Actionarii Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu si aflata in administrare speciala, au aprobat marti suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali, informeaza Mediafax. Conform unui anunt facut la Bursa de Valori Bucuresti, actionarii au decis suspendarea procedurii de majorare de capital pana la suspendarea efectelor unei decizii luate de ASF in 28 iunie 2015 prin care societatii i s-a interzis, printre altele, sa mai subscrie si sa incaseze prime aferente asigurarilor de garantii pentru care nu avea nici program de reasigurare si nici lichiditatea necesara sa acopere riscurile.

Dan Adamescu, patronul Astra AsigurariFoto: Hotnews
  • Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de la Societatea Asigurare-Reasigurare Astra SA a hotarat: 1. Aprobarea suspendarii implementarii procedurii de majorare a capitalului social al Societatii Asigurare reasigurare Astra SA, procedura aprobata in baza Deciziei Administratorului Special nr. 99 din 18 martie 2015 si a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 1004 din 27 mai 2015, pana la suspendarea efectelor Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 999 din data de 26 mai 2015", se arata in anuntul facut pe BVB.

ASF a impus noi restrictii asupra activitatii Astra Asigurari in luna mai 2015

Prin decizia nr. 999/2015, ASF a impus urmatoarele restrictii asupra activitatii Astra Asigurari:

  • interzicerea subscrierii unor noi contracte de asigurare si a incasarii primelor aferente pentru clasa de asigurari B15 (n.a este vorba de asigurari de garantii)
  • limitarea primelor brute subscrise, ale Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., la nivelul de 50% din totalul primelor brute subscrise existente la data intrarii societatii in administrare speciala pentru o perioada de 6 luni."

Decizia ASF din luna mai 2015 a avut la baza o nota privind activitatea operationala si analiza rapoartelor de activitate operationale ale Administratorului Special KPMG intocmite in data de 15 ianuarie 2015 si 17 martie 2015 prezentate de catre directia de specialitate in sedinta Consiliului ASF din data de 01 aprilie 2015, care a constatat urmatoarea situatie de fapt:

  • in cursul anului 2014, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A. a subscris semnificativ polite de asigurare aferente clasei "Asigurari de raspundere civila pentru vehicule" (61% din total subscrieri si cu o crestere de 15% fata de anul 2013) si polite de asigurare aferente clasei "Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare" (15% din total subscrieri si cu scadere de 27% fata de anul 2013), clase de asigurare cu nivel ridicat al daunalitatii, expuneri pentru care Societatea nu detine active lichide pentru a le sustine;
  • avand in vedere faptul ca Societatea nu dispune de un program de reasigurare pentru clasa "Asigurari de garantii", necesarul de lichiditate curent al Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A. nu permite asumarea de riscuri pentru acest tip de polite;
  • deterioarea semnificativa a coeficientului de lichiditate la data de 31.12.2014 aferent activitatii de asigurari generale fata de momentul deschiderii procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., sub limita prevazuta la art. 6 din Normele privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute pentru asiguratorul care practica activitatea de asigurari generale, dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute, precum si coeficientul de lichiditate, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 9/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • deteriorarea semnificativa a valorii marjei de solvabilitate disponibile la data de 31.12.2014 fata de momentul deschiderii procesului de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., aceasta inregistrandu-se sub valoarea marjei de solvabilitate minima aferenta activitatii de asigurari generale la data de 31.12.2014, nefiind in conformitate cu art. 2 alin. (1) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 3/2008, cu modificarile si completarile ulterioare".

Nu in cele din urma, in decizia nr. 999/2015, ASF spune ca a luat aceste masuri "in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari si limitarea expunerii la riscurile aferente activitatii de asigurare, precum si a apararii drepturilor asiguratilor si al promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania".

  • In ce stadiu a ajuns majorarea de capital de la Astra Asigurari

Astra Asigurari a atras in etapa a doua a majorarii de capital doar 134.000 lei, din totalul de 420 milioane lei necesare.

Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care urma sa se deruleze pana la 19 august, ASF purtand discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China, potrivit Mediafax.

Astra se afla intr-un proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special firma KPMG Advisory.

Conform reprezentantilor administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesati in procesul de majorare a capitalului social al Astra, iar rezultatele acestor negocieri urmau sa fie cunoscute la incheierea operatiunii de majorare a capitalului.

In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Luna trecuta, Misu Negritoiu, presedintele ASF a declarat urmatoarele despre Astra Asigurari:

  • "Pe Astra vrem s-o maritam. Depinde de parinti daca au pretentii prea mari la zestre sau daca se multumesc cu o zestre mai mica, avem sanse bune s-o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare cu un investitor strategic in aceasta vara".

Misu Negritoiu, presedintele ASF, pentru HotNews.ro: La sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori pentru Astra Asigurari

De asemenea, intr-un interviu acordat HotNews.ro in 14 iulie 2015, Misu Negritoiu a declarat ca 'la sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori pentru Astra Asigurari".

Acesta a mai spus ca Fondul de Garantare are disponibilitati de 200 milioane de dolari care pot acoperi falimentul Astra Asigurari si ca sunt asiguratori internationali interesati de preluarea societatii controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Seful ASF a respins ideea ca noua lege a Fondului de Garantare, care limiteaza la maxim 100.000 de euro despagubirea pe care ar putea-o primi un creditor al unui asigurator intrat in faliment, ar fi facuta pentru cazurile Astra si Carpatica, societati aflate in redresare financiara, si a dat exemplul altor state UE in care functioneaza scheme similare de garantare in asigurari.