Radu Soviani a dat in judecata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pe care o acuza ca, in decembrie 2014, a incetat abuziv un acord cadru pe trei ani semnat in decembrie 2013 cu firma sa, RST Media, prin intermediul careia furniza servicii de purtator de cuvant pentru ASF. Actiunea in instanta a fost demarata in luna mai din acest an de catre RST Media, iar pretentiile financiare depasesc 230.000 de euro. Contactat de HotNews.ro, Radu Soviani a precizat ca cea mai mare parte din valoarea sumelor pretinse reprezinta daune interese, iar pe de alta parte, servicii prestate de firma sa pentru ASF pana in decembrie 2014, dar pe care autoritatea refuza sa le achite.

Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu SovianiFoto: Hotnews

Actiunea in instanta demarata de firma lui Radu Soviani impotriva ASF este inregistrata in luna mai 2015 la Tribunalul Bucuresti, fiind solicitate urmatoarele pretentii: "suma de 191.158,89 lei, 513.110,49 lei si 71.713 euro".

Cumulat, valoarea sumelor pretinse depaseste 230.000 de euro (inclusiv TVA).

  • Contactat de HotNews.ro pentru detalii pe acest subiect, Radu Soviani a facut urmatoarele precizari:

''RST MEDIA SRL a actionat in instanta Autoritatea de Supraveghere Financiara in luna mai 2015, iar cererea a fost inregistrata la Tribunalul Bucuresti, sectia contencios administrativ si fiscal, in data de 19 mai 2015.

Demersul juridic si natura pretentiilor este derivata din modul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara, prin reprezentantul sau legal (Presedintele ASF), a inteles sa deruleze contractul incheiat cu RST MEDIA SRL.

Urmare a unui proces transparent de achizitie publica, prin licitatie publica, ASF si RST MEDIA au incheiat in luna decembrie 2013 un Acord Cadru prin care Autoritatea se angaja sa cumpere servicii de comunicare si relatii publice prestate de RST MEDIA SRL, pentru o perioada de 3 ani. Valoarea totala a contractului a fost de 799.992 de lei (la care se adauga TVA), aproximativ 180.000 Euro + TVA

Incepand cu luna noiembrie 2014, RST MEDIA SRL a facut toate demersurile legale pentru ca ASF sa isi respecte obligatiile asumate prin contract dar ASF a ales sa ignore obligatiile care ii revin, si prin urmare, in data de 8 decembrie 2014, RST MEDIA SRL activat clauza contractuala de demarare a tratativelor pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputelor contractuale (15 zile, respectiv pana la data de 23 decembrie 2014).

Desi ne aflam in perioada contractuala a tratativelor, fara sa raspunde obligatiei contractuale, ASF a anuntat o asa zisa ,,incetare a contractului cadru nr. 4229/13.12.2013) (http://asfromania.ro/informatii-publice/media/arhiva/3362-incetare-contract-incheiat-cu-sc-rst-media-srl) fara ca acest lucru sa ne fie adus la cunostinta prin intermediul reprezentului legal al ASF, nici pana in acest moment. Raspunsul transmis de RST MEDIA in data de 15 decembrie 2014, in urma instiintarii prin presa si nu conform contractului asupra asa-zisei incetari, a fost urmatorul: http://soviani.com/2014/12/15/pozitia-societatii-rst-media-referitoare-la-comunicatul-autoritatii-de-supraveghere-financiara-din-data-de-15-decembrie-2014/. RST MEDIA si-a manifestat in permanenta disponibilitatea (derivata din contract) de a isi respecta obligatiile in raport cu ASF, integral.

Nu credem ca este nici normala nici legala o conduita a ASF si a reprezentantului sau legal precum cea manifestata in raport cu RST MEDIA SRL, avand in vedere tocmai rolul Autoritatii de prevenire a abuzurilor de pe piata financiara non-bancara (si nu de generare a lor, prin ignorarea clauzelor contractuale).

Prin demersul juridic, RST MEDIA SRL doreste sa clarifice aspectul legal al incetarii de facto a relatiilor contractuale cu ASF. Valoarea sumelor pretinse in instanta include o parte a serviciilor prestate de RST MEDIA SRL pentru ASF pana la data de 13.12.2014, acceptate si receptionate de ASF fara nici cea mai mica obiectie, dar pe care refuza sa le achite. Diferenta pana la totalul pretentiilor financiare deprezinta daune interese, are o pondere majoritara in total, iar cuantumul deriva din calculul asistentilor legali ai RST MEDIA SRL si il supunem validarii instantei de judecata.''

  • Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), sub conducerea lui Misu Negritoiu,  a anuntat presa in 15 decembrie 2014 ca a incetat colaborarea cu Radu Soviani printr-un mesaj scurt:

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca, incepand cu data de 13.12.2014, a incetat contractul nr. 4229/13.12.2013 incheiat cu SC RST MEDIA SRL pentru prestarea de servicii de management in domeniul comunicarii si relatiilor publice.

Prin urmare, relatia cu reprezentantii mass-media va fi gestionata de acum inainte de catre Serviciul Comunicare din cadrul ASF. Jurnalistii sunt rugati sa trimita toate solicitarile adresate ASF la email: mailto:comunicare@asfromania.ro".

Incetarea contractului cu firma RST Media, care este detinuta de Radu Soviani, inseamna practic renuntarea la serviciile acestuia ca purtator de cuvant al ASF. Contractul cu firma acestuia fusese semnat cand la conducerea ASF se afla Dan Radu Rusanu, trimis in judecata alaturi de Ilie Carabulea si Marian Mirzac, pentru fapte de coruptie in dosarul ASF - Carpatica.

  • Pentru detalii citeste si: