Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis miercuri ca pentru vehiculele care nu pot circula in afara tarii, asiguratorii vor emite doar polita RCA, fara Carte Verde, a anuntat Misu Negritoiu, presedintele ASF. Excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local de persoane, este una dintre cerintele transportatorilor care au protestat la finele anului trecut in Bucuresti, cerinta care se regaseste in protocolul de intelegere semnat in urma negocierilor dintre autoritati, asiguratori si transportatori.

Protest al transportatorilor impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: Hotnews

Consiliul ASF a luat miercuri aceasta decizie, prin modificarea normei 23 privind asigurarea RCA, si reglementarea va intra in vigoare imediat ce norma RCA modificata va fi publicata in Monitorul Oficial.

ASF va transmite in cursul acestei zile un comunicat de presa cu modificarile RCA aprobate in aceasta sedinta, a mai spus Misu Negritoiu, presedintele ASF.

  • UPDATE Comunicatul ASF privind celelalte modificari aduse legislatiei RCA:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in cadrul sedintei de astazi, Norma privind modificarea si completarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, ca urmare a propunerilor primite in cadrul procesului de consultare publica.

Aceasta norma modifica articolele 20 si 21 din Norma nr. 23/2014, dupa cum urmeaza:

La articolul 20 se introduce alineatul (8), cu urmatorul cuprins:

  • "In cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitarilor tehnice sau juridice, nu exista posibilitatea de a circula in afara teritoriului Romaniei, asiguratorii RCA emit doar polita de asigurare RCA, fara a include componenta Carte Verde."

La articolul 21, alineatul (5) se abroga, iar alineatul (6) se modifica, urmand a avea urmatorul cuprins:

  • "Asiguratorii sunt obligati sa transmita in format electronic Autoritatii de Supraveghere Financiara ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul mentionat la alin (1), impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule; in calculul tarifului de prima, asiguratorilor le este interzis sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, asigurandu-se in acest fel o proportionalitate intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati".

La articolul 21, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, (61), care va avea urmatorul cuprins:

  • "Pentru fiecare segment prevazut la alin. (6) asiguratorul RCA trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; in situatia in care asiguratorul RCA nu detine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie sa utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piata din Romania sau la piata Uniunii Europene".

Norma va fi transmisa spre publicare Monitorului Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la data publicarii".

  • Transportatorii au amenintat ASF cu o posibila actiune in instanta pentru nerespectarea protocolui privind limitarea cresterii noilor tarife RCA la maxim 50% fata de iunie 2015

Modificarile adoptate in sedinta de astazi a ASF vin dupa ce transportatorii au acuzat nerespectarea unui protocol asumat la finele anului trecut atat de catre autoritati cat si de asiguratori si transportatori.

  • "In urma negocierilor intre reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, cei ai transportatorilor din Romania si companiile de asigurari, de la finalul anului trecut, nu s-a respectat protocolul semnat pe data de 22 decembrie 2015, care prevede limitarea cresterii RCA la maximum 50% fata de iunie 2015.
  • In cazul in care se va dovedi ca intalnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o incercare de inducere in eroare a transportatorilor, pentru a se obtine incetarea protestelor, pe langa actiunile noastre viitoare, vom deschide o actiune in instanta impotriva ASF, care incalca mai multe legi internationale. La intalnire au participat reprezentanti de la Ministerul Finantelor, Consiliului Concurentei si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu.
  • Conform protocolului pe care reprezentantii autoritatilor si l-au asumat, pana la sfarsitul anului trecut trebuia sa se faca modificarile pentru normele RCA, in sensul celor discutate, lucru care nu s-a intamplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea politelor RCA mai mult decat s-a negociat. Protocolul de intelegere prevedea si excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local de persoane", a anuntat marti Confederatia transportatorilor auto (COTAR), intr-un comunicat de presa.

In replica, ASF a comunicat ca noile contracte RCA incheiate de asiguratori cu transportatorii respecta - cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs - plafonarea majorarilor de tarif la 50%.

Se actualizeaza