Reprezentantii KPMG au transmis, joi seara, o reactie la acuzatiile facute de Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, intr-un interviu acordat HotNews.ro, in care acesta a sustinut ca KPMG a facut tot posibilul sa blocheze vanzarea Astra. Reprezentantii KPMG, fostul administrator special al Astra Asigurari, spun ca necesarul de capitalizare identificat si rezultatele auditarii la acest asigurator au fost ulterior validate, cu diferente nesemnificative, de alti doi auditori si ca in cadrul discutiilor cu mai multi potentiali investitori internationali, acestia au perceput valoarea Astra relativ similara cu necesarul de capitalizare, dar ca efortul investitional presupunea din partea lor asigurarea majorarii de capital si achizitionarea pachetului detinut de actionarii semnificativi existenti ceea ce nu a putut fi realizat.

  • Redam mai jos, integral, reactia transmisa de reprezentantii KPMG, in urma unei solicitari HotNews.ro:

"Situatiile financiare ajustate si importanta lor in cadrul procesului de atragere de investitori

Una dintre principalele atributii ale KPMG ca si administrator special a fost intocmirea unei analize asupra starii financiare odata cu intrarea in procedura de administrare speciala. Astfel, pornind de la situatiile financiare la data de 31 decembrie 2013 raportate de catre societate sub conducerea fostului Consiliu de Supraveghere si a Directoratului, echipa KPMG a analizat situatia de fapt si a ajustat situatiile financiare semnificativ, aratand practic un necesar de capitalizare de 940 mil RON. Aceleasi cifre au fost ulterior auditate de catre Deloitte, ajustarile rezultate in urma auditului financiar fiind nesemnificative, validand practic concluziile asupra situatiei financiare reale a companiei. De asemnea, situatiile financiare la data de 30 iunie 2014 au fost revizuite si de catre Mazars, ca urmare a exercitiului BSR (Balance Sheet Review) organizat de catre ASF si EIOPA, rezultatele validand deasemnea necesarul de capital identificat initial de catre KPMG.

Cu toate ca situatia financiara a Astra a fost identificata a fi deosebit de vulnerabila, KPMG a considerat pe intrega durata a procedurii de administrare speciala ca societatea poate fi salvata, motiv pentru care a promovat si sustinut planul de redresare dar mai ales procesul de atragere de investitori. Este adevarat ca, pe parcursul procesului de atragere de investitori, actionarii, care negociau, in paralel cu procesul de majorare de capital, tranzactionarea pachetelor proprii de actiuni, nu au aprobat situatiile financiare si au insistat ca informatia sa fie prezentata pe baza situatiilor financiare neajustate. Trebuie subliniat ca acuratetea datelor prezentate intr-un proces de atragere de investitori este cruciala pentru sansele de succes ale acestuia, orice investitor solicitand un acces detaliat la informatiile financiare si operationale pe care sa le poate corela si interpeta.

Procesul de prezentare a oportunitatii de investitie si discutiile cu potentialii investitori

Bazat pe informatiile prezentate catre potentialii investitori, noi am considerat ca situatia financiara a Astra dar si oportunitatile de dezvoltare viitoare ar fi fost suficiente pentru a atrage interes investitional, atragerea de capital si redresarea societatii fiind fezabile. Acest fapt a fost confirmat in cadrul discutiilor cu mai multi potentiali investitori internationali care au perceput valoarea companiei Astra relativ similara cu necesarul de capitalizare. Dar evident efortul investitional presupunea din partea lor asigurarea majorarii de capital si achizitionarea pachetului detinut de actionarii semnificativi existenti ceea ce nu a putut fi realizat".

Context:

Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, a sustinut joi intr-un interviu acordat HotNews.ro ca scopul ASF si KPMG a fost blocarea unui posibil investitor in Astra si nu acela de a atrage un investitor strategic. Adamescu a spus ca au existat investitori care au avut acces la camera de date a companiei, dar ca nici unul nu a depus o oferta pentru ca administratorul special KPMG a facut tot posibilul sa blocheze vanzarea prin cifrele prezentate investitorilor. Adamescu mai spune ca preluarea AXA Life ar fi adus pentru Astra 35 milioane de euro, bani care ar fi relansat societatea, si acuza ca "tranzactia a fost oprita de Rusanu, de Negritoiu, de toti, pentru ca stiau ca daca Astra preia AXA se relanseaza si va merge extraordinar. Acesti oameni au vrut de fapt sa omoare Astra".