Cum iti recuperezi banii cuveniti de la Astra Asigurari? Calin Rangu, director al Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul ASF, a raspuns online cititorilor HotNews.ro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2015, 17:36 Economie | Asigurari


Calin Rangu, sef al directiei protectia consumatorilor in ASF
Foto: Arhiva personala
Ce trebuie sa faci daca esti asigurat la Astra Asigurari si vrei sa-ti denunti contractul sau ai despagubiri de primit din partea acestui asigurator? Ce faci daca te loveste un sofer care are asigurare RCA la Astra? Daca service-ul auto nu vrea sa-ti repare masina? Cand iti vei primi banii inapoi daca iti repari masina pe cheltuiala ta? Unde te vei duce pentru constatarea daunei daca de acest lucru se va ocupa de acum inainte numai Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA)? Poate FGA sa gestioneze toate constatarile de dauna care pot aparea in tara? Ce faci daca ai asigurare de viata? Dar o asigurare de viata cu acumulare de capital? Iti mai primesti vreun ban inapoi? Calin Rangu, director al Directiei Protectia Consumatorilor din cadrul ASF, a raspuns online cititorilor HotNews.ro.
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Vor fi validate doar intrebarile care se refera la temele de discutie precizate


Amintim ca Decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august, in Monitorul Oficial. Din acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21447 vizualizari

 • intrebari (Marţi, 1 septembrie 2015, 17:52)

  georgel_purcel [utilizator]

  In prezent sunt parte intr-un proces civil prin care solicit daune in urma unui accident rutier produs in anul 2011.(astept ca instanta sa stabileasca cuantumul despagubirilor)
  Cel care se face vinovat de producerea accidentului avea o polita de asigurare la Astra Asigurari. Cine ma va despagubi / ce trebuie sa fac in acest caz?

  multumesc.
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:00)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgel_purcel

   Despagubirea d-voastra se primeste de la FGA. Dreptul d-voastra de creanta (cat aveti de primit) se naste la data la care printr-o hotarare judecatoreasca definitiva instanta stabileste dreptul la despagubire. Cu aceasta hotarare va puteti adresa FGA.
 • Intrebare Astra (Marţi, 1 septembrie 2015, 18:02)

  marius [anonim]

  Buna ziua
  In acest moment este un dosar pe rol intre reclamant (persoana accidentata) si astra ca parat (intervenientul - persoana care a condus masina si a facut accidentul si avea asigurare la astra). Accidentul a fost in Ian 2012 si acum se judeca pe fond pretentiile civile.
  Intrebarea este: procesul va continua cu Astra ca si parat? se va transfera catre ASF?(asta nu ar insemna prelungirea procesului care si asa dureaza de enorm mult timp?). Sau se va astepta decizia judecatoriei dupa care paratul se va adresa cu hotararea catre ASF?
  Multumesc
  Marius
  • daune (Marţi, 1 septembrie 2015, 19:07)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui marius

   Toate daunele , restituirile de prima si rascumparare polite de viata se preiau de catre Fondul de garantare asigurati.
   Conform legislatiei actuale prima plata ar trebui sa se faca pe 16.05 2016. Exact inainte de alegeri .
   Ponta a planificat totul ,numai ca altii vor fi castigatorii.
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:05)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Pana la data deschiderii procedurii de faliment asiguratorul participa in proces in calitate de parat. Dupa deschiderea procedurii de faliment, Astra este reprezentata conform legislatiei privind insolventa, de catre lichidator. Potrivit legii (art.75 alin(1) din Legea 85/2014) de la data deschiderii procedurii de insolventa sunt suspendate toate actiunile judiciare pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererilor de admitere a creantelor.
 • astra (Marţi, 1 septembrie 2015, 22:32)

  Seby [anonim]

  Am asigurare (obligatorie + facultativa) pentru locuinta la Astra ,ce se intampla cu asigurarea? Cum imi recuperez banii? Cat timp mai este valabila asigurarea?Cui trebuie sa ma adresez in caz de dauna? Multumesc !
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:15)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Seby

   Asigurarea obligatorie PAD nu este afectata deloc de situatia de la Astra, PAID acopera in continuare toate riscurile contractate. Asigurarea PAD este valabila pana la expirarea ei, la termenul de pe polita. Singura obligatie a asiguratorului, respectiv de constatare si instrumentare a dosarului de dauna, este preluata de PAID. Daca apare un risc asigurat, plata daunei este asigurata de PAID, din fondurile acestuia. PAID acopera trei riscuri - cutremur, inundatii si alunecari de teren.
   In ce priveste asigurarea facultativa, aceasta inceteaza la expirarea acesteia sau la momentul in care d-voastra denuntati contractul de asigurare. Pentru denuntare este important de analizat clauzele contractului care stabilesc cu ce termen de preaviz se poate realiza.
 • RCA (Marţi, 1 septembrie 2015, 23:39)

  Petrica [anonim]

  Buna,

  Daca ma buseste in Buzau, unul cu asigurare RCA la Astra, ce trebuie sa fac? Am vazut pe la televizor ca service-urile auto nici nu vor sa auda de polite Astra..Este adevarat? Si daca imi fac reparatiile pe banii mei, cam cand credeti ca mi-i voi recupera?

  Multumesc
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:29)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrica

   Indiferent unde pe teritoriul Romaniei aveti un accident auto al carei vinovat se face o persoana cu RCA la Astra, trebuie sa mergeti la Politie, sau sa intocmiti constatarea amiabila. Dupa aceea va adresati FGA pentru constatarea daunei si deschiderea (si instrumentarea) dosarului de dauna. FGA va va indruma in aceasta situatie neplacuta. FGA va va plati despagubirile cuvenite, conform legii, in baza aprobarii cuantumului cuvenit, in limita plafonului legal. Pe site-ul ASF sunt prezentate etapele legale din momentul depunerii cererii de despagubire si pana la efectuarea platii (dupa momentul deciziei finale a tribunalului referitoare la faliment). Termenele pot fluctua numai datorita perioadelor de eventuala contestare a deciziilor ASF sau ale tribunalului. Dupa ramanerea definitiva a sentintei, FGA va demara platile. Avand in vedere ca dosarele sunt instrumentate de catre FGA, suma este stabilita cu dmv pe baza documentelor justificative, nu vad motive pentru a nu se face plata in cel mai scurt timp. Daca aveti dispute referitoare la suma, se poate depune petitie la ASF si vom interveni cu prioritate pentru analiza si instrumentarea petitiei d-voastra.
 • RCA (Marţi, 1 septembrie 2015, 23:49)

  Dragomirescu D. [anonim]

  Am doua intrebari:
  1. Cati asigurati RCA sunt la Astra si cati asigurati RCA sunt in toata piata? Ca sa ne facem o idee asupra dezastrului.
  2. Poti sa denunti o polita RCA?
  MERSI
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:50)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragomirescu D.

   La nivelul pietei, polite RCA, conform raportarilor : 4.684.896, din care
   persoane fizice 3.571.834
   persone juridice 1.113.062

   La Astra la sfarsitul perioadei de raportare (30.06.2015) sunt 842.026 polite din care
   Persoane fizice 691.085 si
   Persoane juridice 150.941.

   CASCO sunt 46.388 polite.

   Referitor la denuntare, conform decizie ASF de incheiere a procedurii de redresare financiara, publicata in Monitorul Oficial, cf art. 5 (2), Astra este obligata a notifica asiguratii cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele.
   In legislatia generala nu exista prevederi pentru rezilierea unilaterala a RCA de catre asigurat. Polita se reziliaza de exemplu cand vindeti masina, ea fiind legata mai mult de masina. In acest caz puteti cere la FGA diferenta de valoare a politei pentru perioada ramasa pana la expirare. Pana la comunicarea din partea Astra si de catre lichidatorul care va fi stabilit prin instanta, referitor la rezilierea politelor, politele raman valabile si eventualele despagubiri generate de producerea riscurilor asigurate, vor fi platite de catre FGA.
 • FGA (Miercuri, 2 septembrie 2015, 0:02)

  Mashu [anonim]

  Am un amic care se judeca cu Astra de vreo doi ani si nici acu nu si-a luat banii. In cazul de fata, ar trebui sa se adreseze si catre Fondul asta sau nu?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:53)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mashu

   Daca exista o hotarare defintiva care stabileste dreptul si cuantumul despagubirii, banii se primesc de la FGA. Cu hotararea definitiva se poate adresa FGA.
 • sechestru pe averea actionarilor (Miercuri, 2 septembrie 2015, 7:36)

  un domn [utilizator]

  de ce ASF nu a intreprins masuri de sechestru pe averea actiinarilor ASTRA ? acest fapt ar pemite FGA sa recupereze paguba.Ca institutie a Statului are TOATE parghiile necesare pentru aplicara sechestrului....daca procurorii in cazul Lukoil au reusit sechestru pe conturi din UK, vreau sa stiu daca ASF a facut/intreprins asa ceva
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:00)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   ASF nu are in atributiile sale stabilite de lege astfel de masuri cum mentionati. Cum reiese si din intrebarea d-voastra alte institutii ale statului au asftel de parghii. ASF poate doar sesiza institutiile abilitate ale statului asupra unor situatii care exced cadrului sau de competenta, referitor la anumite practici ale entitatilor supravegheate care trebuie investigate de catre acestea.
 • rca (Miercuri, 2 septembrie 2015, 8:27)

  gheorghiu calin [anonim]

  politele rca incheiate la astra raman valabile sau trebuie sa platesc polita rca la alta firma de asigurare?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:04)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghiu calin

   Conform si unui raspuns anterior, politele RCA raman valabile pana la o denuntare ulterioara conform vointei asiguratului si a comunicarilor Astra si/sau ale lichidatorului. Legea nu interzice a avea doua polite RCA. Anumite companii verifica si nu permit a se vinde o a doua polita daca deja exista o asigurare (prin verificare in baza de date CEDAM). Alte companii permit. Atat in general cat si in acest caz, daca ai doua asigurari pentru acelasi risc, la doua societati, acest lucru trebuie declarat si despagubirea va fi proportionala, daca se produce riscul. In cazul nostru, cu doua RCA-uri, jumatate ar fi acoperite de noul asiguratorul, dar cealalta jumatate de catre FGA pe baza unei cereri in acest sens.
 • Despagubiri nedespagubite de FGA (Miercuri, 2 septembrie 2015, 8:46)

  Misu Negriciosu [anonim]

  De ce in cazul despagubirilor acordate de catre FGA nu sunt mentinute aceleasi obligatii de despagubire precum in Norma RCA si am sa ma refer mai exact la urmatoarele:
  1. Pt ca FGA sa efectueze plata catre pagubit trebuie ca acesta sa faca dovada platii reparatiei, adica, sa achite dauna. In vazul Normei RCA, asa cum este si normal, pagubitul RCA poate solicita ca plata sa fie efectuata direct in contul unitatii service.
  2. De ce in cazul platilor acordate de FGA nu se aplica penalitati de intarziere de 0,2 la suta pentru fiecare zi de intarziere, asa cum este in norma RCA?
  3. De ce plata efectiva a despagubirii catre pagubitul RCA efectuata de catre FGA nu este realizata in termenul legal de 10 zile calendaristice ca in cazul Normei RCA?
  O ultima intrebare:
  Contractele de cesiune a creantelor in cazul politelor RCA sau CASCO sunt recunoscute ca fiind valabile de catre FGA? Pt ca ASF si dep pe care dvs. INCA il conduceti, nu recunoaste cesiunea de creanta si contractul de mandat, in cazul petitiilor. Va reamintesc faptul ca actuala norma RCA incalca prevederile Codului Civil. Aveti de gand sa incalcati din nou prevederile Codului Civil si in cazul despagubirilor acordate de catre FGA (vezi contract de mandat si contract de cesiune a creantelor)?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:26)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Misu Negriciosu

   1. Calitatea de creditor de asigurare este data consumatorului, pentru protectia/compensarea acestuia in caz de faliment al asiguratului. FGA a fost constituit pentru situatii speciale ca aceasta. Asiguratorul are cu unitatea reparatoare un raport comercial, nu unul de asigurare. FGA efectueaza plati numai catre creditorii de asigurare, iar despagubirile se achita dupa o procedura clar stabilita de lege. Un consumator poate fi reprezent tot conform legii, inclusiv prin procura speciala notariala.

   2. FGA garanteaza plata de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurarea facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare. Astfel, FGA nu are statutul unei societati de asigurare si pe cale de consecinta nu poate fi obligat la repararea de prejudicii (penalitati de intarziere) daca nu are o culpa in acest sens.

   3. Deoarece platile se fac dupa o procedura prevazuta de lege, daca sunt indeplinite conditii pt achitarea acestor creante, stabilite de Legea 213/2015 si Codul Insolventei. De asemenea, legiuitorul a stabilit ca plata sa se efectueze dupa data ramanerii definitve a hotararii judecatoresti privind falimentul.

   Referitor la recunoasterea contactelor de creanta FGa va analiza fiecare cerere de plata, documentele din care rezulta dreptul de creanta al petentului, urmand ca plata sa se efectueze daca sunt indeplinite conditiile legale.

   In exercitarea atributiilor sale ASF nu a incalcat dispozitiile legale (Codul Civil) si nici in viitor nu putem adopta solutii care sa vina in contradictie cu acestea. La petitiile referitoare la acest subiecte raspunsurile au facut trimitere la prevederile legale in vigoare pe baza carora putem instrumenta petitiile.
  • completare (Miercuri, 2 septembrie 2015, 15:46)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Misu Negriciosu

   FGA achita penalitati de intarziere datorate de asigurator, calculate pana la data descchidererii procedurii de faliment a asiguratorului, conform art. 80 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
   Dupa aceasta data nu vor mai putea fi calculate dobanzi, majorari, penalitati si orice cheltuieli numite generic accesorii. Unul dintre efectele deschiderii procedurii de insolventa fiind suspendarea curgerii acestora. FGA poate efectua plati insa dupa ramanerea definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment.
  • completare 2 (Miercuri, 2 septembrie 2015, 15:52)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Misu Negriciosu

   Precizare a FGA:
   FGA efectueaza plati din disponibilitatile sale conform conditiilor contractuale si normelor legale in vigoare la data producerii evenimentului rutier, a dispozitiilor Legii nr. 213 din 2015 si a reglementarilor emise in aplicarea acesteia.
   Dispozitia prevazuta la art. 58 din Norma RCA este luata in considerare si de Fondul de garantare a asiguratilor.
  • completare 3 (Miercuri, 2 septembrie 2015, 17:37)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Misu Negriciosu

   FGA precizeaza ca la Fondul de garantare poate depune cerere motivate de plata orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului. La cererea de plata se vor anexa inscirsurile justificative, inscrisuri din care va rezulta cu exactitate cuantumul sumelor pretinse. In situatia in care documentatia depusa nu este complete, Fondul va solicita completarea acesteia, indicand exact documentele ce urmeaza a fi depuse in completare.
 • Cred că DNA ar trebui să verifice (Miercuri, 2 septembrie 2015, 9:37)

  hsl [utilizator]

  cum de s-a cerut falimentul Astra la diferență de o lună de când a fost adoptată legislația de înființare a Fondului de Garantare a Asiguraților.
  Oare situația Astrei nu îndeplinea mai de mult condițiile declanșării falimentului, oare nu se putea institui mai întâi insolvența și reorganizarea judiciară, oare ASF nu trebuie anchetat?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:35)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui hsl

   Initiativa legislativa privind FGA a fost promovata de institutia abilitata in acest sens, respectiv Parlementul Romaniei.
   Inchiderea procedurii de redresare financiara si constatarea insolventei a fost dispusa de ASF in conditiile prevazute de legea nr 503 valabila din 2004, ca urmare a imposibilitatii restabilirii situatiei fianciare a asiguratorului si a incapacitatii acestuia de a-si onora obligatiile fata de creditori. Ca o paranteza, numai la ASF pentru anul 2015 avem peste 250 de petitii la care Astra a confirmat ca petentul are dreptate, ca va plati, fara a efectua insa plata, suma acestora fiind de peste 5 milioane de lei, si in pofida perioadei de administrare speciala si a solicitarilor noastre continue de a-si indeplini obligatiile, acest lucru nu s-a intamplat.
   Insolventa si reorganizarea la care faceti referire d-voastra sunt institutii de drept comun care se aplica societatilor/entitatilor care nu dispun de o legislatie speciala pentru situatia in care se afla in dificultate financiara.
 • daune de 450.000 RON (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:07)

  alex [anonim]

  FGA are o limita de despagubire de 450.000 RON. Este aceasta o limita per dosar de asigurare sau per asigurat?

  Sa presupunem ca e vorba de o firma de taximetrie cu sute de masini si zeci de dosare de asigurare deschise care se incadreaza in limita de 450.000 RON individual, dar cumulat depasesc cu mult aceasta suma (sa zicem ca e o suma de 1.5 mil RON)- cum se vor face despagubirile de catre FGA?

  Daca limita de 450.000 RON este per asigurat cum se recupereaza diferenta pana la 1.5 mil RON?

  Va multumesc.
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:39)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Plafonul este per asigurat, conform legii.

   Recuperarea diferentelor, intre plafonul de 450.000 lei si suma totala de incasat, se poate obtine prin inscrierea la masa credala in cadrul procedurii de faliment.
 • ASTRA (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:29)

  TUDOR [anonim]

  Ce trebuie sa faca o unitate service care a colaborat cu Astra in baza unui contract , si acum a ramas cu facturi neachitate care au primit accept de plata ??? Ce se intampla cu dosarele de dauna in lucru , avand in vedere ca inspectorii Astra si-au suspendat activitatea si unitatile service nu au cu cine sa continue procedura pentru a finaliza un astfel de dosar ?
  Dar daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva care obliga Astra la plata unor sume , printre care cheltuieli de judecata si penalitati , cine achita aceste sume ?
  Politele RCA raman valabile si dupa declararea falimentului de catre instanta de judecata ?
  Multumesc !
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:47)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui TUDOR

   Persoanele juridice care au aspecte comerciale cu asiguratorul se inscriu ca in cazul oricarui faliment la masa credala.
   Creditorii de asigurari se pot adresa FGA. Calitatea de creditor o are
   - persoana asigurata -persoana care are incheia un contract de asigurare
   - un beneficiar al asigurarii - o terta persoana care beneficieaza de efectele legii sau ale unui contract de asigurare
   - persoana pagubita (in cazul asigurarii de raspundere civila RCA).
   Referitor la valabilitate s-a raspuns la intrebari precedente. Detalii mult mai multe se pot gasi in ghidul referitor la situatia Astra realizat si publicat de catre ASF.
   In ce priveste continuitatea in instrumentarea dosarului de dauna, va rugam sa va adresati FGA, acesta avand calitatea de a instrumenta dosare. In ce priveste hotararea judecatoreasca, rezultatul depinde de ce contine aceasta.
  • r2 (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:56)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui TUDOR

   Dosarele de dauna in lucru sunt transferate de catre ASTRA catre FGA, in 30 de zile de la publicarea deciziei ASF in MO. FGA va prelua instumentarea acestora.
   Deciziile judecatoresti de plata a Astra catre asigurati, vor fi preluate la plata de catre FGA, in conditiile legii. Deciziile comerciale, sau depasirea pfaonului, se inscriu la masa credala.
 • despagubire dosar tergiversat ilegal (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:33)

  Adrian [anonim]

  Daca sunt persoana prejudiciata intr-un dosar deschis de 9 luni si care a fost tergiversat pe motive neintemeiate.

  In cat timp pot sa recuperez suma?
  Cine imi va plati penalitatiile de 0,2%/zi?
  Cum pot obtine suma dorita? (facuta pe baza unui deviz de o reprezentanta auto)

  SE APLICA NORMELE 23/2014 SI 14/2011 SI PENTRU FGA?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:52)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Cazul d-voastra cu privire la intarzierea de 9 luni necesita detalii suplimentare si ne puteti contacta pe office@asfromania.ro. Daca dosarul e nefinalizat de Astra iar plata neefectuata va puteti adresa pt instrumentare la FGA, care va stabili suma de plata.

   Norma 23.2014 si cea anterioara acesteia se aplica societatilor de asigurare. FGA are alt statut, stabilit de legea 213/2015 impreuna cu legislatia secundara aplicabila (Norma privind FGA aprobata luni de Consiliul ASF).
 • normele 23/2014 si 14/2011 (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:38)

  ADRIAN [anonim]

  Buna ziua

  FGA se subordoneaza normelor RCA: 23/2014 si 14/2011?

  Unde se poate face plangere daca FGA nu respecta normele 23/2014 si 14/2011?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:59)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ADRIAN

   FGA nu aplica acele norme, nefiind societate de asigurare - a se vedea raspunsurile de mai sus. Daca FGA nu aplica cadrul legal aplicabil (lege si norma specifica emisa de ASF) pentru fond, plangerile se pot depune la ASF ca petitie (on-line, prin emal sau in scris).
   • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 10:03)

    Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calin Rangu

    In anumite conditii care vor fi comunicate de catre FGA se va aplica art. 58 din norma 23/2014.
 • Dauna casco (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:13)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,
  Am casco la Astra si vreau sa deschid o dauna. Care sunt procedurile de urmat?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 13:10)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pentru orice tip de dauna, pentru orice tip de polita, dosarul de dauna se deschide la FGA. Ce trebuie sa contina acest dosar, puteti afla solicitand detalii la FGA sau la ASF (exista un numar de Telvedere la dispozitia dumneavoastra). La ASF s-au deschis mai multe canale de comunicare rapide, putand pune intrebari pe pagina de Facebook (prin sistemul de mesaje, pe unde se va si raspunde), pe langa email si online pe site. Pe baza unui protocol cu asociatia de consumatori Infocons si dansii vor putea prelua apeluri si sustine consumatorii pentru a trece cat mai usor de aceasta perioada dificila. Se vor distribui si aproximativ 100.000 de pliante furnizate de InfoCons, acolo unde pot apare intrebari (de exemplu unitati politie la momentul constatarii, sediile Astra din tara, brokeri etc) pentru o informare cat mai buna a consumatorilor referitor la unde si cui sa se adreseze, cu o parte din drepturile consumatorilor care pot fi relevante in acest moment.
 • RCA (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:22)

  Alexandrescu [anonim]

  Buna ziua,
  Am RCA la ASTRA si vreau sa reziliez contractul imediat, pentru a face un nou RCA la o alta firma. Cum procedez ?

  Multumesc.
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 13:12)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandrescu

   Va rog a vedea raspunsurile anterioare referitoare la RCA. Va multumesc
 • Dosare de dauna neachitate de Astra Asigurari (Miercuri, 2 septembrie 2015, 15:50)

  Dinu Ionut [anonim]

  Buna ziua,
  Suntem service auto. Avem o lista de 32 dosare de dauna complete la Astra. (dosare ale clientilor nostri care au efectuat reparatii la noi). Factura, deviz, cerere despagubire, etc. Va rog sa-mi precizati cu ce documente trebuie sa ne adresam FGA. Inteleg de mai sus ca doar asiguratii au dreptul sa ceara despagubiri in calitate de creditori la fond. Bun, dar acestea sunt dosare complete la Astra, neachitate. Asiguratii au completat o cerere de despagubire prin care indica plata catre service. Va rog sa lamuriti acesta situatie. Cu stima,
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 17:35)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dinu Ionut

   Daca dosarele sunt finalizate si cererile sunt depuse de asigurati nu ar trebui sa fie probleme. Creditorii de asigurari indreptatiti la plata sumelor din disponibilitatile Fondului sunt cei nominalizati la art. 4 alin. 1 pct. b si sunt: persoana asigurata, beneficiarul asigurarii, persoana pagubita (in cazul asigurarii de raspundere civila obligatorie). De asemenea, va precizam ca la Fondul de garantare poate depune cerere motivate de plata orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului. La cererea de plata se vor anexa inscirsurile justificative, inscrisuri din care va rezulta cu exactitate cuantumul sumelor pretinse. In situatia in care documentatia depusa nu este complete, Fondul va solicita completarea acesteia, indicand exact documentele ce urmeaza a fi depuse in completare.
  • completare (Miercuri, 2 septembrie 2015, 18:23)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dinu Ionut

   Creditorii de asigurare pot depune cerere de plata si doar daca se intrunesc conditiile de la art 58 din norma RCA, plata se va putea face si catre unitatile de specialitate la solicitarea persoanei pagubite
 • asigurare de viata cu capitalizare (Miercuri, 2 septembrie 2015, 16:12)

  cristina [anonim]

  platesc de 3 ani o asigurare de viata cu capitalizare la astra, imi mai recuperez banii?
  • r (Miercuri, 2 septembrie 2015, 17:44)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristina

   Pentru astfel de asigurari cazurile sunt specifice in functie de prevederile contractelor. Principiul este ca FGA poate rambursa rezerva matematica a unor astfel de polite, pe baza unor calcule actuariale. In acest caz, mai ales daca nu vine scadenta politei prea curand, in perioada urmatoare se vor furniza informatii suplimentare pentru aceste cazuri. O optiune posibila la un moment este si un transfer de portofoliu catre un alt asigurator, daca lichidatorul va decide astfel, ce v-ar permite continuarea politei.
 • despagubire maxima (Miercuri, 2 septembrie 2015, 17:30)

  ana [anonim]

  Cand fondul de garantare spune limita de 45.000 lei/ asigurat de refera si la pagibiti rca ( adica ptr rca ar fi o limita de 450.000 lei inclusiv vatamari corporale- limita pe eveniment sau pe pers pagubita ???)
  Multumesc
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 10:24)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Conform Legii nr. 213/2015, limita maximă de despăgubire este de 450.000 lei/creditor de asigurare. Cu alte cuvinte, indiferent câte pagube și cât de mari sunt, un creditor atâta poate obține de la FGA în relația cu Astra (sau cu o altă societate de asigurare aflată într-o situație similară).
   Tot legea precizează că, pentru sume care depășesc acest plafon legal, păgubiții se pot înscrie la masa credală în procesul de faliment.
 • Asigurare CASCO (Miercuri, 2 septembrie 2015, 17:32)

  Bonea marius [anonim]

  Am o asigurare CASCO pe un an de zile cu plata trimestriala a primelor, contract in derulare...Saptamana aceasta ar trebui sa platesc prima pentru trimestrul urmator.Ce ma sfatuiti sa fac,l sa platesc in continuare sau nu?
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 7:30)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bonea marius

   Conform decizie ASF, Astra trebuie sa informeze clientii asupra posibilitatii denuntarii contractelor, tocmai ca asiguratii sa fie protejati si sa nu fie expusi intarzierilor la plata determinate de durata pana la declararea de catre instanta a starii de faliment, moment determinat de posibilele constestari ale decizie ASF, sau ale instanatei si de perioadele stabilite de tribunal pentru solutionare. Prin neplata, probabil conform conditiilor contractuale, polita se va intrerupe si puteti incheia o polita similara la alt asigurator pentru aceleasi riscuri. Probabil si o informare a Astra este utila pentru a nu ramane inregistrat cu o polita si a o deschide pe a doua neinchizand-o pe prima. Nu este nici o problema sa aveti mai multe politie, dar la o eventuala dauna despagubirea s-ar imparti intre cei doi asiguratori, iar ipentru partea de asigurare Astra tot va trebui asteptat pana la sentinta definitiva referitoare la faliment.
 • dosar închis și neplătit (Miercuri, 2 septembrie 2015, 19:34)

  vasile [anonim]

  Am avut o daună din cauza unui asigurat Astra iar în ziua care am fost la constatare am completat cerere de despăgubire cu o sumă sugerată de inspectorul de daună, după 2 zile, apoi mi-a spus că sa aprobat dosar și este la plată dar au trecut 4 săptămâni nu am primit nici un ban. Eu pot să-mi repar mașina și să merg cu chitanța la Fondul de Garantare pentru a mi se returna banii plătiți ptr reparație?
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 7:33)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Da. Daca aveti constatare realizata si dosar de daune deja deschis/finalizat acest dosar se va transfera la FGA. FGA reanalizeaza dosarul in perioada de pana la declararea finala a falimentului si apoi va efectua plata. Va trebui sa verificati ca sunteti pe lista creditorilor publicata de FGA,. Daca nu sunteti, va trebui sa depuneti o cerere referitoare la dosar conform procedurii pe care v-o va comunica FGA.
 • rca astra si asig malpraxis (Miercuri, 2 septembrie 2015, 19:41)

  Madalina [anonim]

  Buna seara! am si eu o problema, acum 2 sapt am lovit o masina,eu am asigurare la astra..Ne-am inteles amiabil,iar acum ma suna omul pagubit,spunand ca are masina in service la reparat iar service-ul refuza sa ii dea masina pana nu plateste contravaloarea reparatiei pe motiv ca astra s-a desfiintat....Va rog sa imi spuneti ce ii spun eu omului acum?
  Alta intrebare : cum ramane cu asig malpraxis? este valabila in continuare? ms
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 7:43)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Madalina

   Persoana pagubita trebuie sa se adreseze FGA. Constatarea fiind realizata, poate dosarul este deja aprobat, acesta va fi transferat de Astra la FGA si FGA va efectua plata, din pacate dupa data ramanerii definitive a deciziei tribunaluilui referitoare la faliment. Este o situatie foarte dificila pentru aceste cazuri deoarece compensarea nu se poate realiza curand datorita procedurilor legale impuse de lege si din pacate oameni nevinovati au probleme in aceasta situatie.
   Toate asigurarile raman valabile pana la denuntarea de catre una din parti, conform prevederilor contractului din spatele politei si a comunicraii Astra pe care o veti primi in acest caz.
 • contract de inchiriere cu Astra (Joi, 3 septembrie 2015, 8:37)

  camelia [anonim]

  Buna ziua.Am inchiriat ca persoana fizica la Astra un spatiu pe care -l folosesc pentru birouri ,in cazul in care nu va plati chiria cum procedez ?In acest moment si pana la finalizarea in instanta a procedurii de faliment cine reprezinta legal societatea ?
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 10:32)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui camelia

   Pentru astfel de activitati comerciale societatea Astra are reprezentare legala prin managementul sau care a fost respus in functiune dupa inchiderea procedurii de redresare si retragerea licentei de practicare a activitatilor de asigurare. Dupa declararea falimentului activitatea va fi gestionata de lichidator.
 • Masina in service cu asigurare Casco Astra (Joi, 3 septembrie 2015, 10:07)

  Sepsi Zoltan [anonim]

  Buna ziua,
  Am masina in service in Oradea la firma AutoSiena de 4 saptamani. A fost aprobat dosarul de catre Astra, au ajuns 70% dintre piese insa acum service-ul imi cere 11.800 manopera si 5.000 ron diferenta pret piese. Pot cere service-ului sa repare masina si sa refacem cererea de plata spre FGA sau sunt obligat sa platesc eu si sa astept banii de la FGA? Eventual pot muta masina din aceea unitate in alta mai ieftina cu tot cu piesele sosite deja?
  Va multumesc.
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 10:42)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sepsi Zoltan

   Dosarul fiind finalizat de catre Astra, va fi predat de asigurator catre FGA. Ar urma sa apareti pe lista creditorilor in 30 de zile de la data deciziei de inchidere a redresarii financiare si a declararii insolventei. Daca nu veti aparea va trebui sa contactati imediat FGA cu o cerere pentru a fi trecut pe acea lista. Plata va fi efectuata de catre FGA, dar din pacate de abia dupa decizia finala a tribunalului referitoare la faliment, trebuind a se parcurge etapele legale specificate de lege. Dosarul fiind finalizat inainte de declararea falimentului, FGA va lua in considerare art. 58 din Norma RCA putand efectua plata inclusiv in contul firmei reparatoare daca asa solicitati (din aceasta perspectiva FGA va veni cu clarificari). Alegerea service-ului este strict latitudinea d-voastra, important sa fie service avizat RAR, despagubirea facandu-se oe baza de constatare si documente justificative acceptate anterior de Astra, dupa cum mentionati si acum urmand a fi reanalizate si acceptate de FGA. Dar analiza se va realiza imediat neintarziind momentul platii dupa decizia finala a tribunalului.
 • Astra recuperare bani (Joi, 3 septembrie 2015, 12:56)

  Nicola Dorel [anonim]

  Am dosarul XXXXX intocmit in 25 iunie 2015 . Dosarul a fost facut complet , acceptata de mine suma oferita de Astra, trimis dosarul la Bucuresti . Urma doar sa-mi fie alocata suma in cont , dar nu am primit nimic . In urma falimentului ce masuri trebuie sa fac pentru a-mi recupera banii ?? E de ajuns sa astept ?? sau ce trebuie sa fac ??? Dosarul e la Bucuresti , doar hartia de constatare o am acasa .va multumesc
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 15:23)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicola Dorel

   Trebuie sa urmatiri publicarea listei creditorilor pe site-ul FGA in 30 de zile. Daca nu va regasiti trebuie sa faceti o cerere la FGA pt inscriere. In acest caz ar fi bine sa aveti cat mai multe documente justificative. Daca nu le puteti obtine de la asigurator FGA va va acorda sprijinul pt identificare pe baza declaratiei d-voastra pe proprie raspundere. Dar poate contactati persoana care a facilitat de la Astra incehierea dosarului pentru a va furniza documentele. Dar poate nu va fi cazul si Astra va trimite dosarul d-voastra in cele 30 de zile legale.
 • Asigurare Viata la ASTRA (Joi, 3 septembrie 2015, 13:38)

  Cristian-A [anonim]

  Buna ziua,
  Am o Asigurare de Viata cu Acumulare de Capital, din anul 2010, pentru o perioada de 25 ani. Asigurarea mea se afla intr-o perioada de suspendare, datorita ratelor scadente neachitate la zi. In acest sens, as dori sa-mi spunetii , mai este necesar sa solicit repunerea in vigoare a Politei, cu plata la zi a ratelor scadente?
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 15:26)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian-A

   Depinde de conditiile contractuale, daca permit asa ceva, de optiunile puse la dispozitie ulterior de lichidator si de dorinta d-voastra. Probabil incheierea unei noi polite este o optiune de luat in considerare.
 • REVENIRE - sechestru pe averea actionarilor (Joi, 3 septembrie 2015, 16:14)

  un domn [utilizator]

  Buna Ziua

  in textul prezentat (de mine) in atentia Dumneavoastra spre dezbatere nu mi ati raspuns daca ASF va intreprinde vreun demers pentru a recupera de la actionari ceea ce FGA va achita. Considerati ca nu este necesar ? sau mai exact ASF nu are in obiectiv recuperarea sumelor ce se vor plati de FGA ?
  • r (Joi, 3 septembrie 2015, 20:21)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Buna seara, imi pare rau ca nu va pot raspunde fiind un subiect care excede scopul acestui dialog care se refera la problemele consumatorilor. Oricum nu putem mentiona ce consideram, ci doar ce putem face din perspectiva cadrului legal in care functionam. Totusi incerc sa clarific un pic rolul ASF, FGA, instanta, lichidator. ASF poate doar aplica un cadru sanctionatoriu contraventional pe baza legislatiei aplicabile si a normelor emise de ASF, ca rezultat al activitatilor de supraveghere si control. Consiliul ASF poate aplica sanctiuni, decide retrageri de drepturi, limitari de activitati, redresare financiara ca in cadrul Astra, etc conform legiilor aplicabile. Restul este apanajul doar al sistemului judiciar, al instantelor de judecata. Conform procedurii de faliment, va fi datoria lichidatorului sa sustina indestularea creditorilor de la masa credala. FGA va fi unul din creditori in vederea recuperarii banilor dati ca despagubiri. De asemenea lichidatorul va trebui sa prezinte instantei un raport referitor la cauzele falimentului si responsabilitati, instanta va decide in consecinta. Deci FGA va avea ca obiectiv recuperarea sumelor care se vor plati.
 • dosar închis și neplătit (Joi, 3 septembrie 2015, 20:20)

  vasile [anonim]

  Am avut o daună din cauza unui asigurat Astra iar în ziua care am fost la constatare am completat cerere de despăgubire cu o sumă sugerată de inspectorul de daună, după 2 zile, apoi mi-a spus că sa aprobat dosar și este la plată dar au trecut 4 săptămâni nu am primit nici un ban. Eu pot să-mi repar mașina și să merg cu chitanța la Fondul de Garantare pentru a mi se returna banii plătiți ptr reparație? Menționez că suma care mi sa propus de inspectorul de daună e mult mai mică decât devizul făcut de unitatea service, ce sumă îmi va fi plătită de FGA?, cea de pe factura reparației sau cea scrisă de inspecto în dosarul de daună?
  • R (Joi, 3 septembrie 2015, 21:03)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Dacă dosarul este finalizat și se regăsește în evidențele Astra, acesta va fi predat la FGA. Va trebui să va regăsiți pe listă creditorilor. FGA reinstrumenteaza dosarele și stabilește sumă de plata. Puteți depune cerere la FGA cu toate documentelor care credeți ca pot fi utile inclusiv cu o noua cerere de despagubire și FGA le va analiza și comisia special constituită pt despăgubiri va decide.Dacă mașina nu e reparata puteți solicita direct la fond o nouă constatare și atunci veți ști exact ce sumă se stabilește în urma acestei constatări/evaluări, având și informațiile de la service, suma ce va fi plătită după declararea falimentului, constatarea și devizul fiind acceptate de fond.
 • reconstatare (Joi, 3 septembrie 2015, 21:50)

  Florea Florin [anonim]

  Buna seara, am avut o dauna din cauza unui asigurat Astra, am obtinut autorizatie de reparatii si receptie de la politie, s-a deschis dosar dauna, s-a efectuat constatarea unde s-a dat inlocuire doua piese. Am refacut aceasta constatare la un service care nu este agreat Astra Asigurari si sunt defapt cinci piese.
  Intrebarea mea este, in caz ca ma puteti ajuta, este suficient pentru primirea banilor prima constatare de la Astra Asig. cu cele doua piese, fisa de control caliate de la dealer Ford (nu este service agreat de Astra Asig.), devizul din Audatex, chitanta si factura reparatiei sau trebuie sa merg neaparat la un service agreat de Astra cu decontare directa?
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 9:46)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florea Florin

   FGA va reface constatare. Dosarul de dauna va fi predat de Astra catre FGA. Probabil veti apare in lista creditorilor cu suma evaluata de Astra. Veti putea depune la FGA o solicitare de despagubire, incluzand orice documente ajutatoare. Ce va conta va fi constatarea realizata de catre FGA, dar este bine sa prezentati si rezultatele evaluarii separate realizate de catre dumeavoastra într-o unitate specializata. Fiind asiguare RCA Astra nu avea dreptul sa va trimita doar la service-uri agreate de dansii. In cntractele facultative pot apare astfel de prevederi, daca sunt acceptate de consumator, dar la RCA se poate merge la orice service autorizat RAR.
 • Constatari (Vineri, 4 septembrie 2015, 9:48)

  Calin Rangu [hotnews.ro]

  Cine realizeaza constatarile? Acestea se platesc?
 • Modalitatea de incasare a despagubirii (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:06)

  Dumitru Florian [anonim]

  Daca un service a efectuat reparatia unui autovehicul in baza unei polite RCA/CASCO emise de Astra, a emis factura de reparatii pe numele asiguratului/pagubitului, iar ulterior documentele de reparatie au fost depuse la societatea de asigurari, cum se procedeaza in continuare pentru incasarea facturii de catre service avand in vedere ca beneficiarul lucrarii de reparatii este acoperit de o polita RCA/CASCO si a mentionat pe cererea de despagubire contul unitatii reparatoare?
  Unde se depun actele in acest sens ? Se pot depune in baza unui contract mandat sub semnatura privata dintre clienti si service ?

  Multumesc anticipat!
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 18:30)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitru Florian

   Inteleg ca dosarul este finalizat si depus la Astra. Societatea de asigurari va transmite dosarul catre FGA si persoana pagubita va fi trecuta pe lista de creditori in asigurari. Aceasta lista va fi publicata si pagubitul se va regasi acolo. Nu ar trebui sa mai depuna din nou dosarul. Pentru dosarele finalizate si depuse la asigurator inainte de finalizarea administrarii FGA va transmite detalii referitoare la plata in contul service-ului si a aplicarii art. 58 din Norma 23. Din informarea primita de la FGA pentru depuneri de dosare se poate folosi mandatul prin procura legalizata, dar detaliile le puteti solicita la FGA.
 • ridicare masina din service (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:14)

  Petrescu Marius [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt un cetatean care am suferit un accident din vina unui asigurat RCA (Astra), masina fiindu-mi avariata in urma acestui eveniment. Ulterior, am efectuat reparatia autovehiculului, iar acum service-ul imi solicita banii pe serviciile prestate. Eu nu am bani sa achit reparatia, sunt nevinovat si am reparat masina in baza tichetului RCA emis de societatea Astra. M-am deplasat la registratura Astra Asigurari unde am completat declaratia de despagubire indicand in cuprinsul acesteia contul service-ului. Acesta nu imi elibereaza masina din service decat dupa incasarea integrala a facturii. Cum poate service-ul incasa valoarea facturii? Repet, depind de incasarea facturii de catre service, deoarece trebuie sa imi ridic masina.
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 18:40)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrescu Marius

   Situatia in care va aflati este foarte dificila, fiind din pacate multi oameni nevinovati in aceasta situatie. In acest moment, pana la eventuala declarare de catre instanta a falimentului, FGA nu are dreptul, conform legii, sa faca plati, iar Astra nu poate fiindu-i declarata insolventei (lipsa de bani pentru acoperirea despagubirilor), unul din motivele pentru care s-a ridicat autorizatia de functionare. Dosarul fiind finalizat inainte de momentul ridicarii autorizarii, FGA va lua in analiza plata in contul service-ului, pe baza analizarii dosarului d-voastra (constatare si instrumentare) care va fi transmis de Astra. Se pot solicita la FGA clarificari de procedura.
 • Plata polita CASCO (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:15)

  Petre Madalina [anonim]

  Am incheiat o polita casco la Astra, am avut un accident din vina mea si m-am deplasat la societatea de asigurari in vederea avizarii daunei si deschiderea dosarului. Dupa primirea notei de constatare m-am deplasat la service si am reparat masina, iar acum serviceul imi cere banii pe reparatie. Precizez ca eu nu am bani sa achit reparatia, acesta fiind si motivul pentru care am incheiat o polita casco (in caz de producerea unui accident neprevazut, sa fiu despagubit). Am mers la Astra si am completat cererea de despagubire mentionand in cuprinsul acesteia contul IBAN al service-ului auto. Avand in vedere ca acum am doar doua posibilitati: fie platesc reparatia si imi ridic masina din service, ceea ce este imposibil pentru ca nu am banii si sunt asigurat casco sau societatea de asigurari achita contravaloarea facturii de reparatii catre service. cum poate incasa service-ul contravaloarea reparatiei?
  • r (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 18:58)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petre Madalina

   Cu privire la solicitarea dvs., va mentionam ca Fondul de garantare nu a preluat dosarele de dauna si contractele de asigurare de la Astra. Potrivit legii art. 23 din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara, ASTRA este obligata sa predea Fondului evidenta tuturor contractelor de asigurare in vigoare si a dosarelor de dauna in termen de 30 zile de la data publicarii deciziei de inchidere a procedurii de redresare financiara a acestei societati.
   Incepand insa cu data publicarii deciziei de inchidere a procedurii de redresare financiara, va puteti adresa Fondului cu o cerere de plata la care veti anexa toate documente justificative. Fondul de garantare poate efectua insa plati catre creditorii de asigurari abia dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, conform dispozitiilor art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa coroborat cu art. 13 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, insa, in aceasta perioada poate proceda la analizarea cererilor de plata depuse.
   In cazul in care veti achita contravaloarea facturii de reparatii, cererea dvs. va fi analizata, dupa predarea de catre Astra a evidentelor prevazute de lege, iar daca documentatia este completa, va fi aprobata, urmand ca suma cuvenita sa va fie achitata dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de faliment.
   In situatia in care nu veti achita contravaloarea reparatiilor direct catre service, urmeaza sa se analizeze conditiile contractului de asigurare privitoare la plata despagubirilor. Si in aceasta situatie, va puteti adresa Fondului de garantare cu o cerere de plata la care veti anexa documentatia justificativa, cerere care va fi analizata, de asemenea, dupa predarea de catre Astra a evidentelor prevazute de lege.
  • r2 (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 18:59)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petre Madalina

   Astfel, potrivit art. 21 alin. 2 din Norma nr. 16/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, in vederea efectuarii platii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, Fondul procedeaza la verificarea documentelor justificative anexate de petent in sustinerea cererii de plata, a dosarelor de dauna si a evidentelor preluate de la asigurator.

   Daca in conditiile de asigurare este mentionat ca plata despagubirii se face direct catre service, dar doar dupa ce a fost aprobat devizul, atunci FGA poate plati si direct la service, dar tot pe baza cererii formulata de catre creditorul de asigurare.
 • reconstatare (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:42)

  Popescu Ion [anonim]

  Sunt un pagubit (accident produs din culpa unui asigurat RCA Astra), am masina in service,iar dupa demontarea acesteia au aparut elemente noi avariate care nu au putut fi constatate initial de catre inspectorul de daune. Am sunat la societatea astra si fondul de garantare si nimeni nu ma poate ajuta cu un raspuns la reconstatarea facuta de service. Datorita faptului ca am nevoie de masina, iar conform normei Art.43 din Norma 23/2014 care prevede ca "Asigurătorii RCA pot acorda despăgubiri şi în cazul în care persoana păgubită a procedat la repararea vehiculului avariat, înainte ca asigurătorii să efectueze constatarea avariilor, dacă împrejurările şi cauzele producerii evenimentului asigurat, precum şi cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar"   am fost de acord ca serviceul sa finalizeze reparatia. Am sa imi primesc toti banii?
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 18:51)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu Ion

   In acest caz probabil FGA va trebui sa refaca reconstatarea. La dosarele pe care le va primi de la asigurator, conform legii, se constituie o comisie care reanalizeaza dosarele pe baza constatarii/reconstatarii efectuate de specialistii nominalizati de catre FGA. Puteti depune la FGA cerere de deshidere a dosarului de dauna pe baza noilor informatii, iar FGA va analiza situatia. Daca sunt probleme referitoare ala solutia data de FGA puteti depune petitie la ASF pe subiectul respectiv.
 • Plata service (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:43)

  Adriana Constantin [anonim]

  Sunt o persoana prejudiciata de un asigurat RCA Astra. Am efectuat reparatia si m-am deplasat la sediul Astra sa depun documentele de reparatie. Acestia m-au indrumat catre fondul de garantare. Ajungand la fondul de garantare, mi s-a comunicat ca nu imi pot primi actele, deoarece nu au inca o procedura. Eu cum procedez in continuare? Stau blocat cu masina in service pana cand se va face o procedura? Cum si in cat timp isi va lua service-ul banii? Trebuie sa imi iau masina de la ei, iar singura modalitate este sa isi primeasca banii pe reparatii.
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 19:12)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana Constantin

   FGA este obligat a va primi cererea de deschidere a dosarului conform Normei 16/2015 a ASF, cap.III. Daca cumva nu va primesc cererea va rog a ne sesiza imediat la ASF penrtu a lua masurile necesare de respectare a normei de catre FGA.
   Dosarul va fi instrumentat de catre FGA care va stabili suma despagubirii. Plata efectiva se va putea realiza dupa ramanerea definitiva a eventualei decizii a tribunalului referitoare la faliment, conform prevederilor legii pe care FGA e obligata a le respecta chiar daca suma de despagubire va fi clara, deci din pacate aceasta situatie nefericita s-ar putea sa mai dureze ceva. FGA va efectua plata imediat dupa decizia tribunalului, asa cum sunt cerintele imperative din lege.
 • cum recuperez banii ? (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:46)

  Constantin Popescu [anonim]

  Sunt un service auto care am efectuat reparatii pentru asigurati/persoane pagubite ai societatii de asigurari Astra. Reparatiile au fost efectuate in baza unui contract de colaborare , societatea de asigurari eliberand accepte de plata.  Tin sa precizez ca Astra este o societate de asigurari si trebuie sa plateasca o indemnizatie in locul asiguratului/ pagubitului care este acoperit de o polita facultativa sau RCA. Beneficiarii serviciilor de reparatii sunt cei pe numele carora au fost emise facturile, Astra nefiind nici un moment incrisa la rubrica "Cumparator" pe facturile fiscale. Cum imi pot recupera banii de la fondul de garantare?
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 19:57)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin Popescu

   Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător intrat în procedura de faliment.
   Creditorii in asigurari, singurii care pot solicita plati la FGA sunt:
   1. persoana asigurată – persoana care are încheiat un contract de asigurare;
   2. un beneficiar al asigurării – o terță persoană care beneficiază de efectele legii sau ale unui contract de asigurare și căreia asigurătorul urmează să îi achite sumele cuvenite ca urmare a producerii riscului asigurat, așa cum prevede contractul de asigurare;
   3. persoana păgubită (în cazul asigurării de răspundere civilă) – persoana îndreptățită să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă.

   Deci una din aceste categorii poate depune cereri de despagubire si sa primeasca despagubiri.

   Textul intrebarii imi este putin neclar continand niste corelatii unde ar fi nevoie de informatii suplimentare. Incerc un exercitiu logic care poate fi, sau nu corect in functie de alte detalii care nu au fost prezentate in intrebare, sau neintelese corect:
   Daca devizele/facturile sunt pe numele asiguratilor Astra si exista dosare de dauna deschise de asigurati la Astra, in care se regasesc toate documentele necesare, devize etc, si sunt dosare in care nu s-a facut plata desi sunt aprobate la plata de Astra, aceste dosare ar trebui sa fie predate de catre Astra in cele 30 de zile legale catre FGA. FGA va posta lista creditorilor, in care ar trebui sa se gaseasca si acesti asigurati. In functie de contul mentionat de asigurat in dosarul de dauna, FGA va efectua eventuala plata, dupa analiza proprie, conform prevederilor legii.
   Creditorii rezultati din alte activitati sau contracte comerciale incheiate de Astra se vor putea inscrie la masa credala in urma deciziei definitve a tribunalului referitoare la eventualul falim.
  • r2 (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 19:01)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin Popescu

   FGA nu este societate de asigurare. Plata se face catre creditorul de asigurare in conformitate cu prevederile conditiilor de asigurare si a normelor de aplicare a lg 213/2015, dupa cum urmeaza: daca este mentionat in conditii ca plata se face catre contractantul asigurarii dupa ce acesta a achitat contravaloarea reparatiei catre service pe baza unui deviz aprobat anterior, atunci clientul trebuie intai sa plateasca si apoi depune cerere de plata la FGA pt recuperarea sumei pe baza dovadei de plata. Daca in conditiile de asigurare este mentionat ca plata despagubirii se face direct catre service, dar doar dupa ce a fost aprobat devizul, atunci FGA poate plati si direct la service, dar tot pe baza cererii formulata de catre creditorul de asigurare. Fondul de garantare va putea efectua insa plati catre creditorii de asigurari abia dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment si doar in limitele plafonului de garantare prevazut de lege (450.000/creditor de asigurare.
 • dosar casco deschis in luna mai 2015 dar nefinaliz (Vineri, 4 septembrie 2015, 18:43)

  pop ioan florin [anonim]

  am deschis in luna mai 2015 un dosar de dauna pe polita casco , cu mare greu au ajuns actele de la politie ( intr-o luna ) apoi in 09 iunie reprezentantul astra a binevoit a-mi da numar de dosar MM1015CA000392, PINA AZI 04 . 09 2015 ., NU MI S-A reparat , de fapt remediat situatia aparuta , daca sint umpicut mai atent toata nebuneala ar duce la DAUNA TOTALA , cine si cind imi va plati cei 770 de euro , piesele depasesc aceasta suma ( polita casco la remorca este de 1088 euro ) ,
  • r (Vineri, 4 septembrie 2015, 20:06)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pop ioan florin

   Dosarul de dauna deja deschis, mentionat de d-voastra, va fi predat de Astra catre FGA. In 30 de zile FGA publica lista creditorilor in asigurari si ia decizii proprii pe baza analizei dosarelor si a masurilor pe care le vor dispune (constatare, evaluare etc). Daca nu va regasi in lista contactati FGA. Trebuie sa depuneti o cerere la FGA in acest sens. Cei de la FGA trebuie sa va asiste in acest sens. Plata se efectueaza, conform legii, dupa ramanerea definitiva a falimentului, daca aceasta va fi decizia tribunalului.
 • pierd banii pe asigurerea de vita in derulare (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 19:16)

  nela [anonim]

  Am credit la banca cu ipoteca sotul este girant el are asigurare de viata la astra pe o perioada de 13 ani in caz de deces se acopera suma asigurata 35000 dupa terminarea perioadei banii di asigurare se ridica de benificiar in cazul acesta ce fac sistez ratele care sunt de 141 lei pe luna pot cere sistarea si inapoierea banilor care au fost platiti pana acum.
  va multumesc
  • r (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 20:58)

   Calin Rangu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nela

   In aceasta caz trebuie sa va adresati in primul rand bancii, care are drepturile asupra asigurarii, probabil fiind cesionata bancii. Astra va va informa care sunt formalitatile pentru eventuala reziliere a politiei. Puteti depune o cerere de despagubire la FGA care va analiza conditiile trecute in polita. Fiind o asigurare facultativa, agreata intre parti, conditiile din contractul de asigurare sunt esentiale si numai dupa analizarea acestora se poate trage o concluzie.
 • asigurare rca (Luni, 7 septembrie 2015, 14:52)

  iulian [anonim]

  Cum si de la cine pot recupera banii platiti pe o asigurare rca facuta la astra valabila pana in 31.12.2015
  Pot face o alta asigurare rca la o alta societate ?
 • creditor asigurat (Luni, 7 septembrie 2015, 18:34)

  Iulia [anonim]

  Care sunt conditiile in care un service ce a efectuat reparatia unui autovehicul asigurat la ASTRA poate sa sa beneficieze de onorarea contravalorii facturii de la Fondul de garantare?

  Dar daca service-ul a cesionat mai multe creante acceptate la plata de catre Astra catre un tert, in ce conditii acest tert poate recupera debitul de la Fondul de garantare?

  Este vreunul dintre cei doi, service/tert creditor al creantei asupra astra creditor asigurat, astfel cum aceasta categorie este definita in art. 4 Lg 213/2015 si art 22, 23 din norma 16/2015?

  Va multumesc!
 • Polita rca (Luni, 7 septembrie 2015, 18:36)

  Marica Romeo [anonim]

  Am o polita rca de la Astra valabila pina in iunie 2016. Cum imi pot recupera banii pe lunile ramase pentru a putea incheia o alta polita rca cu un asigurator mai competent ?
 • georgica_negrila@yahoo.com (Luni, 7 septembrie 2015, 22:17)

  Geprgica [anonim]

  Am gasit masina lovita in parcare, am CASCO la ASTRA care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?
 • chirie (Miercuri, 9 septembrie 2015, 18:15)

  sanda [anonim]

  Buna ziua,
  Am inchiriat un spatiu catre SC Astra Asigurari si nu mi-a mai platit chiria. Cum trebuie sa procedez va rog sa ma indrumati.
  O seara buna
 • Fondul de garantare face plati? (Luni, 14 septembrie 2015, 13:31)

  Nico [anonim]

  Buna ziua,

  Fondul de garantare a inceput sa faca plati ? Cat se asteapta?
  Am facut un accident in data de 17.08.2015, din vina mea, a derapat masina pe carosabilul ud. Eu am polita la Astra. A fost accident cu raniti, a venit politia si ambulanta, dosarul este la politia Pitesti, nu este inchis inca. Celalat sofer ma ameninta ca ma da in judecata, ca pe el il costa 6000 euro repararea masinii si nu poate sa astepte ani de zile de la Fondul de Garantare, cand se fac platile. Ce sa fac in acest caz?
  Multumesc
 • RCA denuntare (Vineri, 18 septembrie 2015, 13:44)

  Luciana [anonim]

  Stimate domn,

  am incheiat polita obligatorie RCA pe un an in luna august anul curent. As dori sa denunt polita si sa primesc banii inapoi pe lunile ramase valide. Puteti va rog a imi spune care este procedura aferenta denuntarii si daca este posibila depunerea de documente online deoarecelocuiesc in strainatate si din motive medicale nu ma pot deplasa in tara in acest an.

  Va multumesc.
 • Cum formulez o cerere de plata (Miercuri, 23 septembrie 2015, 10:50)

  Florin P. [anonim]

  Buna ziua! Am avut un accident auto si vinovatul avea rca la Astra. Pana la data cand a inceput demararea procedurii de faliment dosarul de dauna a fost deschis la Astra. Ca urmare am inteles ca dosarul va ajunge de la Astra la FGA si ca tot ce trebuie sa fac este o cerere de plata. Intre timp masina mea este in service si astept sa o repare si sa imi dea factura. Am descarcat de pe site anexa 6 (cerere de plata) si sunt cateva campuri unde nu stiu ce sa completez deoarece dosarul este trimis deja. Inafara de datele personale si contul in care trebuie sa pun banii celor de la service nu prea stiu ce sa completez. Tot ce stiu este numarul de dosar, care oricum nu este cerut nicaieri in formular.
  Va rog daca se poate sa ma ajutati ca vreau sa trimit cererea o data si bine ca sa nu merg la posta de 3 ori si sa ma astept ca ceva sa "nu mearga bine".
  Va multumesc
 • victima accident rutier (Vineri, 2 octombrie 2015, 15:57)

  fronea ileana [anonim]

  Am fost victima unui accident rutier, iar soferul vinovat are RCA la Astra. Momentan suntem cu dosarul in instant de fond. Dosarul a fost inaintat instantei in august a.c., insa ne aflam in procedura regularizarii cererii. Este foarte probabil ca, la primul termen de judecata, instant sa suspende dosarul avand in vedere insolventa Astra. Ce este de facut? Il chemam in judecata si pe FGA ca parat in acest dosar? Cum pot primi suma cuvenita cu titlu de pretentii pentru daunele morale si material suferite?
 • dosar ASTRA (Marţi, 13 octombrie 2015, 11:33)

  andrei marcu [anonim]

  Buna ziua,
  In anul 2012 am fost implicat intr-un accident auto care s-a produs din vina unui conducator auto care avea RCA la societatea ASTRA. S-a deschis dosar de dauna, s-au facut constatari si reconstatari, dupa care mi s-a emis un deviz de reparatie de catre un service specializat in suma de 120.000 lei. Am completat cererea de despagubiere cu suma respectiva, dar am primit raspuns de la ASTRA ca suma maxima pe care mi-o pot acorda este de 65.000 lei. Am sesizat ASF in nenumarate randuri, am primit raspunsuri si mi s-a dat dreptate in tot, dar ASTRA tot nu a vrut sa plateasca suma de 120.000 lei. Drept urmare am dat societatea ASTRA in judecata. In 05.03.2015 Judecatoria mi-a dat castig de cauza, obligand pe ASTRA la plata sumei de 120.000 lei plus penalitati de 0,2%/zi de la data de 06.05.2013(data depunerii ultimului document justificativ) pana la data efectiva a platii, plus 4000 lei cheltuieli de judecata. ASTRA a facut apel iar acum astept sa se dea termen la Tribunal.
  Am urmatoarele intrebari:
  1.Ce se intampla daca la Tribunal se va mentine decizia si va ramane definititva si irevocabila?
  2. Cum trebuie sa ma adresez cu decizia definitiva si irevocabila pentru a recupera prejudiciul?
  3. In cazul in care FGA preia toata responsabilitatea, acesta va plati si penalitatie de 0,2%/zi pe care le-am castigat in instanta? Daca da, pana la ce data?
 • recuperare c/v POLITA RESPECT (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 13:49)

  VICTORIA STEFAN [anonim]

  Buna ziua,
  Am o asiguraqre RESPECT la Astra , stie cineva cum pot recupera banii ?
  Multumesc,
 • asigurare de viata (Miercuri, 21 octombrie 2015, 14:42)

  VICTORIA STEFAN [anonim]

  Buna ziua,
  Am asigurare de viata la Astra din 01.06.2005 .
  Cum procedez mai departe ?

  Victoria Stefan
 • Accident! (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 16:49)

  Alexandra [anonim]

  Buna ziua! In luna martie 2015,am avut accident . Cei de l a astra mi au aprobat dosarul la platii. Deja au trecuta cateva lunii bune si nici in prezent nu mi au acoperit datoriile. De cand au dat faliment am depus dosarul la fondurile de garantare. As dori sa stiu cat mai dureaza sau ce mai este de facut pentru a recupera banii?
 • Intrebare (Duminică, 25 octombrie 2015, 22:15)

  Accidentat [anonim]

  Am masina distrusa de un asigurat la Astra din august 201. Am depus la FGA cerere de plata pentru daune, dar intrebarea mea este: trebuie sa imi repar masina singur, pe banii mei , apoi sa astept sa mi se deconteze de catre FGA sau acestia imi vor da banii pe baza constatarii asiguratorului? Mentionez ca dosarul de constatare a fost facut cu cateva zile inainte de declararea falimentului.
  Cu multumiri
 • ASTRA (Luni, 26 octombrie 2015, 12:10)

  FELICIA [anonim]

  buna ziua, cel care mi-a lovit masina are asigurare Astra,normal nimeni nu m-a primit la niciun service,eu am trimis cererea de dauna de o saptamana dar nimeni momentan nu m-a contactat de la fond,eu pot sa imi repar singura masina fara a avea constatarea de la inspectorul de fond?eu am masina cu nr rosii si trebuie sa ma duc cu ea la Rar si nu stiu daca eu imi pot repara masina fara constatarea inspectorului de la fond, eu am de la politie copie de pe procesul verbal,inca ceva de reparatie,as vrea sa imi repar masina si apoi sa depun facturile de la service si ce mai trebuie pt recuperarea banilor?se poate?sau trebuie neaparat intai sa constate inspectorul de la fond si apoi sa repar?ideea e ca e de durata si eu trebuie sa ma duc la rar cu masina.ce posibilitati am si care sunt demersurile.va MULTUMESC
 • Casco ASTRA (Luni, 26 octombrie 2015, 15:45)

  George M [anonim]

  Buna ziua.Am avut un proces in urma unui accident rutier,am dat Astra in judecata si dupa 2 ani jumatate am in sfarsit o decizie finala in privinta despagubirii.Intrebarea mea este cand se face plata,in cat timp de la data sentintei voi intra in posesia baniilor in conditiile in care deja astept de 2 ani jumatate)?
 • Accidentat de RCA ASTRA (Vineri, 6 noiembrie 2015, 18:51)

  Nicu [anonim]

  Dupa toate formalitatile cu FGA,pot cere constatatorului sa-mi repar masina in regie proprie?Cum se procedeaza?se constata valoarea pagubei si se aproba o suma dupa care eu pot sa-mi repar masina,o sa-mi trebuiasca ceva acte sa-i predau evaluatorului adica un deviz si factura sau nu trebuie.
  Va multumesc pentru informatie.
 • Despagubire de la Astra (Duminică, 15 noiembrie 2015, 14:20)

  Silviu [anonim]

  Buna ziua,
  Beneficiez de o asigurare Astra valabila, intrebarea este in cat timp de la transmiterea cererii de deschidere a dosarului de dauna voi fi contactat de FGA avand in vedere ca au trecut deja 2 saptamani de la transmitere si nu am primit nici un raspuns de la ei.
  Astept cu interes un raspuns.
  Multumesc.
 • maco_vio@yahoo.com (Miercuri, 9 decembrie 2015, 20:16)

  Viorica [anonim]

  Buna seara, Un sofer care are RCA Astra mi-a lovit masina si a avariat-o. Am pv de la Politie si dovada pt reparatii. Am trimis o cerere la FGA on line. Nu m-a sunat nimeni. Am trimis din nou on line alte documente care atesta si probeaza vina celui implicat anume:anexa 3, anexa 4, declaratie pe proprie raspundere, copie RCA, copie PV politie , dovada. am solicitat o confirmare de primire a documentelor am lasat si nr.tel si NIMIC! CE FAC?CUI MA ADRESEZ????
  Va multumesc pentru intelegere,
 • Accident (Marţi, 15 decembrie 2015, 17:25)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,
  Astazi am avut un accident si soferul vinovat are polita RCA la Astra,am facut intelegere amiabila si as dori sa stiu ce este de facut de acuma inainte.Am fost la un birou de Astra si de acolo un domn mi-a dat 3 cereri si anume [anexa 3, anexa 6 si anexa 7] si alte raspunsuri nu am primit.As dori sa stiu daca pot sa-mi repar eu masina pana cand se solutioneaza cauza.
  Va multumesc.
 • am o asigurare de viata (Duminică, 6 noiembrie 2016, 20:08)

  arkosi pavel [anonim]

  in 28 08 2015 in formularul de modificari in polita de asigurare de viata am trecut ca rascumpar polita de asigurare si nu ma mai contactat nimeni ce ar trebui sa fac cum sa ma adresez celor de la fga
 • proces suspendat contra astra asigurari (Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 10:45)

  Comaniciu Horatiu Emilian [anonim]

  Bună ziua,
  pe rolul Judecătoriei Brașov se află un proces, având ca obiect pretenții, contra asta asigurari, proces ce a fost suspendat in luna ianuarie 2016 având în vedere situația societății pârâte.
  Nefiind pronunțată o soluție până la acel moment, nu există o sumă stabilită pe care asigurătorul să fie obligat să o plăteasc.
  Cum trebuie să procedez în această situație?
  Mulțumesc munt,
 • Dosar dauna accident (Vineri, 11 august 2017, 15:03)

  Laurentiu Spatarescu [anonim]

  Buna ziua,

  Am fost implicat intr un accident de masina in 2014, eu fiind partea vatamata si nevinovat.
  Am depus actele necesare pentru dosarul de dauna, si in urma cu cateva zile mi-a fost virata in cont o suma de bani, care mi se pare a fi bataie de joc, avand in vedere ca eu in acest moment m am ales cu dosar de handicap gradul 3, am avut cateva luni de spitalizare, implant si proteza de sold, etc. NU mai sunt apt de munca.
  Vrea sa fac recurs si din cate am inteles, daca nu sunt de accord cu decizia luat de asigurator, pot contesta acest lucru insa in niste conditii, de genul sa nu folosesc absolut nici un ban din cei primiti de la asigurator pentru ca daca se intampla asta, ei considera ca am acceptat propunerea lor, sa returnez banii .
  Asd vrea sa stiu in cat timp se poate contesta decizia si in cat timp trebuie sa returnez banii in contul din care care au fost livrati.

  Multumesc frumos,
  Laurentiu Spatarescu
 • dosar penal-recuperarea daunelor morale si materia (Joi, 19 octombrie 2017, 20:11)

  AIRINEI DIDINA [anonim]

  Mama mea a murit in urma unui accident rutier.procesul s-a terminat in 14mai2015.Avocatul spune ca a facut toate demersurile imediat dupa terminarea procesului,inclusiv ca a inscris dosarul la masa credala pana a nu intra Astra in faliment.Nu a facut cerere la FGA caci spunea avocatul ca nu trebuie si nici pana azi noi, cele 3 parti civile din dosar nu ne-am recuperat banii rezultati care trebuiau sa-i primim respectuv,daunele morale si materiale.Accidentul a avut loc in 06.07.2011 .FGA spune ca trebuia sa facem cerere in termen de 90 de zile de la intrarea in faliment al societatii Astra Avocatul spune ca nu trebuia cerere .Ce putem face tinand cont ca si avocatul nu ne mai raspunde la telefon pentru a vedea ce putem face in vederea recuperarii banilor .FGA spune ca avocatul trebuia sa faca cerere ANEXA 6 si ANEXA 7 declaratie pe proprie raspundere ca nu am incasat banii de la societatea de asigurari si dansul nu le-a facut si nu inteleg de ce .Cei de la FGA spun ca sunt sute de cazuri in toata tara ca al meu .Va rog daca se puteti sa -mi dati un sfat ce sa facem in continuare pentru a intra in posesia banilor.
  Cu respect Airinei didina ,multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by