Fondurile de pensii private obligatorii au produs un castig net de 4,48 miliarde lei in sapte ani de functionare activa - anunta APAPR

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 25 mai 2015, 17:32 Economie | Asigurari

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au implinit la mijlocul saptamanii trecute sapte ani de functionare efectiva (20 mai 2008 - 19 mai 2015), timp in care au produs un castig net de 4,48 miliarde lei (peste 1 miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de romani care contribuie in acest sistem, potrivit calculelor centralizate de Asociatia pentru pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde lei. Diferenta, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezinta castigul realizat din investitii, net de toate comisioanele de administrare percepute, castig realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii private. In termeni de randament investitional, castigul reprezinta o performanta medie de 10,93% pe an in cei 7 ani de activitate a Pilonului II.

Pe langa aceste rezultate pozitive, fondurile de pensii private s-au remarcat in ultima perioada ca investitori tot mai relevanti in economia nationala si pe piata de capital: cca. 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Fondurile de pensii au mentinut pe toata durata de functionare, inca de la start, un profil de risc redus, dar au investit in acelasi timp aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa. Doar pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc azi 850 de milioane de euro, plasandu-le astfel in categoria celor mai mari investitori institutionali locali.

In prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, asigurand in plus stabilitatea si reducand volatilitatea pietelor secundare de actiuni si obligatiuni. De asemenea, este de remarcat rolul crucial al acestora in cadrul ofertelor publice initiale si secundare, atat pe piata de actiuni (privatizari partiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) cat si pe cea de obligatiuni (emisiuni precum Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti), in cazul carora fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din ofertele lansate pe piata (sursa: ASF).


Citeste mai multe despre   Astra Film Festival 2016

VIDEO INTERVIU Ileana Birsan, critic de film: Daca nu ai un anumit background, toate filmele non-comerciale o sa ti se para de neinteles sau proaste

Criticul de film Ileana Birsan a discutat in cadrul unui interviu despre publicul cinefil din Romania, industria de filme documentare, dar si despre fimele romanesti aflate in competitie anul acesta la Festivalul de Film Astra. "Finantarea filmelor documentare… subfinantarea, mai bine zis, este o problema foarte reala si asta impiedica foarte mult intentia, curajul si motivatia documentaristilor de a se apuca sa faca un film documentar."
883 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă