a pietei de brokeraj, concretizata prin disparitia companiilor care nu dispun de resursele financiare necesare pentru constituirea acestui capital".

Amintim ca in forma initiala in care a fost supus dezbaterii publice, in octombrie 2014, acest proiect de norma al ASF a socat brokerii in asigurari.

Astfel, brokerii in asigurari ar fi trebuit sa aiba un capital social minim de 250.000 de lei pana la sfarsitul anului 2015, de 10 ori mai mult decat capitalul minim necesar in prezent, iar de la 1 ianuarie 2015 ar trebui sa aiba in permanenta fonduri proprii la nivelul de 4 % din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro.

  • "In forma publicata astazi, efectele asupra pietei de brokej vor fi imediate si devastatoare. Din cei peste 400 de brokeri de asigurare activi, in majoritate antreprenori romani, probabil ca doar foarte putini vor mai putea ramane in piata", a precizat atunci pentru HotNews.ro Bogdan Andriescu, presedintele UNISICAR (Uniunea brokerilor in asigurari).

Citeste si: Un proiect de norma al ASF socheaza brokerii in asigurari: Daca se aproba in forma actuala foarte putini brokeri vor mai ramane in piata, spune seful UNSICAR

Piata de brokeraj in asigurari in 2014:

La data de 31.12.2014, 595 brokeri de asigurare detineau autorizatie de functionare, din care 101 brokeri aveau activitatea suspendata la cerere/interzisa temporar, conform datelor ASF.

In anul 2014, brokerii de asigurare au intermediat prime in valoare totala de 4,56 miliarde lei, respectiv 56,45% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (generale si viata) 8.094.442.855 lei, conform raportarilor facute catre ASF de catre 463 de brokeri.