ASF a aprobat, miercuri, planurile de masuri de remediere transmise de 10 asiguratori: EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari si PAID, deoarece acestea erau conforme cu necesitatile de ajustare semnalate de o evaluare a activelor si pasivelor facuta de auditori independenti la 13 mari asiguratori. Astfel, EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015. Groupama indeplineste marja de solvabilitate incepand cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei.

Evaluare controversata a pietei de asigurariFoto: Hotnews

Amintim ca ASF a prezentat in 16 iulie rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti a activelor si pasivelor, dar si a unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, avand la baza situatia pasivelor si activelor acestor societati de la data de 30 iunie 2014.

Evaluarea a relevat ca, la jumatatea anului trecut, Astra, Carpatica, Euroins si EximAsig aveau un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015.

Nu doar Euroins si Exim au trebuit sa prezinte catre ASF planuri de masuri pentru remedierea aspectelor semnalate in aceasta evaluare, ci si ceilalti asiguratori.

ASF a aprobat miercuri, 19 august, planurile de masuri transmise de asiguratori pentru remedierea aspectelor constatate in cadrul exercitiului Balance Sheet Review - BSR, incheiat la 15 iulie 2015, mai putin planul de masuri transmis de Euroins, asigurator caruia i s-a solicitat completarea acestui plan de masuri.

Joi, 20 august, ASF a oferit si cateva detalii privind masurile propuse de acesti asiguratori:

  • "Pentru 10 societati - EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqua Asigurari si PAID - Consiliul ASF a aprobat planurile de masuri trimise de acestea deoarece din analiza efectuata a rezultat ca sunt conforme cu necesitatile de ajustare in urma exercitiului BSR. Astfel, EximAsig isi va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei pana la data de 15 octombrie 2015. Societatea Groupama indeplineste marja de solvabilitate incepand cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevazuta pentru luna august 2015, in suma de 110 milioane lei. In cazul societatilor Allianz-Tiriac, Axa, Generali, NN Asigurari de Viata, Omniasig, Uniqa Asigurari si PAID recomandarile auditorilor au fost preluate in planurile de masuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. Altele sunt in curs de implementare si vor fi urmarite ca atare de catre ASF", se arata in comunicatul ASF.

Pentru planul de masuri de la Carpatica Asigurari si Astra citeste:Carpatica Asigurari a promis catre ASF ca va incheia tranzactia cu un investitor strategic, pentru a se redresa financiar, pana in 15 decembrie 2015

Pentru a vedea motivele pentru care ASF a respins planul Euroins citeste:ASF: Majorarea capitalului social al Euroins cu 200 milioane de lei, in calendarul propus de asigurator, este insuficienta