Asiguratorii au reactionat joi cu privire la mega-protestul transportatorilor rutieri care are loc in fata Guvernului, precizand ca participa in continuare la discutii cu autoritatile abilitate pentru identificarea unor solutii pe piata RCA. Pe de alta parte, asiguratorii sustin ca transportatorii prezinta in spatiul public exemple punctuale de majorari radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor si ca daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic in ultima perioada, in special pe transportul extern, unde nivelul despagubirilor este mult mai mare si in unele tari chiar nelimitat.

Protest al transportatorilor impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: Hotnews

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care reprezinta peste 90% din piata de asigurari, a comunicat joi faptul ca "intelege ingrijorarile manifestate de catre industria transportatorilor rutieri si isi doreste un dialog cat mai transparent si constructiv cu reprezentantii acesteia, pentru a identifica posibile solutii de parteneriat si actiuni comune cu impact benefic pentru transportatori si societate. Obiectivul nostru il reprezinta stabilitatea industriei asigurarilor pe segmentul RCA si sustinem necesitatea implementarii unui cadru legislativ predictibil, clar si echitabil pentru toate partile implicate".

UNSAR spune ca a participat la o intalnire de lucru pe subiectul asigurarilor obligatorii RCA cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Consiliului Concurentei, in data de 16 decembrie 2015. La discutii au fost prezenti, de asemenea, membri ai conducerii companiilor de asigurari cu portofoliu RCA pe piata din Romania. Anterior acestei intalniri, UNSAR a purtat mai multe runde de discutii constructive cu reprezentantii transportatorilor, ASF si membri ai Parlamentului Romaniei, unde s-au discutat propuneri care sunt in curs de analiza atat la nivelul societatilor de asigurari, cat si la nivelul UNSAR.

  • "In contextul dezbaterilor publice si institutionale, este important sa facem o serie de precizari cu privire la problemele si cerintele specifice ridicate de catre industria transportatorilor. In primul rand, transportatorii prezinta in spatiul public exemple punctuale de majorari radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor.  
  • In al doilea rand, nivelul daunalitatii asiguratilor este o parte importanta in calculul pretului RCA. Este de notorietate faptul ca daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic in ultima perioada, in special pe transportul extern, unde nivelul despagubirilor este mult mai mare si in unele tari chiar nelimitat. De altfel, o parte a discutiilor cu transportatorii a vizat masuri de educare a soferilor in privinta sigurantei rutiere. Situatia din Romania nu este cu mult mai buna, comportamentul in trafic al soferilor ridicand riscuri substantiale.  
  • Pe de alta parte, nivelul despagubirilor pe vatamari corporale si daune morale in Romania este impredictibil, practica instantelor fiind neunitara, iar despagubirile acordate pe acelasi tip de accident fiind foarte diferite ca valoare. Acest fapt poate constitui, de asemenea, un element de crestere a pretului asigurarii RCA. De aceea, UNSAR a colaborat in ultimul an cu Societatea de Medicina Legala din Romania pentru realizarea unor bareme de evaluare a prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vatamarilor corporale, propunand un sistem tabelar drept referinta, dupa modelele practicate in alte state europene", se arata in comunicatul UNSAR.

UNSAR si companiile membre active in industria RCA mai precizeaza ca "vor continua sa participe activ la dialogul cu autoritatea reglementatoare, institutiile abilitate si reprezentanti ai asiguratilor, luand act de toate propunerile formulate pentru a contribui la procesul de reconsolidare si echilibrare a pietei asigurarilor obligatorii RCA".

Cateva sute de masini (taxiuri, autobuze, autocare) au umplut Piata Victoriei, iar soferii si reprezentantii transportatorilor protesteaza impotriva conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), pe care o considera vinovata de cresterea "aberanta" a valorii politelor RCA. Mitingul e autorizat si a inceput de dimineata. Protestatarii au cerut discutii cu premierul Ciolos, care merge astazi insa la Bruxelles, la Consiliul European. Dupa discutii cu autoritatile, protestatarii au fost anuntati ca vor fi primiti la guvern la ora 11.

Primaria Bucuresti spune ca a autorizat protestul cu conditia ca la manifestatie sa participe maxim 6000-7000 de autovehicule, in conditiile in care transportatorii sustin ca vor fi prezente aproape 9000 de autovehicule (autobuze, autocare si taxiuri) si aproape 900 de autocamioane.