Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea Gabrielei Boca in functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), informeaza Agerpres. Gabriela Boca a fost propusa de Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), condusa de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Anterior, aceasta a fost membra in PNL, apoi in PNG, apoi in PC, acum fiind membra al ALDE Iasi, relateaza presa locala. Conform CV-ului, Boca are peste 9 ani de experienta in domeniul bancar, dupa ce in 2006, la 2 ani de la absolvirea Facultatii de Economie din Iasi, a preluat conducerea unei agentii BRD din acest oras.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Traseul politic al Gabrielei Boca: PNL, PNG, PC si in prezent ALDE

Gabriela Boca a fost numita in functia de membru neexecutiv in Consiliul ASF pentru durata ramasa a mandatului inceput la data de 5 noiembrie 2013, pe locul devenit vacant prin demisia lui Cornel Constantinescu Coca din functia de membru neexecutiv al Consiliului ASF, potrivit Agerpres. In favoarea Hotararii Parlamentului s-au exprimat 282 de parlamentari, 111 voturi au fost impotriva.

Potrivit Buna Ziua de Iasi, Gabriela Boca este membra a ALDE Iasi. Aceasta a candidat in 2008 a candidat din partea PNG pentru Primaria Iasi (n.a unde a obtinut un scor de 0,9% potrivit Jurnalvirtual.ro), iar in 2012, din partea PC pentru aceeasi functie. Gabriela Boca a ocupat si functia de presedinte al filialei municipale a PC Iasi.

Potrivit Jurnalvirtual.ro, Gabriela Boca a fost membra a PNL, inainte de a se inscrie in PNG (partidul lui Gigi Becali).

  • Andreea Paul, Prim-Vice Presedintele PNL, acuza faptul ca Gabriela Boca nu ar avea experienta necesara ocuparii functiei din ASF

Conform datelor din CV-ul depus la Camera Deputatilor (facut public de Prim Vicepresedintele PNL, Andreea Paul, pe pagina sa de Facebook), Gabriela Boca Boca (vezi aici pagina sa de Facebook) are peste 9 ani de experienta in domeniul bancar, dupa ce in 2006, la 2 ani de la absolvirea Facultatii de Economie din Iasi, a preluat conducerea unei agentii BRD din acest oras.

Conform legii (vezi aici decizia CCR care a aratat ca numirea lui Marian Sarbu in ASF a fost neconstitutionala), membrii executivi si neexecutivi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara trebuie "sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".

Cu toate acestea, Andreea Paul, prim-vice presedintele PNL, sustine ca Gabriela Boca nu ar avea experienta necesara ocuparii functiei din ASF. Inainte de a fi validata astazi in Parlament, Andreea Paul a facut un apel la parlamentari pe pagina proprie de Facebook pentru a nu o vota pe Gabriela Boca in functia vacanta din ASF. Iata o parte din mesajul Andreei Paul:

"Parlamentari cu dragoste de tara si cu apreciere fata de profesionalism,

Va cer ca maine sa nu ne dam votul pentru halucinanta candidatura nominalizata pentru ASF. Dati o sansa aici, in Romania, adevaratilor profesionisti! Este incredibil pe mana cui lasam supravegherea pietelor financiare in Romania. Costul neprofesionalismului girat politic ne costa pe toti, pe noi toti romanii. Nu mai merge asa! Astazi, am audiat in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor o persoana nominalizata pentru Consiliul ASF. Mi-este atat de rusine de rusinea persoanei in cauza incat nici nu doresc sa-i pomenesc numele. Rusinoasa si pentru cei care si-au dat suportul politic. Este dezastruoasa nominalizarea facuta de partidul lui Tariceanu. Nicio experienta relevanta in domeniu, niciun raspuns 'cat de cat' la intrebarile de fond. Definitia incompetentei pentru postul in cauza".

Miercuri, dupa ce Gabriela Boca a fost validata de Parlament in conducerea ASF, HotNews.ro a contactat-o pe Andreea Paul pentru a explica pe ce se bazeaza cand sustine ca Gabriela Boca nu are "nicio experienta relevanta in domeniu", in conditiile in care aceasta are peste 9 ani de experienta in banking.

  • "Ce legatura are BRD cu supravegherea pietelor de capital, de asigurari si fonduri de pensii, ca sistemul bancar este supravegheat de BNR. ASF-ul supravegheaza toate celelalte piete financiare cu exceptia celei bancare. La audieri a fost incapabila sa raspunda cat de cat, nu decent, la intrebarile ridicate. Prima intrebare pe care i-am adresat-o este care este expertiza profesionala pe care o are si o recomanda pentru pozitia pentru care dansa ne cere suportul si a doua intrebare - care sunt principalele probleme de pe piata de asigurari si de capital si care este viziunea ei raportandu-se la ele. Raspunsul a fost halucinant. Raspunsul a fost ca dansa este pregatita sa invete la ASF si eu, sincer, dupa votul Puterii, i-am urat succes in noul an scolar la ASF. Nu cunoaste profesional domeniul pe care trebuie sa-l supravegheze", a declarat pentru HotNews.ro Andreea Paul.

HotNews.ro a insistat: Admiteti faptul ca potrivit CV-ului, Gabriela Boca are cei 9 ani de experienta ceruti de lege?

  • "Noi acum lucram cu juristii pentru a face o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la cele doua numiri - doamna la ASF (n.a Gabriela Boca) si domnul la Autoritatea de audit a Curtii de Conturi (n.a Ilie Sarbu). In ambele cazuri, lipsa experientei necesare este argumentul pe care il vom folosi. Sesizarea Curtii trebuie facuta in termen de 48 de ore de la votul din Plen", a mai precizat Andreea Paul.

Citeste si: UPDATE/SURSE Ilie Sarbu nu indeplineste conditiile de numire la Curtea de Conturi/ Parlamentul l-a numit consilier si vicepresedinte al Autoritatii de Audit cu incalcarea legii