Decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august, in Monitorul Oficial. Din acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Deschiderea procedurii de faliment a Astra, publicata in Monitorul OficialFoto: Captura Monitorul Oficial
  • UPDATE ASF pe pagina proprie de Facebook: "Decizia A.S.F. privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata in Monitorul Oficial. Din acest moment, pana la data eventualei denuntari a politei de asigurare conform legii, pentru deschiderea unui dosar de dauna, nou sau anterior acestui moment, sau pentru recuperarea primei de asigurare acolo unde cadrul legal permite, asiguratii pot sa contacteze Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA). Personalul FGA va indruma asiguratii pentru parcurgerea etapelor necesare".

Ce obligatii are Astra si ce pot sa faca asiguratii:

  • "Astra Asigurari are obligatia predarii in cel mult 30 de zile catre Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) a evidentelor complete ale dosarelor de dauna, precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23 alin. (1) din Legea nr. 503/2004, republicata.
  • - asiguratorul va lua toate masurile necesare notificarii asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare incheiate cu Astra, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei lor de valabilitate.
  • - Orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o polita de asigurare valabila, intre data inchiderii procedurii de redresare financiara si cea a denuntarii contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare al Asiguratilor potrivit dispozitiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor.
  • neindeplinirea in mod corespunzator a obligatiilor prevazute in prezenta decizie atrage raspunderea membrilor consiliului de supraveghere si a conducerii executive a asiguratorului.
  • impotriva deciziei societatea de asigurare poate face contestatie la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 10 zile de la data comunicarii, sub sanctiunea decaderii.
  • prezenta decizie este executorie (..)", se arata in Decizia ASF publicata in Monitorul Oficial

Consumatorii au, in prezent, putine informatii din partea ASF si a FGA, privind modul cum isi pot recupera banii de la Astra

Informatiile absolut necesare consumatorilor romani in situatia data sunt foarte putine. Daca Fondul de Garantare a Asiguratilor nu si-a mai actualizat pagina web din noiembrie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat pana acum un singur mesaj pentru consumatori, atat pe pagina proprie de Facebook cat si pe pagina proprie de web, in data de 28 august 2015.

Il redam integral:

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a societatii Asigurare - Reasigurare ASTRA S.A.

Consumatorii care au incheiat un contract sau o polita de asigurare cu societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. sunt rugati sa urmareasca informatiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), sau sa solicite detalii telefonic la numerele de mai jos.

Lista potentialilor creditori de asigurari (asigurat, beneficiar al asigurarii sau persoana pagubita in cazul asigurarii de raspundere civila - cei indreptatiti a solicita compensatii de la FGA), rezultate din evidentele transmise de asigurator, se publica de catre FGA dupa 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial a deciziei ASF.Persoanele care nu se regasesc in lista publicata se pot adresa direct FGA in vederea includerii pe lista potentialilor creditori de asigurari, pe baza documentelor care sa sustina cererea.

Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarat de catre o instanta judecatoreasca. FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Creditorii de asigurari pot solicita plati, conform Legii nr. 213/2015, cum ar fi:

1.sumele cuvenite creditorilor de asigurari aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativa, in situatia incetarii contractului de asigurare;

2.despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari pentru evenimente produse pana la maxim 90 de zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, in situatia in care contractele de asigurare nu au incetat pana la acea data.

In situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost deschis dosar de dauna la asigurator, dar si in situatia producerii in viitor a riscurilor asigurate in perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguratii/beneficiarii asigurarii/ persoanele pagubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguratilor, beneficiarilor asigurarii, precum si tertelor persoane pagubite, in cazul in care societatea asiguratoare se afla in stare de faliment. Destinatia principala a sumelor, aflate la dispozitia FGA, este plata indemnizatiilor/despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii, catre creditorii de asigurari indreptatiti ai societatii de asigurare aflata in faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege.

Pentru informatii:

Fondul de Garantare a Asiguratilor va sta la dispozitie la urmatoarele numere de telefon: 021.211.60.37, 021.211.60.73, sau la adresa de e-mail: office@asf-fga.ro

ASF va sta la dispozitie la numarul gratuit de telefon TELVERDE 0800 825 627, office@asfromania.ro, sau pe pagina de Facebook a Autoritatii de Supraveghere Financiara".

  • OFICIAL ​ASF retrage autorizatia de functionare si solicita intrarea in procedura de faliment pentru Astra Asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra Asigurari si va solicita intrarea in procedura de faliment a acestui asigurator, a anuntat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF. Decizia ASF a fost luata in baza raportului facut de Administratorul Special, KPMG Advisory, care a stabilit incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti ale Astra, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita minima legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei. Datoriile pe termen scurt ale Astra sunt de peste 200 milioane lei, a mai spus presedintele ASF.

Misu Negritoiu, presedintele ASF, a precizat cu aceasta ocazie ca "Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite. Din calculele noastre, Astra ar avea de platit pentru aceste polite circa 700 milioane lei, iar Fondul de Garantare are disponibilitati de aproape 1 miliard de lei".