Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inregistrat, in perioada 17 septembrie – 13 decembrie a acestui an, un numar de 433 sesizari referitoare la procesul de aderare initiala, iar pentru 158 dintre acestea s-a dispus sesizarea organelor de cercetare penala pentru infractiuni ce vizeaza fals de semnaturi si uz de fals, informeaza un comunicat de presa al arbitrului pietei de pensii private obligatorii.

Dupa incheierea primei proceduri de validare a participantilor la sistemul pensiilor administrate privat, CSSPP a inregistrat, in prima parte a lunii decembrie, o crestere a numarului de persoane (in medie 25 de sesizari pe zi), care au reclamat folosirea, fara acordul acestora, a datelor personale, in vederea incheierii unui contract de aderare.

Potrivit prevederilor Normei 18/2007 modificata prin Norma 31/2007, participantii notificati de catre un administrator asupra apartenentei la un fond de pensii administrat privat, dar care nu au semnat cu acesta un act de aderare, pot sesiza, in scris, CSSPP, in termen de 15 zile de la data notificarii.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat, la data de 21 noiembrie, ca a validat peste 2,2 milioane de adeziuni la sistemul de pensii private obligatorii, in urma analizei celor patru rapoarte bilunare transmise de administratorii de fonduri in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie. Comisia a mai amintit ca in urmatoarele doua luni, se vor realiza alte doua proceduri de validare a actelor de aderare la fondurile de pensii administrate privat, respectiv in zilele de 15 decembrie 2007 si 17 ianuarie 2008.

Pensiile private apartinand pilonului II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea la un fond de pensii pe acest pilon a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni.