Liberalii inca analizeaza daca exista motive de neconstitutionalitate pentru numirile senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi si a Gabrielei Boca ca membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a precizat pentru HotNews.ro Eugen Nicolaescu, liderul de grup PNL. 'Pe hotararile Parlamentului nu exista termen de decadere, deci o contestare se poate face oricand, dar nu vrem sa facem o contestare pana cand nu avem garantia ca sunt intrunite conditii ca, atunci cand va ajunge o asemenea sesizare, Curtea sa ne dea un raspuns afirmativ. Daca noi suntem convinsi ca nu sunt semne de neconstitutionalitate, nu vom face o asemenea contestatie, iar daca vom lua decizia sa facem o contestatie, aceasta va fi publica, a spus liderul PNL.

Ilie Sarbu, in mijlocul parlamentarilor de la toate partideleFoto: AGERPRES

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, in data de 16 septembrie, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani si a Gabrielei Boca, in functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Specialisti in drept consultati de HotNews.ro au declarat atunci ca numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale. Potrivit acestora, Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim 10 ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.

De asemenea, in aceeasi zi, prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul Vass, a declarat pentru HotNews.ro: "Lucram in prezent cu juristii pentru a face o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la cele doua numiri aprobate azi in Plenul Parlamentului. (n.a Ilie Sarbu la Curtea de Conturi si Gabriela Boca la ASF). In ambele cazuri, lipsa experientei necesare este argumentul pe care il vom folosi. Sesizarea Curtii Constitutionale trebuie facuta in termen de 48 de ore de la votul din Plen.

Eugen Nicolaescu spune acum ca pe hotararile Parlamentului nu exista termen de decadere si ca o contestare se poate face oricand, numai ca juristii PNL vor sa se asigure ca exista motive temeinice de neconstitutionalitate.

Pentru detalii citeste si: