ASF va reduce o serie de taxe aplicate firmelor din piata asigurarilor si a pensiilor private incepand de la 1 ianuarie 2016

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2015, 11:51 Economie | Asigurari

Sediu ASF
Foto: AGERPRES
Firmele care activeaza pe piata asigurarilor si a pensiilor private vor avea de platit tarife si taxe mai mici catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand cu 1 ianuarie 2016. ASF a anuntat joi ca a decis, printre altele, diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare. Pe pilonul III de pensii, ASF a decis reducerea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative.

Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare.

Regulamentul modificat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe si cote pentru fondurile de pensii si scaderea cu 20% a unor cote si tarife pentru societatile de asigurari.

Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF dupa cum urmeaza:
 • Diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilon III);
 • Diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (Pilon III);
 • Diminuarea de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat;
 • Diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare.
Impactul financiar anual al actualelor modificari de cote, comisioane si tarife asupra bugetului de venituri si cheltuieli al ASF este estimat la aproximativ noua milioane lei.

ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara. Cele mai importante dintre acestea au fost:
 • Reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - Pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat;
 • Diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare.
De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

812 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Calcule RCA (Joi, 10 decembrie 2015, 12:18)

  Je__ [utilizator]

  Am facut calcul pt 31-dec si pt 1-ian 2016 pt asiguratorul care il am acum.

  Pretul creste cu 30%.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă