In urma initierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR, cu titlu de garantie, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti in dosarul Romstrade, administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a inaintat catre executorul judecatoresc o propunere de esalonare la plata a sumei, care ar permite societatii sa-si continue activitatea si sa plateasca daunele, au anuntat joi oficialii KPMG. Administratorul special al Astra asteapta acum ca executorul judecatoresc sa revina cu un raspuns in urma consultarii cu reprezentantii CNADNR. Astra Asigurari se afla pe locul trei in piata asigurarilor din Romania, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig VIG, cu venituri de 777,2 milioane lei in 2014.

Dan Adamescu, patronul Astra AsigurariFoto: Hotnews
  • "La inceputul acestei saptamani au fost purtate primele discutii cu executorul judecatoresc cu privire la propunerea de esalonare inaintata. Propunerea Astra a fost primita pozitiv de catre executor, urmand ca acesta sa revina cu un raspuns in urma consultarii cu reprezentantii CNADNR. Esalonarea propusa permite Societatii sa-si continue activitatea, inclusiv efectuarea platilor de daune, fiind alocata pe o perioada ce asigura capacitatea de onorare a acestei obligatii, avand in vedere nivelul disponibilitatilor curente, precum si operatiunea de majorare a capitalului social in curs de desfasurare", au mai precizat reprezentantii KPMG.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dezbatut miercuri, 8 aprilie 2015, o informare facuta de KPMG, administratorul special al Astra Asigurari, cu privire la declansarea procedurii de executare silita prin infiintarea popririi asupra tuturor conturilor acestei societati de asigurare. Procedura a fost declansata de biroul executorului judecatoresc Tranca Bogdan Ovidiu in favoarea creditorului CNADNR.

Astra trebuie sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. In plus, Astra mai are de platit si cheltuieli de judecata, astfel ca datoria totala catre CNADNR se ridica la aproximstiv 95 milioane de lei.

Astra Asigurari, societate in administrare speciala, este in a doua etapa a majorarii de capital de pana la 490 milioane lei

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii ASTRA Asigurari in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special.

Planul de redresare al ASTRA intocmit de KPMG Advisory in calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an. Aceasta masura este in curs de implementare de catre Administratorul Special, urmand sa se finalizeze odata cu incheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operatiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarata luna trecuta.