2650 de militari din Fortele Aeriene vor beneficia in urmatoarele 15 luni de polite de asigurari pentru accidente si boala, emise de Omniasig, dupa ce asiguratorul a castigat o licitatie organizata de Ministerul Apararii (MAPN). Valoarea contractului atribuit marti, 10 noiembrie, depaseste 5,79 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro), conform datelor publicate miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. In cadrul procedurii au fost solicitate informatii legate de istoricul daunelor din Fortele Aeriene in ultimii 3 ani, care arata ca 15 persoane au murit in astfel de catastrofe in perioada 2012-2014.

Elicopter al Fortelor AerieneFoto: AGERPRES
  • "Asigurarea facultativa de persoane pentru personalul Fortelor Aeriene trebuie sa acopere riscul de accident corporal/boala care afecteaza starea de sanatate a asiguratului, cu consecinte din cele mai diverse, care pot evolua pana la invaliditatea partiala/totala sau deces al asiguratului, produse prin accidente, catastrofe sau alte aemenea evenimente (imbolnavire, impuscare, iradiere, etc.), intervenite in timpul si din cauza unor misiuni, procesului de pregatire pentru lupta si indeplinirii sarcinilor pe timpul serviciului, pe teritoriul national. (..) Se va asigura personalul din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene si din unitatile militare subordonate, personalul aeronavigant din Statul Major General si din Centrul de Cercetare si Incercare in Zbor", se arata in caietul de sarcini al licitatiei (vezi documentul atasat).

In cadrul licitatiei organizate de MAPN au fost depuse trei oferte din partea Omniasig VIG, Asirom VIG si Forte Asigurari (care s-a asociat cu Fast Brokers - Broker de asigurare-reasigurare).

Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut si oferta Omanisig a fost declarata castigatoare. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de peste 8,2 milioane de lei. Valoarea finala a contractului a fost de peste 5,79 milioane de lei.

  • Ce catastrofe si accidente au avut fortele aeriene in ultimii 3 ani

Datele publicate miercuri in SEAP prezinta si un document cu intrebari venite de la ofertanti. una dintre intrebari viza istoricul de daune si evenimente care au avut loc in MAPN in ultimii 3-5 ani.

Raspunsul MAPN a fost urmatorul:

"In anul 2014, a avut loc o catastrofa soldata cu 9 decedati (3 piloti, 1 medic personal navigant, 1 inginer de aviatie si 4 maistri militari de aviatie) si un ranit grav (maistru militar personal navigant)

Tot in 2014, in data de 22 august a avut loc un accident soldat cu 3 raniti usor (1 pilot, 1 student AFA, 1 maistru militar personal navigant)

In anul 2013, in data de 7 martie, a avut loc o catastrofa, in urma careia au murit 2 persoane care faceau parte din personalul navigant (1 maistru militar, 1 insotitor de bord sanitar) si alte 3 persoane au fost ranite grav (2 piloti si un insotitor de bord paramedic).

In anul 2012, in data de 5 iulie, a avut loc o catastrofa soldata cu 4 decedati: 1 pilot, 1 student AFA, 2 maistri militari personal navigant.

  • Alte evenimente majore:

In data de 9 iulie 1997 in cadrul unor exercitii de tragere, intr-o unitate a Fortelor aeriene s-a produs un accident grav soldat cu decesul a 16 persoane si ranirea altor doua. Dintre acestia 5 persoane erau angajati ai Ministerului Apararii Nationale.

In data de 5 iulie 2010 in cadrul unui zbor de instructie s-a produs o catastrofa aviatica ce s-a soldat cu decesul a 12 cadre militare si ranirea altor doua".