Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat transmiterea catre Tribunalul Bucuresti a listei cuprinzand cele doua societati de practicieni in insolventa, KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, selectate de catre Comisia de avizare constituita la nivelul Autoritatii, in vederea numirii ca lichidator judiciar provizoriu in dosarul de faliment al Astra Asigurari. ASF mai spune, intr-un comunicat transmis vineri, ca a aprobat transmiterea acestei liste, 'prin derogare de la procedura privind agrearea si selectia practicienilor in insolventa de catre ASF', fara a explica de ce a facut aceasta derogare.

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES

Redam comunicatul integral transmis vineri seara de ASF:

  • "Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, prin derogare de la procedura privind agrearea si selectia practicienilor in insolventa de catre ASF, transmiterea catre Tribunalul Bucuresti a listei cuprinzand cele doua societati de practicieni in insolventa, KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL , selectate de catre Comisia de avizare constituita la nivelul Autoritatii, in vederea numirii ca lichidator judiciar provizoriu in dosarul de faliment al Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A".
  • Ce spune Legea insolventei despre desemnarea unui lichidator judiciar provizoriu

Desemnarea unui lichidator judiciar provizoriu este prevazuta in Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, in sectiunea a doua a legii.

In art. 45, alineatele d) si e) se precizeaza ca principale atributii ale judecatorului sindic urmatoarele:

  • "d) desemnarea motivata, dupa verificarea eventualelor incompatibilitati, prin sentinta de deschidere a procedurii, dupa caz, a administratorului judiciar provizoriu/lichidatorului judiciar provizoriu, solicitat de creditorul care a depus cererea de deschidere a procedurii ori de catre debitor, daca cererea ii apartine acestuia. In lipsa unei astfel de propuneri facute de catre debitor sau de catre oricare dintre creditori, desemnarea se va face dintre practicienii in insolventa inscrisi in Tabloul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, care si-au depus oferta la dosar.
  • Daca nu s-a depus nicio oferta, va desemna aleatoriu pe oricare dintre practicienii in insolventa inscrisi in Tabloul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. In cazul in care atat debitorul, cat si creditorul au solicitat desemnarea cate unui administrator judiciar/lichidator judiciar va avea prevalenta cererea creditorului.
  • Daca creditorii solicita a fi desemnati administratori judiciari/lichidatori judiciari diferiti, judecatorul-sindic va desemna motivat pe unul dintre cei propusi de acestia. Desemnarea se va face pentru administrarea procedurii pana la confirmarea acestuia in conditiile legii. Totodata, judecatorul-sindic va fixa onorariul in conformitate cu criteriile stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a atributiilor acestuia pentru aceasta perioada;
  •  e) confirmarea, prin incheiere, a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar desemnat de adunarea creditorilor ori de creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea creantelor. Daca nu exista contestatii asupra legalitatii hotararii adunarii creditorilor sau a deciziei creditorului care detine mai mult de 50% din valoarea creantelor, confirmarea se face in camera de consiliu, fara citarea partilor, in termen de 5 zile de la sesizarea judecatorului-sindic".

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat in data de 21 septembrie un proces de selectie a unui lichidator juridic in cazul falimentului Astra Asigurari.

Joi, 8 octombrie, ASF a anuntat ca a agreat pana acum sase practicieni in insolventa din 13 candidaturi depuse. Printre cei sase practicieni in insolventa agreati se afla si KPMG Restructuring SRL. Amintim ca administratorul special al Astra Asigurari a fost KPMG Advisory.

ASF a depus in 8 septembrie la Tribunalul Bucuresti cererea de deschidere a procedurii de faliment in cazul Astra, termenul de judecata fiind 12 octombrie.