Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat luni ca pana in data de 8 aprilie 2016, a aprobat la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. Cifra este extrem de mica tinand cont ca pagubitii Astra au deschise aproape 60.000 de dosare de dauna in care cer despagubiri de 650 milioane de lei. FGA poate face plati doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului la Astra si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 28 aprilie 2016.

  • 24 de dosare de dauna cu o valoare de plata de 59.350 lei au fost respinse de la plata

In comunicatul transmis luni, FGA mai subliniaza ca in prezent, sunt in curs de transmitere spre analiza finala alte 2347 de dosare de dauna.

De asemenea, expertii FGA au solicitat posibililor creditori de asigurari ai societatii Astra Asigurari, documente in completare, pentru alte 2446 de dosare.

In aceeasi perioada, FGA a respins in Comisia Speciala, care are ca principala atributie aprobarea sau dupa caz respingerea dosarelor, conform art. 13 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, 24 de dosare, cu o valoare respinsa la plata de 59.350,1 lei. In principal, deciziile de respingere au fost motivate:

  • pe considerente tehnice
  • in cadrul instrumentarii dosarelor de dauna s-a constatat ca,  raportat la declaratia petentului, a rezultat o neconcordanta intre avariile produse si cele declarate;
  • cererea a fost formulata de persoane care nu indeplinesc cerintele prevazute de lege pentru a fi incadrate in categoria creditorilor de asigurare;

FGA a receptionat, pana la data de 8 aprilie 2016, 28.555 cereri de plata, aferente atat dosarelor preluate de la Astra Asigurari, cat si dosarelor deschise de catre Fond.

Fondul de Garantare a Asiguratilor recomanda tuturor creditorilor care au depus cereri de plata si care au primit adrese prin care se solicita completarea documentatiei intreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel incat sa beneficieze de o plata cat mai rapida a despagubirilor.

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 28 aprilie 2016. Dupa ce va exista o decizie finala, pagubitii Astra mai au un termen de 3 luni pentru a solicita cereri de plata in contul politelor Astra.