Propunerea legislativa privind Fondul de garantare a asiguratilor este dezbatuta marti, 30 iunie, de Plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Una dintre prevederi impune un plafon de 450.000 de lei (100.000 de euro) asupra platilor pe care le poate face Fondul de garantare catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment. In timp ce ASF sprijina aceasta initiativa, propunerea a fost criticata de Asociatia service-urilor auto independente (ASSAI) care a atentionat ca aceasta este impotriva intereselor cetatenilor si asiguratilor si incurajeaza firmele de asigurari sa adopte solutia falimentului, reducand raspunderea acestora privind despagubirea fata de asigurati. Amintim ca Astra Asigurari si Carpatica Asigurari sunt in proceduri de redresare financiara inca de anul trecut.

Propunerea legislativa initiata de 70 de deputati PSD si un senator PNL a fost respinsa in data de 16 mai 2015 de catre Senat, dar se afla marti 30 iunie pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor, care este si for decizional. Proiectul are amendamente admise si respinse, insa nici unul nu vizeaza un articol controversat care ar limita despagubirile pe care le poate acorda Fondul de Garantare in cazul falimentului unui asigurator.

Este vorba de art. 15 (2) care prevede urmatoarele:

  • "Plata de catre Fond a creantelor de asigurari stabilite ca fiind certe, lichide si exigibile se face in limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment".

Service-urile auto independente: Proiectul incurajeaza firmele de asigurari sa adopte solutia falimentului, reducand raspunderea acestora privind despagubirea fata de asigurati

Exact asupra acestui articol a atras atentia in luna aprilie din acest an, Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) care a transmis catre Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei o sesizare cu privire la proiectul de lege privind Fondul de Garantare a Asiguratilor.

  • "Proiectul de lege contine prevederi impotriva intereselor cetatenilor si asiguratilor si incurajeaza firmele de asigurari sa adopte solutia falimentului, reducand raspunderea acestora privind despagubirea fata de asigurati. Implicit, scade gradul de protectie al asiguratilor, in situatia extrem de probabila, cu care asiguratii se vor confrunta in urmatoarele luni.
  • Acest paragraf (n.a art. 15 (2)) are urmatoarea semnificatie: creditorii (asiguratii) vor primi o suma ce nu va depasi plafonul de 450.000 lei, adica 100.000 Eur/dauna.
  • Asiguratii si pagubitii societatilor de asigurari aflate in faliment, vor primi sume de despagubire plafonate la acel cuantum, chiar daca instanta de judecata a admis ca suma de plata cuvenita este una mult mai mare", avertiza atunci Cristian Muntean, Presedinte ASSAI.

Acesta mai amintea faptul ca in piata de asigurari din Romania, exista de aproximativ un an de zile doua societati de asigurari aflate in etapa premergatoare falimentului (n.a Astra Asigurari si Carpatica Asigurari, aflate in proceduri de redresare financiara).

Presedintele ASSAI a mai precizat ca "nu exista nici o directiva europeana care sa prevada obligativitatea plafonarii sumelor de despagubire ce trebuie acordate de fondurile constituite de catre societatile de asigurari in cazul declansarii falimentului si supunea atentiei cazurile firmelor care au de recuperat despagubiri de milioane de euro de la firmele de asigurari:

In situatia in care nu au fost prevazut efectele legiferarii acestui proiect de lege, supun atentiei publice trei exemple de notorietate:

  • CNADNR care are de primit suma de aproximativ 93.93 milioane lei (aprox. 21 mil. euro). Va primi, insa, doar 100.000 de euro.
  • Oltchim - polita de raspundere civila privind asigurarea managementului profesional in valoare de 10 mil. de euro. Va primi doar  100.000 Eur.
  • Maternitatea Giulesti  - societatea de aigurari are o expunere de 510.000 euro. Va primi in schimb 100.000 euro', atentiona acesta.

Ar mai trebui amintit si faptul ca in Romania, limita de raspundere RCA pentru vatamari corporale si decese este de cinci milioane de euro.

Contactata marti de HotNews.ro in legatura cu aplicarea acestui plafon la despagubiri, Aurelia Cristea, deputat PSD si initiator al acestei propuneri legislative, a declarat ca 'acest prag este similar cu pragul de la fondul de garantare a depozitelor bancare'.

  • HotNews.ro a solicitat ASF sa ofere o explicatie pentru avizul favorabil dat asupra acestei initiative legislative, luand in calcul situatiile semnalate mai sus. HotNews.ro va publica aceste rapunsuri imediat ce le va primi.

In luna aprilie din acest an, Misu Negritoiu, presedintele ASF declara ca "daca planul de administrare speciala de la Astra Asigurari nu reuseste, nu avem alta posibilitate de interventie decat declararea falimentului. Avem 900 milioane lei la Fondul de Garantare si va trebui sa cheltuim cea mai mare parte din acest rezerve daca Astra intra in faliment".

Drept urmare, autoritatea a propus un proiect de lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor care ar permite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata. Presedintele ASF se asteapta ca acest proiect de lege sa fie adoptat cel mai tarziu la sfarsitul acestui an.

Pentru detalii citeste si: VIDEO Misu Negritoiu: Daca Astra Asigurari intra in faliment, va trebui sa cheltuim cea mai mare parte din rezervele de 900 milioane de lei de la Fondul de Garantare