Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat, in data de 4 decembrie, inspectii inopinate la o parte dintre actorii de pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania, la companiile-mama ale acestora, precum si la asociatiile profesionale din acest domeniu, se arata intr-un comunicat al autoritatii. In comunicat nu se mentioneaza insa care sunt companiile care au fost controlate in cadrul acestor inspectii.

Investigatia a fost declansata in data de 3 decembrie si are ca obiect o posibila incalcare a art. 5 alin. alin. (1) din Legea concurentei. Potrivit acestui articol, "sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia".

Potrivit comunicatului, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a adoptat, in anul 2004, o politica de clementa, conform careia poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii sau documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor in care sunt implicati.

Reprezentantii Consiliului Concurentei nu au putut fi contactati pana in momentul publicarii acestei stiri.