Protocolul care prevedea limitarea cresterii RCA la maximum 50% fata de iunie 2015, document semnat in data de 22 decembrie 2015, in urma protestelor din Bucuresti si a negocierilor intre reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cei ai transportatorilor si companiile de asigurari, nu a fost respectat, a anuntat marti Confederatia transportatorilor auto (COTAR), care a amenintat ASF cu o posibila actiune in instanta. De cealalta parte, ASF sustine ca noile contracte RCA incheiate de asiguratori cu transportatorii respecta - cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs - plafonarea majorarilor de tarif la 50%.

Protest al transportatorilor impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: Hotnews
  • "In urma negocierilor intre reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cei ai transportatorilor din Romania si companiile de asigurari, de la finalul anului trecut, nu s-a respectat protocolul semnat pe data de 22 decembrie 2015, care prevede limitarea cresterii RCA la maximum 50% fata de iunie 2015.
  • In cazul in care se va dovedi ca intalnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o incercare de inducere in eroare a transportatorilor, pentru a se obtine incetarea protestelor, pe langa actiunile noastre viitoare, vom deschide o actiune in instanta impotriva ASF, care incalca mai multe legi internationale. La intalnire au participat reprezentanti de la Ministerul Finantelor, Consiliului Concurentei si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu. Conform protocolului pe care reprezentantii autoritatilor si l-au asumat, pana la sfarsitul anului trecut trebuia sa se faca modificarile pentru normele RCA, in sensul celor discutate, lucru care nu s-a intamplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea politelor RCA mai mult decat s-a negociat. Protocolul de intelegere prevedea si excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local de persoane", a anuntat marti Confederatia transportatorilor auto (COTAR), intr-un comunicat de presa.

ASF sustine ca noile contracte RCA incheiate de asiguratori cu transportatorii respecta - cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs - plafonarea majorarilor de tarif la 50%

Dupa comunicatul COTAR, a venit si reactia ASF care a anuntat ca a organizat in cursul acestei zile o sedinta de lucru cu reprezentantii celor noua societati de asigurare autorizate sa vanda polite RCA avand ca tema verificarea incadrarii noilor tarife in plafonul de majorare de 50% convenit prin Protocolul incheiat pe 22 decembrie 2015 si reiterarea angajamentului de continuare a demersurilor comune menite sa conduca la normalizarea pietei RCA.

Discutiile au fost conduse de presedintele ASF, Misu Negritoiu, secondat de Marius Vorniceanu, vicepresedinte al ASF, si de echipa de supraveghere a sectorului de asigurari.

Intalnirea la care au participat societatile: Allianz-Tiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama si Omniasig face parte din actiunile ASF de monitorizare continua a implementarii Protocolului rezultat in urma discutiilor cu asociatiile reprezentative ale transportatorilor si asiguratorilor.

  • "Inventarierea pozitiilor celor noua societati a relevat respectarea - cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs - plafonarii majorarilor de tarif la 50%, confirmand faptul ca noile contracte de asigurare obligatorie RCA incheiate cu transportatorii se inscriu in linia asumata prin Protocolul din decembrie 2015.
  • In acest context, ASF subliniaza necesitatea diferentierii intre anumite preturi de oferta generate automat de sistemele societatilor de asigurare, care pot depasi in unele cazuri plafonul de majorare de 50%, si tarifele finale din contractele incheiate cu societatile de transport. Asiguratorii au reconfirmat cu ocazia intalnirii de astazi ca nu vor depasi limita convenita, cu atat mai mult cu cat in prezent au posibilitatea de a renegocia conditiile de pret, dupa recenta eliminare din Norma RCA a plafonarii reducerilor, acestia putand oferi practic discounturi oricat de mari", se arata in comunicatul ASF.

In acelasi comunicat de presa, presedintele ASF, Misu Negritoiu declara:

'Noi monitorizam permanent situatia de pe piata RCA si ii invitam pe transportatori sa ne semnaleze eventualele cazuri in care ofertele avansate de asiguratori nu se incadreaza in plafonul de majorare de 50% sau daca se afla in imposibilitatea de a-si asigura autovehiculele la societati care respecta plafonul".

Autoritatea a mai precizat ca in ceea ce priveste masurile pe termen mediu mentionate in Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF a constituit un Grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR - asociatia profesionala a asiguratorilor, precum si a asociatiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare si de actiuni cu grafice de executie, pentru fluidizarea cat mai grabnica si sustenabila a pietei RCA. Concluziile Grupului de lucru vor fi facute publice pe masura ce lucrarile vor avansa.

ASF a mai spus ca va continua dialogul activ cu partile implicate si evaluarea periodica a respectarii angajamentelor din Protocolul incheiat cu transportatorii si asiguratorii.