Carpatica Asigurari, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, si aflata in redresare financiara de mai bine de un an de zile pentru neindeplinirea conditiilor legale de solvabilitate, a anuntat luni ca si-a majorat capitalul, in data de 31 august 2015, cu o prima transa, in valoare de 2,5 milioane lei. La data de 30 iunie 2015, Carpatica Asig avea un grad de solvabilitate negativ de - 6,23, in conditiile in care minimul legal este de 1, ceea ce inseamna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) ale asiguratorului depasesc cu mult valoarea activelor. Pentru a se redresa financiar, Carpatica a promis catre ASF ca va incheia tranzactia cu un investitor strategic, pana in 15 decembrie 2015.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews

UPDATE Reprezentantii Carpatica Asig pentru HotNews.ro, despre impactul acestei majorari de capital asupra solvabilitatii societatii:

  • "Impactul acestei majorari de capital asupra gradului de solvabilitate este unul pozitiv, dar nu putem spune ca este unul major, intrucat sunt o serie intreaga de masuri si actiuni ce trebuie realizate pentru imbunatatirea acestui indicator, pe langa majorarile de capital.
  • Societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta".

In comunicatul de presa transmis luni, Carpatica anunta ca si-a majorat capitalul, in data de 31 august 2015, cu o prima transa, in valoare de 2,5 milioane lei, compania avand, in prezent, un nivel al capitalului social in valoare de 24.300.000 lei. Majorarea de capital s-a realizat prin aport in numerar al actionarilor, in urma unei hotarari din data de 30.06.2015.

  • "Vom continua, cu sprijinul actionarilor nostri, implementarea planului de actiuni si a masurilor incluse in noua strategie, pentru a sustine operatiunile si a consolida pozitia pe care compania o detine in piata de asigurari. Toate eforturile noastre se concentreaza in prezent pe eficientizarea activitatii de gestionare a daunelor, pe echilibrarea subscrierilor pe segmentul auto si pe consolidarea portofoliului de clienti", a declarat Liviu Stoicescu, director general Carpatica Asig.

Carpatica Asigurari, la 30 iunie 2015: Pe locul trei in piata RCA, dupa Euroins si Astra

Cele mai recente date ASF arata ca la 30 iunie 2015, Carpatica Asigurari avea un grad de solvabilitate negativ de - 6,23, in conditiile in care minimul legal este de 1, ceea ce inseamna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) ale asiguratorului depasesc cu mult valoarea activelor.

In primele sase luni din acest an, Carpatica se afla pe locul trei in piata RCA, dupa Euroins si Astra, cu subscrieri in valoare de peste 222,91 milioane lei, respectiv 14,25% din volumul total de prime brute subscrise pentru RCA.

In aceeasi perioada, Carpatica a platit despagubiri aferente unui numar de 23.766 dosare de dauna, in valoare de 164.951.994 lei (15,48% din totalul despagubirilor).

Actionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 93,97% si Transcar Sibiu, cu o detinere de 5,96%, firme controlate la randul lor de omul de afaceri Ilie Carabulea. Un pachet de 0,07% din actiunile companiei sunt detinute de persoane fizice.

  • Carpatica Asigurari a promis catre ASF ca va incheia tranzactia cu un investitor strategic, pentru a se redresa financiar, pana in 15 decembrie 2015

Carpatica Asigurari, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea si aflata de mai bine de un an de zile in redresare financiara pe baza de plan, a transmis catre ASF un set de masuri de redresare financiara, care a fost aprobat de ASF si care il completeaza pe cel initial. Printre masurile asumate se numara 'scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta'. ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan la Carpatica Asigurari in 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.