Metropolitan Life Asigurari, al doilea mare asigurator de viata din Romania, intentioneaza sa devina, incepand cu primul trimestru din 2016, sucursala a MetLife Europe Limited, companie membra a MetLife Group inregistrata in Irlanda, toate politele de asigurari de viata detinute de clienti urmand a fi transferate catre acesta firma, se arata intr-o comunicare interna obtinuta de HotNews.ro. Emilia Bunea, sefa Metropolitan Life, a declarat pentru HotNews.ro ca "transformarea in sucursala a operatiunii locale este un proces intern desfasurat in cadrul MetLife Group si nu reprezinta o tranzactie financiara sau un exit din piata locala de asigurari si ca schimbarea nu va afecta in niciun fel relatia cu clientii sau politele Metropolitan Life detinute de acestia".

Emilia Bunea, CEO Metropolitan LifeFoto: Metropolitan Life

Conform unor informatii obtinute de HotNews.ro, Metropolitan Life Asigurari intentioneaza sa devina, incepand cu primul trimestru din 2016, sucursala a MetLife Europe Limited, companie membra a MetLife Group inregistrata in Irlanda.

  • "Ca parte a acestui proces, toate politele de asigurari de viata detinute de clienti vor fi transferate de Metropolitan Life Asigurari catre MetLife Europe Limited, iar riscurile de pierdere involuntara a locului de munca aferente anumitor categorii de polite de asigurare vor fi transferate catre MetLife Europe Insurance Limited, o companie de asigurari parte din MetLife Group de asemenea inregistrata in Irlanda.
  • (..)
  • Transformarea operatiunilor locale intr-o structura de tip sucursala nu are niciun efect asupra politelor de asigurare, termenii si conditiile generale si specifice si beneficiile contractuale ramanand neschimbate", se arata intr-o comunicare interna obtinuta de HotNews.ro.

In comunicare se spune si ca in privinta companiei de pensii, aceasta va traversa doar o modificare a actionarilor si nu va fi afectata in nici un fel.

Intentia transferului de portofoliu a fost afisata si pe site-ul propriu:

  • "Societatea de asigurare Metropolitan Life Asigurari S.A. (denumita in continuare  'Metropolitan Life'), un asigurator din Romania (..) anunta prin prezenta intentia de transfer integral al portofoliului de asigurari de viata si partial al celui de asigurari  generale catre MetLife Europe Limited (in continuare denumita si 'MEL'), un asigurator de asigurari de viata, inregistrat, supravegheat si reglementat in Irlanda, in calitate de asigurator cesionar. MEL este o societate  de  asigurare inregistrata in Registrul Societatilor din Irlanda deschis la Oficiul Societatilor din Dublin, sub nr. 415123, avand sediul social in Dublin 2, '20 on Hatch', Strada Lower Hatch, Irlanda.
  • Conditiile generale si speciale ale  contractelor  de  asigurare relevante incheiate  de Metropolitan  Life raman neschimbate si vor fi preluate ca atare de MEL".

HotNews.ro a solicitat Metropolitan Life sa precizeze cce va insemna mai exact aceasta schimbare pentru clientii din Romania si ce asigurari generale vinde in Romania, tinand cont ca este un asigurator de viata.

Prezentam mai jos integral precizarile Emiliei Bunea, CEO al Metropolitan Life:

  • Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: Din 2016, Metropolitan Life va deveni sucursala a MetLife Europe Limited si MetLife Europe Insurance Limited

"Incepand cu primul trimestru al anului 2016, Metropolitan Life intentioneaza sa devina sucursala a MetLife Europe Limited, companie de asigurari de viata reglementata de Banca Centrala a Irlandei si care face parte din MetLife Group. Astfel, Romania se alatura operatiunilor din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria, Cehia si Slovacia, care au devenit deja sucursale ale MetLife Europe Limited si, in functie de caz, ale MetLife Europe Insurance Limited.

Decizia face parte din stategia ampla a grupului MetLife de a facilita respectarea noii legislatii a Uniunii Europene privind asigurarile, cunoscuta sub denumirea de Solvency II, si de a continua sa ofere servicii de clasa mondiala clientilor. Drept urmare, Metropolitan Life va transfera activitatea de asigurari de viata catre MetLife Europe Limited. Totodata, Metropolitan Life va transfera riscurile de pierdere involuntara a locului de munca asociate politelor de asigurari catre MetLife Europe Insurance Limited, o companie de asigurari generale reglementata de Banca Centrala a Irlandei.

Transformarea in sucursala a operatiunii locale este un proces intern desfasurat in cadrul MetLife Group si nu reprezinta o tranzactie financiara sau un exit din piata locala de asigurari. Metropolitan Life va continua sa isi desfasoare activitatea in Romania ca sucursala a MetLife Europe Limited si MetLife Europe Insurance Limited. Strategia noastra pentru Romania ramane aceeasi - sa raspunda nevoilor mereu in schimbare ale clientilor si sa continue dezvoltarea sustenabila a operatiunilor in industria asigurarilor de viata din Romania.

Relatia cu clientii

Aceasta schimbare nu va afecta in niciun fel relatia cu clientii sau politele Metropolitan Life detinute de acestia. Beneficiile, termenii si conditiile politelor de asigurari ale clientilor nostri raman neschimbate.

Procesul

Transformarea operatiunilor locale intr-o structura de tip sucursala si transferul de portofoliu reprezinta ,in principal, un proces juridic, avand un impact minimal asupra operatiunilor din Romania. Toate etapele acestui proces se vor desfasura in conformitate cu legislatia in vigoare din Romania si Irlanda, si vor fi aprobate de catre autoritatile abilitate relevante din cele doua tari, incluzand Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania, Registrul Comertului, Banca Centrala a Irlandei si curtile de justitie din Romania si Irlanda. Sucursalele din Romania vor continua colaborarea cu autoritatile din Romania, in conformitate cu legislatia in vigoare, si vor ramane platitoare de taxe la nivel local.

MetLife Europe Limited si MetLife Europe Insurance Limited vor continua sa respecte toate drepturile si responsabilitatile prevazute prin contractele de asigurari si sa se supuna reglementarilor in vigoare cu privire la protectia consumatorilor si a practicilor de gestionare a reclamatiilor, precum si la toate celelalte legi aplicabile sucursalelor in Romania".

  • Metropolitan Life are doua milioane de clienti la serviciile de asigurari de viata si pensii private obligatoriiin Romania

Metropolitan Life este al doilea mare asigurator de viata din Romania, dupa NN Asigurari de Viata, avand are doua milioane de clienti la serviciile de asigurari de viata si pensii private obligatorii.

In 2014, Metropolitan Life a subscris prime brute din activitatea de asigurari de viata in valoare de 262,2 milioane lei, echivalentul unei cote de piata de 16,02%, conform datelor ASF.

Asiguratorul a platit clientilor indemnizatii brute de 41,3 milioane lei, echivalentul a 9,4% din totalul indemnizatiilor platite in piata de asigurari anul trecut. Compania a incheiat anul cu un profit de peste 50,55 milioane lei, respectiv 15,50% din profitul realizat pe intreaga piata a asigurarilor.

La inceputul acestui an, Metropolitan Life si-a vandut compania de pensii private facultative - APF, catre Certinvest, cel mai mare administrator roman independent de active.