Omniasig VIG, asigurator care s-a situat pe primul loc in piata in functie de valoarea totala a despagubirilor platite in 2014, conform datelor ASF, a dat publicitatii joi un top detaliat al celor mai mari daune achitate in cursul anului precedent, pentru polite CASCO, RCA si Property. Cea mai mare despagubire platita anul trecut de acest asigurator a fost de 8,24 milioane lei, achitata ca urmare a unui incendiu produs la un depozit, in baza unei polite de tip Property. Asiguratorul a mai anuntat ca suma totala a despagubirilor platite pentru toate dosarele RCA si CASCO deschise in urma tragicului accident rutier al autocarului cu turisti romani produs in Muntenegru in iunie 2013 a depasit 4,5 milioane de euro.

top 5 despagubiri RCAFoto: Omniasig VIG

Pe segmentul asigurarilor de tip PROPERTY, cea mai mare despagubire platita de OMNIASIG in 2014 a fost de 8,24 milioane lei, achitata ca urmare a unui incendiu produs la un depozit. Urmeaza o despagubire in valoare de 1,42 milioane lei pentru prabusirea partiala a acoperisului unui depozit de marfa, ca urmare a unei furtuni de zapada. Pe al treilea loc in top se afla avarierea unui utilaj de forare, ce a fost despagubita cu 1,31 milioane lei.

Cauzele cele mai frecvente care au provocat daune pe segmentul asigurarilor Property au fost: fenomenele atmosferice, avariile la utilaje, apa de conducta si incendiul.

Asigurarile de Raspundere Civila Obligatorie (RCA) reprezinta categoria cu urmatoarea cea mai mare despagubire platita in 2014 - 2,37 milioane lei, reprezentand vatamari corporale achitate ca urmare a faptului ca autoturismul vinovat a intrat pe contrasens, ciocnindu-se cu alte 2 vehicule. In urma accidentului, a rezultat decesul soferului vinovat si ranirea grava a celorlalti doi soferi.

Topul este continuat de o despagubire in valoare de 2,04 milioane lei, reprezentand vatamari corporale platite in cazul unui accident rutier produs de un autoturism care a intrat neregulamentar in intersectie, lovind un alt autovehicul, eveniment din care a rezultat decesul soferului pagubit si ranirea grava a sotiei acestuia.

Pe al treilea loc in top se situeaza o despagubire in valoare de 1,89 milioane lei, achitata pentru decesul soferilor si a unui pasager, implicati intr-un accident.

Cele mai mari despagubiri platite in baza politelor RCA sunt reprezentate de daunele morale si vatamarile corporale.

Pe linia asigurarilor CASCO, cea mai mare despagubire platita anul trecut a fost in valoare de 410.152 lei si reprezinta o dauna totala survenita in urma unei derapari urmate de un impact violent cu un copac de pe marginea drumului.

Pe locul doi se afla o despagubire de 294.120 lei pentru furtul unui autoturism. Topul este continuat de o despagubire in valoare de 276.724 lei, platita pentru un autoturism incendiat in parcare.

  • In cursul anului 2014 a fost finalizat procesul de despagubire in cazul tragicului accident rutier produs in Muntenegru, in data de 23 iunie 2013. Suma totala a despagubirilor platite pentru acest eveniment se ridica la peste 4,5 milioane euro. Autocarul implicat in accident era asigurat de catre OMNIASIG Vienna Insurance Group, printr-o polita de raspundere civila auto obligatorie (RCA) si o polita de asigurare facultativa CASCO.

In cazul asigurarilor de locuinte, cea mai mare despagubire a fost in valoare de 492.943 lei, platita pentru avariile produse de un incendiu la mansarda unui imobil din Bucuresti. Pe locul doi se claseaza o despagubire de 388.515 lei, achitata pentru inundarea unei gospodarii din judetul Valcea, provocata de iesirea unui rau din matca. Urmeaza o dauna in valoare de 240.648 lei, platita pentru avariile provocate locuintei asigurate de catre un incendiu izbucnit la o casa alaturata.

Cauzele cele mai frecvente care au provocat daune pe segmentul asigurarilor de locuinte au fost: apa conducta, fenomenele atmosferice si greutatea stratului de zapada, incendiul si explozia.

OMNIASIG Vienna Insurance Group este una dintre cele mai mari companii de asigurari generale din Romania, avand indicatorii de solvabilitate si lichiditate la nivele superioare si sigure. Astfel, capitalul social al companiei este in valoare de 439.645.433,5 lei, marja de solvabilitate disponibila este de 240.898.869 lei (in conditiile in care marja de solvabilitate minima impusa de lege este de 138.450.708 lei), gradul de solvabilitate este de 174% si coeficientul de lichiditate de 1,62.

Datele ASF: Topul asiguratorilor cu cele mai mari venituri si despagubiri platite in 2014

Societatile de asigurari au raportat anul trecut venituri din prime brute subscrise de peste 8,09 miliarde lei, in scadere cu 0,34% fata de anul 2013, in timp ce despagubirile platite au scazut cu 2,78% pana la 4,84 miliarde lei, conform datelor publicate in data de 12 martie 2015 de catre ASF. Topul primelor 10 societati de asigurari generale in functie de venituri este condus de Allianz-Tiriac Asigurari (cu o cota de piata de 13,76%), urmata de Omanisig (13,33%), Astra (11,89%), Groupama (10,34%) si Carpatica (8,58%). De cealalta parte, topul societatilor care au platit cele mai mari despagubiri anul trecut este dominat de Omniasig (16,58%), urmata de Astra (12,26%), Uniqa (11,89%), Groupama (11,57%) si Allianz-Tiriac (10,03%).