Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi ca a aprobat planul de redresare financiara, pe termen de un an, a Euroins. Planul de masuri include printre altele doua majorari de capital in valoare totala de 400 de milioane de lei: 200 de milioane de lei pana la data de 31 decembrie 2015 (operatiune pentru care societatea a depus, in luna octombrie 2015, documentatia la Registrul Comertului), respectiv 200 de milioane de lei in semestrul al doilea 2016.

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews

UPDATE(joi, 10:05) Ca reactie la anuntul ASF, reprezentantii Euroins au remis HotNews.ro un extras din planul de redresare transmis ASF in care se arata ca a doua etapa a majorarii de capital care se va defasura in al doilea semestru din 2016 are in vedere o subscriere de pana la 200 milioane lei, cuantumul urmand a fi stabilit in functie de evolutia ulterioara a indicatorilor financiari, ai performantei economice a companiei de pana la data deciziei ASF, precum si de adecvarea programului de reasigurare".

Redam mai jos integral extrasul transmis de reprezentantii Euroins:

  • "IV.1.b. O a doua etapa de majorare a capitalului social este prevazuta de catre Consiliul de Administratie al Euroins sa se desfasoare in al doilea semestru al anului 2016.
  • Pentru aceasta etapa de majoarare a capitalului social, conducerea administrativa a companiei are in vedere o subscriere de pana la 200 milioane lei. Sursele necesare acestei majorari vor fi majorarile capitalului social al Euroins Insurance Group de catre actionarii sai.
  • Cuantumul majorarii capitalului social in aceasta etapa urmeaza a fi stabilit functie de evolutia ulterioara a indicatorilor financiari, ai performantei economice a companiei de pana la data Deciziei, precum si de adecvarea programului de reasigurare.
  • Aceasta a doua etapa ar trebui, impreuna cu revizuirea programului de reasigurare si celelalte masuri de imbunatarire a performantelor generale ale Companiei sa restabileasca nivelul indicatorilor de solvabilitate in limitele minime prevazute de reglementarile specifice in vigoare".

ASF a hotarat in sedinta din 14 octombrie deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii Euroins, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

Euroins are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.

Decizia ASF s-a bazat pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al Euroins, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

In cel mult 20 de zile de la data comunicarii acestei decizii, Consiliul de Administratie al Euroins avea obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.