Cristian Rosu, director al Directiei de rezolutie, in calitate de reprezentant al Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) si alti noua specialisti din FGA au fost desemnati in data de 8 martie 2016 sa asigure administrarea temporara a Carpatica Asigurari. Aceasta deoarece ASF a retras autorizatia pentru conducerea acestui asigurator, dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

Angela Toncescu, presedintele CSAFoto: AGERPRES

Informatie de context:

ASF a decis in data de 3 martie sa ii 'sanctioneze' cu retragerea autorizatiei pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a Carpatica Asigurari, inlocuind temporar conducerea asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sanctiunea ASF a venit dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

ASF nu a anuntat atunci cine mai exact din FGA va asigura administrarea temporara la Carpatica Asigurari, precizand doar ca s-a hotarat si demararea selectiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015.

Administrator temporar la Carpatica Asig_1

Administrator temporar la Carpatica Asig_1

Foto: Captura Monitorul Oficial

Un document publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial (vezi pozele atasate) arata ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a decis in data de 8 martie 2016 sa numeasca o echipa care va asigura conducerea temporara la acest asigurator, impotriva caruia s-a declansat si procedura de rezolutie, pentru evitarea falimentului.

Mai exact, Consiliul FGA a decis desemnarea lui Cristian Rosu, ca director al Directiei de rezolutie, in calitate de reprezentant al FGA, numit ca administrator temporar al Carpatica Asig.

Din cadrul FGA s-a aprobat desemnarea urmatorilor specialisti pentru a asigura punerea in aplicare a masurilor dispuse prin decizia ASF de desemnare a FGA in calitate de administrator temporar:

  • - Selena Eliza Nechita - consilier juridic
  • - Marius Diaconeasa - consilier juridic
  • - Constantin Chirita - expert daune
  • - Flenches Daniel - inspector de specialitate daune
  • - Corina Ionela Niculescu - economist
  • - Dorina trusca - economist
  • - Otilia Ungureanu - actuar
  • - Aura popescu - responsabil audit intern
  • - Costin Anghel - specialist comunicare;

Conducerea FGA a mai stabilit ca 'in situatia in care Cristian Rosu se afla in imposibilitatea temporara sau permanenta de exercitare a mandatului, locul acestuia sa fie luat de Corina Ionela Niculescu, economist in cadrul directiei de rezolutie ca reprezentant al FGA.

Administrator temporar la Carpatica Asig_2

Administrator temporar la Carpatica Asig_2

Foto: Captura Monitorul Oficial

De asemenea, Carmen Radu, presedinte al Consiliului de Administratie al FGA, va sprijini persoanele nominalizate mai sus pentru a intreprinde demersurile privind implementarea masurilor de atragere a unui investitor, astfel cum aceasta masura fost dispusa de catre ASF prin decizia nr. 603/7 martie 2016. De asemenea, Carmen Radu va prijini aceste persoane si cu privire la celelalte masuri dispuse prin deciziile ASF de desemnare a FGA in calitate de administrator temporar, se mai arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.

Componenta echipei, se mai arata in document, se poate modifica oricand pe perioada derularii mandatului de administrator temporar, orice modificare urmand a fi adusa la cunostinta asiguratorului.

  • International Insurance Consortium(IIC) nu a depus inca la ASF documentatia de preluare a Carpatica Asigurari

Contactati de HotNews.ro pentru afla detalii despre cine sunt mai exact acesti specialisti care au preluat conducerea temporara a carpatica, ce situatie au gasit acolo, ce masuri au luat si in ce stadiu se afla procesul de vanzare a companiei Carpatica Asig catre International Insurance Consortium(IIC), reprezentantii FGA au precizat urmatoarele:

  • "Specialistii FGA desemnati, prin decizia DG al FGA, detin experienta relevanta in domeniul de care se ocupa si respecta principiile de competenta cerute prin Norma 4/2016 privind administrarea Fondului de rezolutie pentru asiguratori.
  • In privinta activitatii  FGA, numit ca administrator temporar al Carpatica Asig, reprezentantul Fondului, dl Cristian Rosu, precum si echipa desemnata din partea FGA pentru asigurarea obligatiilor institutiei, isi desfasoara activitatea conform mandatului remis de ASF referitor la atributiile si competentele FGA, in calitatea de administator temporar.
  • Potrivit dispozitiilor legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, informatiile la care FGA are acces, in indeplinarea mandatului de administrator temporar acordat de ASF, sunt confidentiale.
  • Referitor la stadiul procesului de vanzare a companiei Carpatica Asig catre International Insurance Consortium(IIC) mentionam ca, potrivit legii, orice potential investitor trebuie sa depuna documentatia necesara, la ASF. Pana inmomentul de fata, din datele FGA, IIC nu a depus dosarul la Autoritatea de Supraveghere Financiara, procesul fiind in desfasurare".

Pentru detalii privind ilegalitatile depistate de ASF la Carpatica Asigurari, citeste si: Sanctiuni publicate in Monitorul Oficial: Ce ilegalitati a descoperit ASF ca ar fi facut Angela Toncescu si Liviu Stoicescu la conducerea Carpatica Asigurari