NN Asigurari de Viata, liderul pietei locale de asigurari de viata, a raportat un profit brut de peste 7 milioane de lei in primul semestru din acest an, luand in calcul cheltuielile exceptionale generate de procesul de rebranding, care in perioada mentionata au depasit 11,5 milioane lei. Amintim ca ING Asigurari de Viata, ING Pensii si ING Investment Managment si-au schimbat, incepand din luna aprilie 2015, numele si identitatea vizuala in NN, in urma unui proces de rebranding care va costa pana in 10 milioane de euro.

Marius Popescu, director general ING Asigurari de ViataFoto: ING Asigurari de Viata
  • "In primul semestru din 2015, profitul brut al NN Asigurari de Viata s-a cifrat la peste 7 milioane de lei, incluzand cheltuielile exceptionale generate de procesul de rebranding. Profitul obtinut din activitatea curenta a atins nivelul de 18,5 milioane de lei, fiind cu 25% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, si a sustinut cheltuiala exceptionala de 11,5 milioane de lei necesara realizarii actiunilor incluse in procesul de rebranding", a declarat miercuri Marius Popescu, director general al NN Asigurari de Viata.
  • Alte informatii din comunicatul asiguratorului:

"Pe segmentul asigurarilor de viata, NN a inregistrat prime brute subscrise pana la finalul lunii iunie 2015 in valoare de 308,6 milioane de lei, volum in crestere cu peste 4% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

  • Evolutia are la baza tendintele observate in comportamentul clientilor pe parcursul anului trecut si reconfirmate in prima jumatate a acestui an: clientii aleg un nivel mai ridicat de protectie financiara si isi reorienteaza preferintele spre asigurarile unit-linked. Astfel, sumele asigurate medii aferente contractelor incheiate in prima jumatate din 2015 au fost cu 9% mai mari decat in aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce ponderea contractelor de tip unit-linked in totalul contractelor noi vandute in prima jumatate a anului a crescut cu 7 puncte procentuale fata de primul semestru din 2014. Daca la nivelul portofoliului total de contracte exista un echilibru intre cele de tip traditional si cele cu componenta de investitie, la nivelul portofoliului de contracte nou-incheiate, asigurarile de tip unit-linked au reprezentat 37% din total la finalul lunii iunie a acestui an.  
  • NN Asigurari de Viata a platit asiguratilor un volum al indemnizatiilor pentru evenimente asigurate de 15,8 milioane de lei in primele sase luni din 2015, cu 19% mai mult fata de perioada similara a anului precedent. In plus, pentru politele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a platit clientilor 50,7 milioane de lei, valoare cu 4,8% mai mare decat in primul semestru din 2014. Numarul total de contracte rascumparate si reziliate a scazut cu 14% in perioada analizata, dinamica fiind dublata de scaderea cu acelasi procent a cuantumului rascumpararilor platite. Totodata, numarul celor care au ales sa-si repuna in vigoare un contract a crescut cu 8% in primele sase luni din 2015 fata de perioada similara a anului trecut.

Pe segmentul de pensii private obligatorii, fondul de pensii administrat privat de NN in beneficiul celor peste 1,85 milioane de participanti avea in administrare active nete de peste 8 miliarde de lei la finalul lunii iunie 2015, majorandu-se cu aproximativ 30% fata de perioada similara a anului trecut. Sustinand acumularea veniturilor participantilor pentru perioada pensionarii, fondul de pensii administrat privat de NN a realizat de la lansare, in mai 2008, si pana la finalul lunii iunie 2015 o performanta anualizata de 10,97%, media anualizata a tuturor fondurilor din piata fiind de 10,49% (Sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).

Pe piata pensiilor facultative, cele doua fonduri administrate de NN Asigurari de Viata - Activ si Optim, detineau o cota de piata calculata in functie de active de 49,06% la finalul lunii iunie a acestui an. Astfel, volumul activelor administrate de NN in beneficiul celor 156.431 de participanti a ajuns, la sfarsitul primului semestru din 2015, la valoarea de 558,19 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 25% fata de perioada similara din 2014.

  • Peste jumatate (51,3%) dintre angajatii romani care au decis in primul semestru al acestui an sa economiseasca pe termen lung prin intermediul pensiilor facultative au ales unul dintre cele doua fonduri administrate de NN. Nivelul contributiilor brute medii lunare alocate de cei care au ales fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (Activ) a fost de aproximativ 109 lei in perioada analizata, cu 9% mai mult decat in primul semestru al anului anterior, in timp ce pentru fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (Optim), suma medie economisita lunar a fost de 115 lei (+5% mai mult decat media lunara a sumelor economisite pana la finalul lunii iunie 2014). Din 2007, cand a fost infiintat, si pana la finalul lunii iunie 2015, fondul din categoria celor cu grad de risc dinamic administrat de NN a obtinut o performanta anualizata de 8,42%, iar fondul din categoria celor cu grad de risc echilibrat o performanta anualizata de 8,97%, fata de o medie anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,79%. (Sursa: calcule NN/APAPR pe baza statisticilor ASF)".