Un dosar in care Astra Asigurari cere insolventa Medien Holding, editorul ziarului Romania Libera, pentru recuperarea unui imprumut intra-grup de peste 119 milioane de lei are ca termen de judecata la Tribunalul Bucuresti data de 26 octombrie. Atat Astra cat si Medien Holding sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, iar procesul a fost deschis in luna mai din acest an, cand la Astra era administrator special KPMG Advisory. Pe de alta parte, tot in 26 octombrie, Tribunalul Capitalei va judeca solicitarea facuta de ASF pentru deschiderea procedurii falimentului la Astra Asigurari.

Dan Adamescu, patronul Astra AsigurariFoto: Hotnews

Astra Asigurari si Medien Holding, editorul Romania Libera, ambele controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, sunt intr-o situatie inedita in justitie.

Pe de o parte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) solicita deschiderea procedurii falimentului la Astra Asigurari, cel mai recent termen de judecata fiind data de 26 octombrie 2015.

Pe de alta parte, tot in data de 26 octombrie 2015, Astra mai are fixat un proces sensibil impotriva unei firme din acelasi grup, respectiv Medien Holding, editorul Romania Libera.

Mai exact, in data de 5 mai 2015, cand Astra Asigurari era in procedura de redresare financiara si avea ca Administrator Special pe KPMG Advisory, la Tribunalul Bucuresti a fost inaintata o cerere de deschidere a procedurii de insolventa a debitoarei Medien Holding, controlata tot de actionarii principali ai societatii.

Intre timp, KPMG Advisory nu mai este administrator special la Astra, asigurator care si-a reluat vechea conducere, dar care a ramas pe cap cu acest proces.

Datele de la Tribunalul Bucuresti arata ca partile in acest dosar sunt urmatoarele:

  • - Astra asigurari - creditor
  • - Astra Asigurari, prin administrator special KPMG Advisory - creditor
  • - Societatea profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii' - creditor
  • - Medien Holding  - debitor

De notat ar mai fi si faptul ca Societatea profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii' ii mai cere insolventa Medien Holding si intr-un dosar separat, care are termen pe 28 octombrie 2015.

Problema imprumutului de peste 119 milioane lei

  • Dosarul vizeaza recuperarea unui imprumut intra-grup de peste 119 milioane de lei pe care Astra Asigurari l-a facut catre Medien Holding

Problema recuperarii acestui imprumut a fost formulata inca din februarie 2014, cand Dan Radu Rusanu, pe atunci presedinte la Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), anunta decizia de a deschide procedura de redersare financiara prin administrare speciala la Astra:

"In ultimii trei ani Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnati timp de 3 ani de zile".

In 26 august 2015, ASF, condusa acum de Misu Negritoiu, a anuntat retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra si ca va cere in instanta declansarea procedurii falimentului, a precizat ca una din masurile incluse in planul de redresare, masura care nu s-a finalizat a fost urmatoarea:

  • "garantarea/darea in plata a imprumuturilor intra-grup (peste 119 mil. lei, inclusiv dobanda datorata); demersurile in acest sens nu au putut fi finalizate; Astra a inaintat o cerere de deschidere a procedurii de insolventa a debitoarei Medien Holding, controlata tot de actionarii principali ai societatii".
  • ASF mai sublinia atunci ca "Administratorul Special al Astra a solicitat in repetate randuri sprijinul actionarilor majoritari existenti in vederea recuperarii creantei de peste 119 mil. lei de la societatea Medien - Holding controlata de catre acestia. In ciuda initierii unor negocieri in vederea stingerii amiabile a creantei, Medien nu a mai furnizat un raspuns clar la propunerile KPMG".

Pentru detalii citeste si: OFICIAL ASF retrage autorizatia de functionare si solicita intrarea in procedura de faliment pentru Astra Asigurari

HotNews.ro a solicitat puncte de vedere in legatura cu acest dosar atat din partea Astra Asigurari cat si din partea KPMG si vom reveni cu raspunsuri in masura in care le vom primi.